10 mituri despre casatorie

Share

Cele mai recente studii confirma ceea ce stie toata lumea: rata divorturilor, intr-adevar, creste tot mai mult. Avand in vedere ca aproape jumatate dintre casatorii se sfarsesc prin divorturi, multe cupluri incep sa isi reevalueze relatiile. Insa, inainte de a face aceasta analiza asupra casatoriei, este important sa deosebim ce este adevarat fata de ce este fals. In acest articol va prezentam un top cu zece mituri despre casatorii:

10. Casatoria cu acte

Mitul: Coabitarea este precum casatoria, insa fara „bucata de hartie”.

Adevarul: Coabitarea nu aduce beneficiile (sanatatea fizica, avere si stabilitate emotionala) pe care le aduce casatoria. In termenii acestor beneficii, mai multe persoane prefera sa ramana impreuna fara a fi casatorite fata de cele care aleg sa isi uneasca destinele. Acest lucru este cauzat, in parte, de faptul ca partenerii care traiesc in concubinaj au tendinta sa nu isi asume angajamentele intr-un mod atat de serios precum cele casatorite si sunt orientati mai mult catre autonomia personala si mai putin spre bunastarea partenerului lor.

9. Fericirea in casnicie

Mitul: Din cauza ratei mari a divorturilor care sunt provocate de casnicii nefericite, cuplurile care raman casatorite au casnicii mai fericite decat persoanele din trecut, cand se complaceau in situatie indiferent de cat de rau le mergea in casnicie.

Adevarul: Contrar a ceea ce au relatat oamenii in mai multe sondaje la nivel national, nivelul general de fericire in casnicii nu a crescut, ci probabil s-a redus usor. Unele studii referitoare la comparatii intre casatoriile recente si cele de acum 20-30 de ani au aratat ca a crescut stresul si ca au aparut mai multe probleme, iar interactiunea intre soti s-a diminuat la casniciile moderne.

8. Viata sexuala

Mitul: Persoanele casatorite au parte de vieti sexuale mai putin satisfacatoare decat cele singure.

Adevarul: Conform unui stiudiu la scara nationala, cuplurile casatorite fac dragoste mai des si mai bine decat cele necasatorite. In afara faptului ca fac sex mai des, partenerii sunt si mult mai incantati, atat din vedere fizic, cat si emotional.

7. Violenta domestica

Mitul: Casatoria o supune pe femeia casatorita la un mare risc de a fi victima violentei domestice, spre deosebire de femeia necasatorita.

Adevarul: Contrar preconceptiilor ca pentru barbati „casatoria reprezinta un permis de a lovi”, o multime de cercetari arata ca o femeie necasatorita (in special daca locuiesti cu un barbat in afara casatoriei) este asociata cu un risc mare de violenta domestica. Unul dintre motivele pentru care se crede astfel este ca femeile casatorite ar putea, de multe ori, sa nu raporteaze cazurile de violenta domestica prin care trec. Mai mult, este putin probabil ca femeile sa se casatoreasca si sa divorteze de un barbat care este violent. De asemenea, posibil ca acesta sa fie motivul pentru care sansele ca barbatii casatoriti sa fie violenti sunt reduse, deoarece investesc mult mai mult in bunastarea sotiilor si sunt mult mai integrati in extinderea familiei si a comunitatii. Aceste forte sociale se pare ca le tin comportamentul violent sub control.

6. Expansiunea vietii

Mitul: Oamenii nu pot rezista casatoriti o viata, precum se intampla in trecut, deoarece traiesc foarte intens in zilele noastre.

Adevarul: Daca acea comparatie face referire la ce se intampla acum 100 de ani, nu exista certitudini ca asa ceva avea loc cu adevarat. Cresterea enorma a logevitatii este datorata in mare parte reducerii mortalitatii infantile. Adultii zilelor noastre se asteapta sa traiasca mai mult decat bunicii lor si se casatoresc la o varsta mai inaintata. Viata data de o casatorie fara divort, de altfel, nu s-a schimbat mult in ultimii 50 de ani. De asemenea, multe cupluri se despart cu mult timp inainte de a ajunge la o aniversare semnificativa: jumatate dintre divorturi au loc in jurul celui de-al saptelea an de casnicie.

5. Norocul si dragostea

Mitul: Cheile spre o casatorie de succes sunt norocul si dragostea romantica.

Adevarul: Motivele majoritatii cuplurilor care au o casnicie de succes sunt angajamentul si tovarasia mai degraba decat norocul si romantismul. Aceste persoane definesc mariajul lor precum o creatie care a necesitat multa munca, dedicare si angajament (atat reciproc, cat si fata de institutia casatoriei). Cei mai fericiti parteneri care isi impart vietile sunt prieteni care sunt compatibili in interese si valori.

4. Fetele care sunt la facultate nu se casatoresc

Mitul: Cu cat este mai educata o femeie, cu atat scad sansele ca ea sa se marite.

Adevarul: Un studiu recent bazat pe ratele casatoriilor din anii ’90 a aratat ca fetele care urmeaza o facultate in zilele noastre au sanse mai mari sa se casatoreasca decat cele care nu isi continua studiile, in ciuda varstei lor inaintate pentru prima casatorie. Este o schimbare fata de trecut, cand era putin probabil ca fetele educate sa se marite.

3. Relatia se intareste prin copii

Mitul:  De obicei, un cuplu casatorit devine mai apropiat, iar fericirea creste, atunci cand apar copiii.

Adevarul: Multe studii au aratat ca venirea pe lume a primului copil are efectul de a ii indeparta pe parinti si de a aduce stres in cadrul casniciei. Cu toate acestea, cuplurile care au copii au o rata a divortului mai mica decat cele fara copii.

2. Sarea si piperul

Mitul: Cuplurile care traiesc impreuna inainte de casatorie si sunt astfel capabile sa testeze cat de mult se potrivesc, au apoi o casnicie mult mai satisfacatoare si mai durabila decat cele care nu fac acest lucru.

Adevarul: Multe studii au aratat ca persoanele care traiesc in concubinaj inainte de casatorie au o casnicie mai nesatisfacatoare si exista mari sanse sa se desparta dupa aceea. Unul dintre motivele pentru care oamenii coabiteaza este ca se tem de angajamente si este foarte probabil sa se desparta atunci cand apar probleme. In plus, chiar simplul act de a trai cu cineva poate duce la atitudini care fac casniciile mult mai dificile. Cercetarile recente sugereaza ca partenerii nu mai sunt atat de motivati sa coabiteze si dezvolta conflicte interioare. Exista si o exceptie importanta: o reprezinta cuplurile care traiesc impreuna si care sunt pregatite pentru a se casatori intr-un viitor apropiat; acestea au sanse mari sa ramana impreuna asemeni celor care nu locuiesc impreuna inainte de casatorie.

1. Beneficiile mariajului

Mitul: Barbatul are cel mai mult de beneficiat dintr-o casatorie, spre deosebire de femeie…

Adevarul: Contrar celor spuse anterior si sustinut in mod public de catre diverse persoane, cercetarile recente arata ca, de fapt, barbatul si femeia beneficiaza in mod egal de beneficiile aduse de casatorie, desi fac acest lucru in modalitati diferite. Traiesc impreuna fericiti, sanatosi si o duc mai bine atunci cand sunt casatoriti. De obicei, sotii beneficiaza de o sanatate mai buna, iar sotiile, de avantaje financiare..


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente