HomeStiri Mondene Apa de gură te poate lăsa fără permis. Ce recomandă polițiștii

Apa de gură te poate lăsa fără permis. Ce recomandă polițiștii

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 943 views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2017/02/apa-de-gura-de-poate-lasa-fara-permis-ce-recomanda-politistii.jpg

Un timișorean a avut ghinionul de a sufla în aparatul etilotest, iar acesta să îi indice o alcoolemie de 0,28 mg/l alcool pur în aerul expirat, chiar dacă nu consumase alcool. Motivul pare să fie apa de gură folosită de bărbat.

apa-de-gura-de-poate-lasa-fara-permis-ce-recomanda-politistii

Dan Idolu pare a fi un timișorean ghinionist. Acesta a fost la un pas de a rămâne fără permisul de conducere după ce a folosit apa de gură. Bărbatul a fost oprit de un echipaj de poliție, pentru un control de rutină, și a fost pus să sufle în aparatul etilotest. Numai că, surpriză! Deși nu consumase băuturi alcoolice, aparatul a indicat o alcoolemie de 0,28 mg/l alcool pur în aerul expirat.

„Am utilizat acest produs, m-am înscris în carosabil şi am rulat între 50 şi 100 de metri. Nu cred că au trecut mai mult de două-trei minute până când am fost oprit de un echipaj al Poliţiei şi am fost testat cu aparatul etilotest”, povestește Dan Idolu, conform Digi24.

Institutul de Medicină Legală din Timișoara a încercat să deslușească misterul. În urma unor teste s-a dovedit că, pentru o scurtă perioadă după ce s-a folosit apa de gură, aceasta rămâne în cavitatea bucală, alcoolul din ea fiind identificat de aparatul etilotest.

„Depistarea valorii pozitive în aerul expirat prin cavitatea bucală este posibilă pe o perioadă limitată, de circa 15-20 de minute. Explicaţia constă în prezenţa temporară a soluţiei alcoolice în interiorul cavităţii bucale, (…) fără însă ca alcoolul să ajungă în sângele circulant şi să producă efectele sale specifice”, arată Institutul de Medicină Legală Timișoara…

Șoferii care se confruntă cu astfel de situații au o singură posibilitate dacă nu vor să rămână fără permis. Aceștia pot cere oamenilor legii recoltarea de probe biologice, pentru a se stabili nivelul de alcool în sânge, dar pentru acest lucru șoferii trebuie să plătească din buzunarul propriu.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed