Home RelatiiDRAGOSTE De ce ne indragostim?

De ce ne indragostim?

autor Elena Yvette
539 vizualizari

„Este mai bine sa fii iubit si pierdut, decat sa nu fi iubit deloc, niciodata.” – Groucho Marx

A ne indragosti este o experienta magica ce are loc intre doua persoane. Asadar, de ce se indragostesc oamenii? Profesorul Arthur Aron de la Universitatea de stat din New York a explorat dinamica a ceea ce se intampla intre cei care se indragostesc si va prezentam in acest articol un mic interviu cu acesta:

  • Ce ii motiveaza pe oameni sa caute dragostea?

Prof. Arthur Aron: „Principala motivatie ca fiinte umane este sa extindem latura sinelui pentru a ne creste abilitatile si eficacitatea. Unul dintre modurile prin care putem realiza aceasta este prin relatiile interpersonale. Am invatat prin cercetarile noastre ca este important sa simtim ca avem abilitatea de a fi niste persoane eficace, in mod special in relatiile noastre.”

  •  Cum explica aceasta teorie a dezvoltarii sinelui procesul indragostirii?

Prof. Arthur Aron: „De obicei, ne indragostim de o persoana pe care o gasim atractiva si potrivita pentru noi, dar, de asemenea, de cineva care demonstreaza ca este atras de noi. Astfel se creeaza o situatie in care se deschide oportunitatea dezvoltarii sinelui. Faptul ca este atras de noi ne ofera o oportunitate semnificativa – cand percepem aceasta, simtim o crestere brusca a euforiei.”

  • Functioneaza intotdeauna astfel?

Prof. Arthur Aron: „Nu, o exceptie interesanta se poate ivi daca avem o parere proasta despre noi insine. Se renunta la proces daca nu credem ca cealalta persoana ne considera atractivi – precum gluma legata de Groucho Marks in care nu dorim sa ne aflam intr-un club care ne vrea ca membri. Avem tendinta sa ratam oportunitatile de a ne indragosti daca nu ne simtim bine in propria piele.”

  • Care sunt conditiile cele mai bune pentru a intalni pe cineva de care sa ne indragostim?

Prof. Arthur Aron: „Cand intalnim pe cineva in conditiile care ne intriga cel mai tare – o demonstratie politica, turbulente in avion, un concert extraordinar – este un moment in care intreg corpul este agitat si excitat, tindem sa experimentam atractia la un nivel superior. Acest efect este bine documentat, dar explicatiile sale sunt foarte controversate. Tind sa cred ca ajungem sa asociem situatiile intense cu persoana respectiva si dezvoltarea noastra proprie.”

  •  Cand ne indragostim?

Prof. Arthur Aron: „Contrar parerilor majoritatii oamenilor, statisticile arata ca cele mai multe persoane se indragostesc de cineva pe care il cunosc de ceva vreme. Cei care sustin ca se indragostesc repede reprezinta de la o treime pana la 40%. Desigur, procentajul difera de la cultura la cultura. Indragostirea se intampla intr-un mod diferit intre culturi, dar are loc in majoritatea culturilor.”

  • Ce importanta are aspectul in procesul de indragostire?

Prof. Arthur Aron: „Este un lucru interesant; am descoperit ca, daca nu suntem deloc atragatori, ne poate afecta mult in procesul formarii relatiei romantice. Cu toate acestea, nici sa fim atragatori nu ajuta atat de mult.”

  • Cum explicati acest lucru?

Prof. Arthur Aron: „Am descoperit ca aceste doua caracteristici elementare, bunatatea si inteligenta, sunt extrem de importante in procesul de indragostire. Iar aspectul atragator nu are legatura cu acestea. Cele doua atribute sunt lucruri ce se pot afla despre cineva cand il cunoastem de-a lungul timpului. Inteligenta este importanta in toate aspectele vietii, in mod special in dragoste. Insa, bunatatea este cea care indica succesul unei relatii de lunga durata…”

O persoană din trei are PARAZIȚI! Ușor de verificat! Doar ridică brațul și...

Obezitatea este dușman! Ai nevoie de asta pentru a pierde 10 kg în 1 lună...

În interiorul fiecărei persoane cu papiloame, se înmulțesc helminți care îi mănâncă.

A scăpat de durerea coloanei vertebrale în 13 secunde

Uite! Slăbim fără diete! Pierzi 10 kg într-o lună, dacă înainte de culcare...

Un parazit periculos cauzează papiloame pe corp! Totuși, el poate fi distrus

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies