Cum sa ne cladim fericirea in casnicie

Share

Ne indragostim, ne casatorim, apoi avem copii si ne intemeiem o familie. Peste ani, iubirea se aprofundeaza, legatura se strange insa sentimentele variaza. In timpul „vremurilor grele”, partenerii mai mult se cearta si se invinovatesc reciproc, nu mai impart, nu se mai ating, exista putine momente de bucurie si apreciere.

Cum sa ne cladim fericirea in casnicie

Dupa ce trec peste probleme, 50% dintre cupluri raman casatorite. Ceea ce nu realizeaza multe dintre acestea, spun expertii in casatorii, este ca exista lucruri pe care le pot face pentru a atrage perioadele bune si nu pe cele rele, pentru a trece mai usor peste etapele tulburi. Mariajul este precum o gradina frumoasa, necesita atentie constanta si daruire; daca este ingrijita cum trebuie, va da roade insa daca este neglijata, se va ofili si va pieri.

Este nevoie de efort din ambele parti

Nu exista cuplu care sa nu depuna efort pentru imbunatatirea relatiei. Increderea ca vor veni si vremuri mai bune va alunga teama de dezamagiri si deziluzii. In toate casniciile exista probleme ce cauzeaza conflicte, iar acestea „pateaza” relatia. Printre cele mai intalnite probleme se numara urmatoarele:

  • Banii. Parca nu sunt niciodata indeajuns sau daca sunt, unul dintre parteneri se supara de felul in care cealalalt ii cheltuie.
  • Sexul. Reprezinta motivul pentru care 45% dintre cupluri cauta consiliere matrimoniala. De obicei, unul dintre parteneri doreste sa faca sex mai des si in termeni diferiti fata de celalalt.
  • Munca. Partenerii au asteptari diferite in ceea ce priveste treburile in casa si in afara acesteia.
  • Copiii. Cuplurile pot ajunge la dezacord in privinta modului de crestere si a disciplinei asupra copiilor.

Atitudinea pozitiva si imbunatatirea comunicarii

Problemele nu vor duce la dizolvarea casniciei daca puteti discuta despre ele intr-un mod constructiv. Un studiu asupra a 3000 de cupluri a presupus incercarea si izolarea conditiilor care fac relatiile sa avanseze ori sa esueze. Rezultatele au arata ca, atunci cand un cuplu trist discuta despre probleme, incepea prin a critica atitudinea partenerului; apoi urma un atac la personalitatea sau caracterul lui, dupa care se ajungea la dispret (care este in mod particular un factor coroziv). In mod natural, partenerul atacat intra in defensiva, pregatind un contraatac. Se isca cearta, iar de aici problema nu este nici adresata direct, nici rezolvata. Prin contrast, cuplurile fericite au o atitudine mult mai pozitiva cand se cearta fata de cele negativiste, de exemplu, acorda o nota umoritstica pentru a detensiona situatia si folosesc expresii afectuase pentru a isi mentine calmul.

Tehnici pentru o comunicare buna

Nu disperati daca nu comunicati precum cuplurile fericite din acel studiu. Puteti invata „trucuri” in acest sens. Pentru a vedea cum buna comunicare va poate ajuta sa va rezolvati problemele maritale, sa luam ca exemplu un caz tipic de frictiune: sotia simte ca nu mai face fata treburilor casnice si isi doreste ca sotul sa o ajute cu copiii.

Iata cum trebuie procedat:

  • Foloseste mesaje in care sa folosesti cuvinte referitoare la persoana ta. Un exemplu bun este: „Sunt ingrijorata de situatia curenta a treburilor de acasa. Putem sta putin deoparte pentru a discuta despre rolurile noastre, despre responsabilitati si treburile casei?” Daca vorbesti referitor la el, tonul este unul autoritar, critic sau manipulator insa daca te referi la tine, te arati asa cum esti si il inviti pe sotul tau sa te asculte si sa te inteleaga. Cand ii ceri sa va faceti timp pentru a discuta, dai dovada de sensibilitate la nevoile celuilalt – poate ca pentru el nu este acum timpul potrivit sa poarte o astfel de discutie. Mai mult, va luati amandoi angajamentul de a va concentra atentia asupra problemei din viitorul apropiat.
  • Fii empatica. Asculta-l pe partenerul tau si ofera-i raspunsuri empatice referitoare la mesajele pe care le primesti, spune-i de exemplu: „Inteleg ca te simti folosit pentru ca faci o mare parte din treaba. Mi-ar placea sa te ajut, iti mai reduc aceasta povara prin a avea grija de copii”. Ideea este sa te gandesti bine la raspunsurile pe care le dai; pot fi o dovada de constatare („Ceea ce spui este ca…” in timp ce ii atingi usor mana sau ii oferi o privire sincera). Pe scurt, doresti sa ii arati partenerului ca iti pasa si ca vezi problema prin ochii lui.
  • Gandeste in profunzime. Vino cu o solutie pe care le puteti accepta amandoi. Aceasta actiune va intari luarea deciziei. Asigura-te ca discutati despre obstacolele care pot ingreuna situatia si faceti tot ce puteti pentru a dezvolta strategii care sa functioneze pentru amandoi. De exemplu, sa presupunem ca esti de acord sa culci copiii in trei nopti pe saptamana insa afli ca trebuie sa muncesti pana tarziu in serile in care trebuie sa te ocupi de ei. Ce faci in acest caz?
  • Ofera feedback. „Apreciez cu adevarat cand duci copiii la culcare. Simt ca nu sunt singura care are aceasta responsabilitate fata de ingrijirea lor.” Feedback-ul pozitiv il va incuraja pe partenerul tau sa ramana alaturi de tine cu aceasta solutie…

Data viitoare cand doresti sa rezolvi o problema cu sotul tau, urmareste pasii de mai sus. Te vor ajuta sa tii sub control o discutie ce poate capata sens negativ si care poate chiar sa duca la destramarea relatiei.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente