HomeStiri Mondene Pistrui: cum apar, cum să îi previi și ce tratamente există

Pistrui: cum apar, cum să îi previi și ce tratamente există

autor Elena Yvette
922 views
Pistrui

Pistruii sunt mici pete pigmentare care apar pe piele, în special pe față, gât, umeri și brațe. Deși unii îi consideră adorabili și unici, alții îi pot percepe ca fiind o imperfecțiune. În realitate, pistruii sunt un fenomen natural și interesant, legat de genetică și expunerea la soare.

Ce Sunt Pistruii?

Pistruii, cunoscuți în termeni medicali ca efelide, sunt pete mici de culoare maro deschis sau închis, care apar de obicei pe pielea deschisă la culoare. Ei sunt rezultatul unei producții crescute de melanină, pigmentul care dă culoare pielii, părului și ochilor. Melanina este produsă de celulele numite melanocite și joacă un rol crucial în protejarea pielii de razele ultraviolete (UV) ale soarelui.

Tipuri de Pistrui

Există două tipuri principale de pistrui:

 1. Pistrui Simpli (Efelide): Acestea sunt pete mici, plate, care devin mai pronunțate în timpul verii și se estompează în timpul iernii. Ele sunt mai frecvente la persoanele cu piele deschisă și păr roșcat.
 2. Pistrui Solari (Lentigine Solare): Aceste pete sunt de obicei mai mari și mai închise la culoare decât pistruii simpli. Ele nu își schimbă culoarea în funcție de anotimp și sunt cauzate de expunerea prelungită la soare. Lentiginele solare sunt mai frecvente la persoanele mai în vârstă.

Cauzele Apariției Pistruilor

Pistruii apar în principal din cauza unei combinații de factori genetici și expunerea la soare. Genele moștenite de la părinți pot influența numărul și distribuția pistruilor. De exemplu, gena MC1R este cunoscută pentru rolul său în determinarea culorii pielii și predispoziția la pistrui.

Expunerea la razele UV stimulează melanocitele să producă mai multă melanină, ceea ce poate duce la apariția sau intensificarea pistruilor. De aceea, persoanele cu piele deschisă, care se ard ușor la soare, sunt mai susceptibile la dezvoltarea pistruilor.

Protecția Împotriva Pistruilor

Protecția împotriva soarelui este esențială pentru a preveni apariția pistruilor și a altor probleme de piele. Iată câteva măsuri eficiente:

 1. Utilizarea Cremei de Protecție Solară: Aplicarea unei creme cu factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30 poate reduce semnificativ riscul de apariție a pistruilor. Este important să aplici crema pe toate zonele expuse la soare și să o reaplici la fiecare două ore.
 2. Evitarea Expunerii la Soare în Orele de Vârf: Razele UV sunt cele mai puternice între orele 10:00 și 16:00. Stai la umbră în acest interval orar pentru a minimiza expunerea.
 3. Purtarea Îmbrăcămintei de Protecție: Pălăriile cu boruri largi, ochelarii de soare și hainele cu mâneci lungi pot oferi o protecție suplimentară împotriva razelor UV.

Tratamente pentru Pistrui

Deși pistruii sunt inofensivi și nu necesită tratament medical, unii oameni doresc să îi reducă din motive estetice. Există mai multe opțiuni disponibile:

 1. Tratamente cu Laser: Laserul poate fi folosit pentru a reduce pistruii prin distrugerea melaninei din piele. Aceste tratamente sunt eficiente, dar pot fi costisitoare și necesită mai multe ședințe.
 2. Crioterapia: Aceasta implică aplicarea de azot lichid pentru a îngheța și distruge celulele pigmentate. Este o procedură rapidă și relativ nedureroasă.
 3. Creme și Loțiuni Depigmentante: Produsele care conțin hidrochinonă, retinoizi sau acid kojic pot ajuta la estomparea pistruilor prin inhibarea producției de melanină. Rezultatele pot varia și necesită utilizare constantă pe termen lung.
 4. Peelinguri Chimice: Aceste proceduri implică aplicarea de soluții chimice pe piele pentru a îndepărta straturile superioare și a stimula regenerarea celulară. Ele pot ajuta la reducerea pistruilor și la îmbunătățirea texturii pielii.

Mituri și Adevăruri Despre Pistrui

Există multe mituri legate de pistrui. Să demontăm câteva dintre ele:

 1. Pistruii sunt un Semn de Boală: Fals. Pistruii sunt în mod normal inofensivi și nu indică o problemă de sănătate.
 2. Pistruii Apar Numai la Persoanele cu Păr Roșcat: Deși sunt mai frecvenți la persoanele cu păr roșcat, pistruii pot apărea la oricine, indiferent de culoarea părului sau a pielii.
 3. Pistruii Pot Fi Îndepărtați Permanent: Tratamentele pot reduce aspectul pistruilor, dar expunerea continuă la soare poate duce la reapariția lor. Protecția solară este esențială pentru a menține rezultatele tratamentelor.

Pistruii și Percepția Socială

Percepția pistruilor a variat de-a lungul timpului și a culturilor. În trecut, pistruii erau uneori considerați un semn de farmec și unicitate. Astăzi, multe persoane îi consideră atractivi și chiar îi evidențiază prin machiaj sau tehnici cosmetice.

În lumea modei și a divertismentului, pistruii sunt adesea văzuți ca un atribut deosebit, aducând un plus de autenticitate și naturalețe aspectului unei persoane. Celebrități precum Emma Stone și Lily Collins sunt adesea lăudate pentru pistruii lor naturali.

Pistruii sunt un aspect fascinant al diversității umane, reflectând combinația unică de gene și mediu pentru fiecare individ. Deși unii pot dori să îi reducă sau să îi ascundă, pistruii sunt, în esență, o caracteristică inofensivă și adesea fermecătoare a pielii.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed