HomeStiri Mondene 5 simptome rare ale cancerului mamar

5 simptome rare ale cancerului mamar

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 954 views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2015/07/5-simptome-atipice-ale-cancerului-mamar.jpg

Cancerul mamar este o afecțiune gravă care afectează multe femei din întreaga lume. Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu simptomele clasice ale cancerului mamar, cum ar fi nodulii mamari, schimbările în mărimea sau forma sânului și secrețiile mamelonare. Cu toate acestea, există și simptome atipice ale cancerului mamar care pot trece neobservate sau pot fi confundate cu alte afecțiuni. În acest articol, vom explora cinci dintre aceste simptome atipice ale cancerului mamar, care pot fi cruciale pentru diagnosticarea timpurie și tratamentul eficient.

1. Durere la nivelul spatelui superior sau al umerilor

Un simptom atipic al cancerului mamar este durerea persistentă în spatele superior sau în umeri. Această durere este adesea confundată cu probleme musculare sau articulare, însă poate fi un semn că tumoarea mamară exercită presiune asupra structurilor din apropiere. Dacă durerea persistă și nu răspunde la tratamentele obișnuite pentru durerile musculare, este esențial să consultați un medic pentru investigații suplimentare. Durerea la acest nivel, în special dacă nu este asociată cu o traumă recentă sau cu activități fizice solicitante, poate fi un semnal de alarmă pentru cancerul mamar.

2. Schimbări ale texturii pielii

Schimbările subtile ale texturii pielii de pe sân pot fi un alt simptom atipic al cancerului mamar. Pielea poate deveni aspră, solzoasă sau poate prezenta o senzație de arsură. În unele cazuri, pielea poate căpăta un aspect de „coajă de portocală” (peau d’orange), cauzată de blocarea vaselor limfatice de către celulele canceroase. Aceste modificări pot fi ușor de trecut cu vederea sau atribuite altor probleme dermatologice, dar ele pot indica prezența unui cancer de sân inflamator, o formă agresivă a bolii.

3. Umflături sau noduli la nivelul axilei

Cancerul mamar nu se limitează doar la țesutul sânului; acesta se poate răspândi și la ganglionii limfatici din axilă (subraț). Umflăturile sau nodulii în această zonă pot fi un semn precoce al cancerului mamar. Acestea pot fi mici și greu de detectat, dar pot deveni mai mari și mai dureroase pe măsură ce boala progresează. Este important să verificați regulat această zonă și să raportați orice modificare medicului dumneavoastră. Ganglionii limfatici umflați pot indica faptul că cancerul s-a răspândit dincolo de sân, necesitând intervenții medicale rapide.

4. Modificări ale formei sau poziției mamelonului

Un alt simptom atipic al cancerului mamar poate fi modificarea formei sau poziției mamelonului. Dacă mamelonul devine inversat, se aplatizează sau se deplasează într-o poziție neobișnuită, acest lucru poate indica prezența unei tumori subiacente. De asemenea, scurgerile neobișnuite de la mamelon, în special cele sângeroase sau de culoare închisă, pot fi un semn al cancerului mamar. Aceste modificări pot fi subtile și treptat, de aceea este crucial să fiți atenți la orice schimbare și să solicitați o evaluare medicală dacă observați astfel de simptome.

5. Oboseală persistentă și inexplicabilă

Oboseala este un simptom comun al multor afecțiuni, dar atunci când este persistentă și inexplicabilă, poate fi un indiciu al cancerului mamar. Oboseala cauzată de cancer nu se ameliorează cu odihna și poate fi însoțită de slăbiciune generală și lipsă de energie. Acest simptom poate fi ușor de ignorat sau atribuit stresului, muncii excesive sau altor probleme de sănătate. Totuși, dacă experimentați o oboseală continuă fără o cauză evidentă, este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a exclude posibilitatea unui cancer.

Importanța diagnosticării timpurii

Recunoașterea acestor simptome atipice ale cancerului mamar este esențială pentru diagnosticarea timpurie și succesul tratamentului. Multe femei amână vizita la medic până când simptomele devin severe, ceea ce poate reduce șansele de recuperare completă. Efectuarea regulată a autoexaminărilor mamare și programarea mamografiilor periodice sunt pași importanți în detectarea precoce a cancerului mamar.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed