Home RelatiiDespartire Dilema: Te gandesti la despartire?

Dilema: Te gandesti la despartire?

autor Andreea Monica
Data publicării: Data actualizării: 3,K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/10/Dilema-Te-gandesti-la-despartire.jpg

Daca relatia actuala iti ofera mai multa nefericire decat satisfactie si iti petreci timpul suferind in loc sa te distrezi, asaza-te, ia un creion si o hartie si noteaza ceea ce iti doresti si ceea ce esti dispusa sa oferi.

Daca descoperi ca partenerul tau nu iti mai poate oferi nimic (sau poti renunta cu usurinta la ceea ce iti poate da), atunci aceste lucruri ar trebui sa iti spuna ceva. La fel, daca te afli intr-o relatie care mergea bine, dar acum s-a stricat deoarece unul dintre voi s-a mutat sau a inselat, iar acum nu mai poti da inapoi. Cu toate acestea, poti evalua daca exista ceva ce iti mai poate oferi partenerul si care are valoare pentru tine, ca de altfel si ceea ce ii poti oferi tu la randul tau. Deci, ocupa-te de aceasta si lamureste-te.

Daca nu ajungi la o rezolvare, este momentul sa faci un lucru matur si sa te desparti fara „varsare de sange” sau rautati.

Cum sa ii dai vestea neplacuta?
Aceasta relatie nu functioneaza din punctul tau de vedere. Este, cu siguranta, sfarsitul. Despartirea de cineva este la fel de importanta la fel ca oricare alta parte din relatie. Nu este corect sa dispari pur si simplu fara niciun cuvant. Lumea este mica, iar tu esti o femeie in toata firea, asa ca sa nu te gandesti sa procedezi in acel mod. Scopul este sa pui capat relatiei cu minimum de suferinta si duritate. Cand te decizi in sfarsit sa faci acest pas spre despartire, cum sa procedezi mai exact?

Evita sentimentul de vinovatie
Prima tentatie pe care trebuie sa o eviti este de a-ti asuma vina fata de cineva sau ceva. Deoarece sunteti doar voi doi, este logic ca vei decide ca tu porti vina, desi stii ca nu este adevarat: „Esti prea bun pentru cineva ca mine”, „Nu te merit” – ambele propozitii inseamna ca vrei sa iesi din relatie. Sau il poti invinovati pe partenerul tau: „Nu m-ai iubit niciodata indeajuns”, „Ti-a pasat mai mult de serviciul tau decat de mine”, „Nu ai trecut niciodata cu adevarat peste prima ta iubita”, „Te-ai ingrasat, ai inceput sa chelesti, ai devenit morocanos.

Citește și: 7 metode să-l uiti dupa despartire

…” si asa mai departe. Nu trebuie sa cazi in niciuna dintre aceste capcane. Tot ce trebuie sa faci este sa ai demnitate si sa fii clara in ceea ce priveste sentimentele tale fara a te considera vinovata. La urma urmei, nu conteaza a cui este vina si evitand-o, va va scuti pe amandoi de mult mai multa suferinta.

Pentru a evita sentimentul de vinovatie, incearca sa spui ceva de genul „Simt” in loc de „Esti”si nu, nu este corect sa spui „Simt ca esti un tradator”, deoarece aceasta abordare este ok doar daca spui ceva despre tine, precum „Ma simt neglijata atunci cand muncesti weekend dupa weekend”. (Desigur, daca esti in stare sa spui acest lucru atunci cand simti cu adevarat, exista posibilitatea ca relatia sa nu fie intru totul ursita destramarii in acel moment.) Daca esti clara acum, cel putin puteti privi amandoi datele situatiei mai degraba cu obiectivitate decat sa simtiti ca ati esuat.

Nu intreba „de ce?”
Atunci cand se sfarseste o relatie, intrebarea „de ce?” este mai putin relevanta decat „cum?” – cum va veti indeparta amandoi si cum va veti trai vietile fara cicatrici sau regrete? Uneori, o relatie foarte buna este in acest mod doar pentru o perioada. Nu inseamna ca este una proasta, ci doar ca nu a fost foarte buna pe o perioada indelungata. Daca sunteti amandoi precisi, veti sti ce a mers prost, astfel incat, data viitoare fiecare veti actiona diferit. Poate ca aceasta cale va fi uitata cu timpul sau va deveni un subiect pentru terapie, dar cand mergeti pe cai separate, este deosebit de dureros sa ramaneti blocati in trecut, deoarece este ceva tulburator si uneori imprevizibil. Cand sunteti redusi la a intreba de ce, relatia voastra se destrama si nu exista motive mangaietoare care sa va aline.

CUM SA FACI FATA DESPARTIRII?

Perioada de dupa despartire
Acum ca te-ai despartit de el, ai trecut de partea cea mai dificila; ai pus capat nefericirii, dar este pe cale sa se inceapa o alta etapa trista: remuscarile provocate de indoiala, cand te intrebi „Oare am procedat bine?”. Perioada ce urmeaza dupa o despartire poate fi una demna de mila (ajungi sa plangi chiar 24-36 de ore), sau o poti transforma intr-una productiva.

Cauta niste tipare similare
Daca nu treci pentru prima data prin despartire, considera aceasta oportunitate pentru a examina cu atentie daca relatiile tale au urmat acelasi tipar incepand cu prima ta iubire din clasa a doua care te lovea cu leaganul. Iti alegi persoane care nu sunt disponibile si apoi te simti neglijata din pricina aceasta? Simti sa detii tot timpul controlul, altfel de simti nervoasa? Ai grija de oameni si apoi te enervezi cand acestia nu iti raspund in aceeasi maniera, desi ti-ai asumat tu rolul de persoana responsabila (ceea ce este doar o alta versiune a denumirii „obsedata de control”)?

Identificand tiparele, iti faci un bine tie insati, deoarece majoritatea oamenilor se implica din nou in alta relatie (si fac acest lucru prea curand, de obicei cu mult timp inainte de a isi da seama de cauzele pentru care a esuat relatia precedenta). Probabil si tu iti vei dori la randul tau sa incepi o noua relatie, dar daca ajungi sa cunosti acele tipare, te-ar ajuta sa eviti aceleasi greseli din trecut. Daca vorbesti cu fostul tau iubit despre aceste tipare, nu este un lucru productiv. Si, sub nicio circumstanta sa nu le evidentiezi pe acelea pe care le depistezi in comportamentul fostului tau partener. Nu esti nici mama lui, nici terapeutul si, indiferent cat de mult privesti situatia in profunzime, remarcile tale vor fi considerate drept egoiste. Asadar, tine doar pentru tine acele „perle ale intelepciunii”.

Accepta ca multe lucruri nu dureaza o vesnicie
Doar pentru ca o relatie nu dureaza la nesfarsit nu inseamna neaparat ca nu este una buna. Din nefericire, multe dintre noi simtim ca daca nu dureaza atat de mult precum ne-am dori sau ne-am astepta, atunci cineva este de vina si trebuie sa plateasca, iar aceasta arata ca relatia nu a fost deloc una buna. Tine minte ca dureaza pana cunosti pe cineva, si chiar persoanele cele mai de treaba descopera ca pe masura ce trece timpul, chimia se pierde. Deci, realtia nu a fost una nepotrivita sau esuata si niciuna din parti nu este responsabila pentru faptul ca nu a mai mers. Singura perspectiva dupa care poti evalua situatia este sa iti dai seama daca ai investit cu folos in acest timp cat ati fost impreuna. Daca te gandesti ca fiecare experienta este una din care ai ce invata despre viata si iubire, atunci intelegi ca unele rezultate pot fi mai bune decat altele, ca unele experiente sunt mai amuzante sau de lunga durata, ori te invata mai mult decat altele. Dar numai cu trecerea timpului poti vedea cu adevarat care sunt lucrurile din care poti beneficia…

Sa privesti intotdeauna inainte
Este imposibil pentru un om sa se intoarca inapoi in timp pe vremea cand era intr-o anumita relatie. Dupa ce ai aflat ca barbatul respectiv este atat amabil, cat si inteligent, nu te vei multumi cu mai putin. De aceea, din orice despartire te poti alege si cu parti bune, care te fac sa avansezi si, dupa o perioada, vei fi capabila chiar sa ii multumesti fostului iubit ca a fost cel care a provocat aceasta experienta, desi parea ingrozitoare la momentul respectiv.

Abonează-te pe:Yve.ro news