HomeDRAGOSTE Cele mai frumoase colinde românești de Crăciun

Cele mai frumoase colinde românești de Crăciun

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 3,7K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2018/10/Cele-mai-frumoase-colinde-romanesti.jpeg
 • Cele mai frumoase colinde românești de Crăciun
 • Colinde românești de Crăciun

Cele mai frumoase colinde românești de Crăciun fac ca spiritul sărbătorilor de iarnă să fie din ce în ce mai pronunțat de la an la an.

Mulțumită celor mai frumoase colinde românești de Crăciun, deosebit de sensibile, anotimpul rece capătă o încărcătură emoțională deosebită. De asemenea, atmosfera aceea specială de dinaintea sărbătorilor, când toată familia stă în jurul focului, bea ceai sau vin fiert și ascultă colinde, este inegalabilă. Deși domeniul colindelor este unul destul de vast, acestea putând fi ascultate într-o multitudine de limbi, cele românești transmit mesaje mai profunde și pun foarte mult accentul pe latura religioasă a acestor cântece.

Cele mai frumoase 10 colinde românești

Cele mai frumoase colinde românești de Crăciun au calitatea de a nu se demoda niciodată. Acestea sunt la fel de ascultate odată cu trecerea anilor și pot deveni o tradiție pentru sărbătorile de iarnă. De asemenea, colindele vechi sunt foarte populare, acestea fiind deseori reinterpretate de către artiștii din zilele noastre.

Iată care sunt cele mai frumoase colinde românești de Crăciun care merită ascultate în iarna anului 2019 și nu numai:

 1. Galbenă gutuie

Este un colind românesc vechi, interpretat inițial în biserici de către corul religios sau de către preoți. În timp, acest colind, care deschide lista celor mai frumoase zece colinde românești, a căpătat mai multe forme și nuanțe muzicale sub interpretările artiștilor de muzică populară, dar nici cei de muzică ușoară nu s-au lăsat mai prejos. Cea mai nouă reinterpretare a acestui colind a fost realizată de către Irina Rimes, varianta artistei fiind foarte populară în iarna anului 2017, dar și în 2018.

 1. Florile dalbe

Din topul celor mai frumoase colinde românești nu putea să lipsească acest cântec al copilăriei, mai ales că refrenul său este atât de antrenant și ușor de reținut de către cei mici. Nu se știe cu exactitate cât de vechi este acest colind, dar cert este că acesta provine din zona Bucovinei de Nord și s-a răspândit cu repeziciune pe întreg teritoriul țării, ajungând să fie fredonat de foarte multe generații. Nu puține dintre concertele cu tematică, specifice sărbătorilor de iarnă, se deschid cu acest colind deosebit de frumos.

 1. Trei crai de la Răsărit

Este un colind cu o puternică încărcătură religioasă și spirituală, inspirat din povestirile biblice despre Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Linia muzicală a acestui cântec este una foarte sensibilă, motiv pentru care aceasta se păstrează chiar și în reinterpretările mai actuale. Acest colind este inclus în lista celor mai frumoase colinde românești tocmai pentru specificul lui religios, dar și pentru mesajul profund pe care îl transmite.

 1. Din cer senin

Cântat cu precădere în cadrul slujbelor religioase oficializate în prima zi de Crăciun, acest colind își are originile în cărțile bisericești, dar a devenit foarte popular și în rândul muzicii laice. Spre exemplu, Paula Seling a reinterpretat acest colind într-o manieră proprie, foarte sensibilă, păstrând o puternică amprentă a inspirației religioase. Acest colind se numără printre cele mai frumoase colinde românești, dată fiind emoția pe care o transmite.

 1. Deschide ușa, creștine!

Acest colind poate fi inclus cu ușurință în topul celor mai populare colinde din toate timpurile, dar se încadrează cu brio și în lista celor mai frumoase colinde românești. Cu o vechime impresionantă, cules de pe meleaguri ardelenești, acest colind este încă foarte ascultat. Interpretările care se bucură de foarte mare succes sunt cea a lui Nicolae Furdui Iancu și cea a Andrei. Ambele variante păstrează linia melodică originală a colindului, deși inflexiunile vocii și maniera de interpretare sunt foarte originale.

 1. Domn, Domn să-nălțăm

Este un colind foarte ritmat, motiv pentru care a devenit foarte îndrăgit și cunoscut în rândul copiilor. Versurile acestui cântec de iarnă sunt culese din popor, având o vechime impresionantă. Motivul pentru care acest colind merită să fie inclus în lista celor mai frumoase colinde românești este acela că linia melodică este unică și greu de confundat sau de adaptat. De asemenea, acest colind este definitoriu pentru sărbătorile de iarnă la români.

 1. Leru-i ler

Deși este un colind vechi, „Leru-i ler” a devenit popular în mai toate regiunile țării odată ce a fost cântat de către Ștefan Hrușcă, cel mai cunoscut interpret de colinde de la noi. De altfel, acest colind are o însemnătate foarte mare în toate concertele artistului, fiind tot mai des cerut de public, indiferent de vârstă sau de locația în care se ține spectacolul.

 1. O, ce veste minunată!

Continuând lista celor mai frumoase colinde românești, acesta nu ar fi putut să lipsească, mai ales că este un colind foarte vechi și extrem de popular la români. Versurile sunt, de asemenea, inspirate din povestirile biblice și fac trimitere la momentul Nașterii Mântuitorului. Interpretat în mai multe variante, unele mai vechi, altele mai actuale, acest colind rămâne unul dintre favoritele românilor când vine vorba de cântece de iarnă.

 1. Steaua sus răsare

Pe lângă faptul că este un colind care trebuie neapărat inclus în lista celor mai frumoase colinde românești, acesta este și un colind cu tradiție. În vremurile vechi, acest colind era cântat exclusiv de băieți, de la mic la mare, în primele două zile de Crăciun, urmând ca în cea de-a treia să se meargă cu colindul. „Mersul cu Steaua” avea rolul de a vesti Nașterea Domnului. Această tradiție provine din zona Moldovei, dar obiceiuri asemănătoare existau și în Muntenia sau în Ardeal.

 1. Afară ninge liniștit

Este un colind de o sensibilitate aparte, a cărui linie melodică nu suferă schimbări majore, indiferent de interpretarea artistului. Printre cele mai frumoase colinde românești se numără și acesta, mai ales că mesajul transmis se referă la familie, tradiție și importanța sărbătorilor de iarnă.

Cum alegem cele mai frumoase colinde românești?

Pentru a asculta cele mai potrivite și mai frumoase colinde românești în prag de sărbători, trebuie să aveți în vedere următoarele aspecte:

 • Mesajul transmis – colindele sunt cu mult mai sensibile și mai grăitoare decât melodiile comerciale pe care le ascultăm în mod obișnuit. Așadar, în momentul în care ascultăm cele mai frumoase colinde românești trebuie să ne îndreptăm atenția pe mesajul transmis de către acestea.
 • Partea religioasă – cele mai frumoase colinde românești au o puternică influență religioasă, mai ales că multe dintre acestea își au originea în povestirile biblice…
 • Muzicalitatea – linia melodică a colindelor trebuie să aibă o încărcătură emoțională semnificativă, dar să emane pozitivism.
Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed