Cum sa iti salvezi relatia pe cont propriu?

Share

De fiecare data cand spun cuiva ca nu trebuie sa astepte la partenerul sau ca sa ia asupra sa angajamentul de a salva relatia, primesc ca reactie priviri intrebatoare, pline de scepticism, deoarece majoritatea persoanelor se gandesc: „Nu este nevoie de ambii parteneri pentru a face relatia sa functioneze?”

Cum sa iti salvezi relatia pe cont propriu

Sa lamurim un lucru: in mai bine de 25 de ani in care am profesat precum consilier marital, am intalnit un singur cuplu in care responsabilitatea (pentru aspectele neplacute ale relatiei) nu era impartita in proportii tocmai egale; existau 6 din 18 persoane din celalalt tip. Asadar, simt o mare compasiune pentru oamenii care considerau ca a lua atitudine implica a lua asupra lor toata vina. Nu este asa. Doar preiei responsabilitatea de dragul jumatatii tale. In loc de a fi pasiva si de a astepta sau de a te ruga de partener ca sa intre intr-un asemenea program de consiliere, poti prelua tu controlul spre a depasi acest impas. Mai mult, schimbandu-ti comportamentul, vei schimba si intreaga dinamica a relatiei voastre.

Inainte de a continua pe actuala panta descendenta – in care lucrurile urate atrag pe altele de acelasi gen – poti alcatui un nou traseu pozitiv, care poate antrena si alte situatii favorabile. Cu alte cuvinte, poti incerca sa iti salvezi casnicia pe cont propriu, iar partenerul tau va observa diferenta intr-un mod subtil si va deveni mai deschis spre schimbare.

Iata cateva modalitati ca sa iti salvezi relatia:

Ia in considerare si contributia ta asupra problemei
Este mult mai usor sa te plangi de greselile partenerului tau, dar uita-te si la cele proprii. Daca faci abstractie de toate justificarile, ce regreti ca ai facut?

Cere-ti scuze intr-un mod umil
Banuiesc ca ai spus „imi pare rau” de multe ori pana acum. Din pacate, aceste cuvinte pot starni reactii impulsive neplacute sau pot fi un mod de a cadea la pace (chiar si atunci cand intentiile tale sunt altele). A-ti cere scuze intr-un mod umil este diferit, intrucat presupune atat comportamentul neajutorat, cat si impactul asupra celeilalte persoane. De exemplu: „Doresc sa-mi cer scuze ca nu am mai facut prea multe treburi pe langa casa. Trebuie sa fi fost epuizant pentru tine si probabil te-ai simtit folosit…”  Nu adauga si o explicatie (cum ar fi: „Am avut multe pe cap.”) , deoarece suna a justificare si scade intensitatea unui asemenea mod de a te scuza.

Intreaba-te pe tine insati: ce ti-ai dori sa schimbi?
Sa speram ca scuzele tale au stabilit o linie invizibila si ca i-ai starnit atentia partenerului tau. Nu-ti face griji ca el se va gandi doar ca ii vorbesti frumos sau ca exista posibilitatea sa fie in continuare sceptic. Imagineaza-ti pentru o secunda ca spune: „Hai sa incercam din nou.” Sau „Sa facem mai multe pentru relatia noastra”. Ce ai schimba de data aceasta? In loc sa astepti dupa partener, fa aceste schimbari chiar astazi. De exemplu: asculta mai mult, ofera-i mai mult ajutor cu copiii, abordeaza problemele mai calm.

Interpreteaza si altfel lucrurile care se petrec intre voi
Ne inchipuim ca este o legatura directa intre intamplari si sentimente. Partenerul tau nu-ti da sms, iar tu nu te simti iubita din acest motiv. Totusi, este ceva mai complex decat atat. Reactia noastra depinde de cum interpretam lucrurile. De exemplu, in loc sa-ti faci idei precum: „Nu mi-a dat sms pentru ca nu ii pasa de mine.” – idei care fara indoiala te vor intrista, poti alege si o alta varianta, cum ar fi: „Nu mi-a dat sms pentru ca i se descarca bateria.” – caz in care sentimentul de enervare ar fi pentru ca uitat sa isi puna telefonul la incarcat si nu pentru ca nu te-ar iubi. De asemenea, daca se pare ca partenerul tau nu observa eforturile tale de a imbunatati lucrurile, pune-ti la incercare modul de a interpreta. Daca el gandeste astfel: „Intr-adevar, ea nu ma iubeste.” – rezultatul ar fi o stare de disperare, dar daca el gandeste urmatorul lucru: „Se teme ca voi ajunge iar la cum procedam in trecut.” – atunci trebuie sa iti dublezi eforturile. Daca nu iti este clar de ce s-a comportat intr-un anumit mod, adreseaza-i intrebari inainte de a face presupuneri…

Controleaza-ti panica
Din experienta mea, pot spune ca sunt mai multe relatiile care esueaza dupa marturisirea urmatorului lucru: „Te iubesc, dar nu mai sunt indragostit de tine.” sau se destrama din cauza infidelitatii provocate de teama ca partenerul pune punct inaintea ta. Insa, atunci cand esti nervoasa, nu forta lucrurile in sensul de a te reasigura in privinta relatiei – prin acest lucru se intelege ca iti indepartezi singura partenerul; mai bine faci alte lucruri: alearga o tura, suna-ti o prietena, fa exercitii de respiratie.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente