Home Stiri Blocarea proteinei CD36, tratamentul pentru cancer

Blocarea proteinei CD36, tratamentul pentru cancer

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 554 views 4 minute timp de citit

Cercetătorii spanioli au reuşit să blocheze răspândirea cancerului în corp!

A fost identificată în premieră o proteină, numită CD36, ce se găseşte în membrana celulelor canceroase şi este implicată în absorbţia grăsimilor, care joacă un rol esenţial în dezvoltarea metastazelor în mai multe tipuri de cancer. Studiul este finanţat partial de Worldwide Cancer Research şi condus de profesorul Salvador Aznar Benitah de la Institutul pentru Cercetări din Barcelona.

Blocarea-proteinei-CD36,-tratamentul-pentru-cancer

Proteina CD36 este importantă în detectarea şi absorbţia lipidelor, fiind un factor determinant în propagarea anumitor tumori canceroase precum cele de piele, de sân, de ovar, bucale, de vezică urinară sau de plămâni.  Conexiunea unică dintre această proteină şi acizii graşi de care este dependentă reprezintă o diferenţă foarte mare între celulele care iniţiază metastaza şi alte celule tumorale.

Pentru a confirma această teorie, echipa profesorului Benitah a inserat CD36 în celule non-metastazante, ceea ce a facut ca acestea să se transforme în celule tumorale metastazante. Aceştia au explicat că „deşi nu am testat încă acest lucru în toate tipurile de tumori, putem susţine că CD36 reprezintă un marker general al celulelor metastazante. Ne aşteptăm ca acest studiu să aibă un mare impact asupra comunităţii ştiinţifice şi pentru avansul în cercetarea metastazelor şi sperăm să reuşim să validăm potenţialul CD36 ca tratament anti-metastază”.

Ce sunt metastazele?

Metastazele reprezintă celule tumorale care se desprind din tumorile iniţiale şi „călătoresc” prin sânge sau limfă colonizând alte organe. Acestea sunt responsabile de majoritatea deceselor cauzate de cancere, însă caracteristicile celulelor implicate sunt încă puţin cunoscute, ceea ce face ca tratamentul împotriva metastazelor să fie extrem de delicat. Şansele de vindecare ale pacientului scad considerabil atunci când cancerul se răspândeşte în corp. Acesta este motivul pentru care oamenii de ştiinţă încearcă să înteleagă modul în care „lucrează” cancerul şi să descopere modalităţi noi cât mai eficiente pentru a-l împiedica să evolueze.

În ce a constat mai exact studiul?

În ceea ce priveşte acest studiu, oamenii de ştiinţă au cercetat influenţa dietelor bogate în grăsimi asupra răspândirii celulelor canceroase. Experimentul a avut loc pe şoarecii de laborator, care au fost hrăniţi conform unei diete bogate în grăsimi, urmând să fie injectaţi cu cancer bucal. Ceea ce s-a observat a fost că dieta bogată în grăsimi a cauzat metastaze mai frecvente la peste 50%  dintre şoareci. În plus, toţi şoarecii cărora le-au fost introduse celule tumorale tratate cu acid palmitic (un compus important al uleiului de palmier inclus în numeroase produse) au manifestat cea mai accelerată răspândire a celulelor tumorale.

Specialiştii atrag atenţia asupra consumului excesiv de grăsimi

„În cazul şoarecilor cărora li s-au inoculat celule tumorale umane se pare că există o legătură directă între consumul de grăsimi şi o creştere în ceea ce priveşte potenţialul metastazant prin CD36. Mai multe studii sunt necesare pentru a demantela această relaţie, în special deoarece în ţările industrializate se înregistrează o creştere alarmantă a consumului de grăsimi saturate şi zahăr”, a avertizat profesorul. „Grăsimea este necesară pentru funcţionarea organismului, însă un consum necontrolat poate avea efecte asupra sănătăţii, aşa cum s-a demonstrat deja în cazul unor cancere, precum cel de colon, şi în metastaze, aşa cum demonstrăm în cazul de faţă”, a menţionat specialistul.

Blocarea proteinei CD36 este tratamentul pentru cancer

Oamenii de ştiinţă au reuşit să demonstreze că prin blocarea proteinei CD36 cu ajutorul unui anticorp se poate împiedica metastaza. La şoarecii care dezvoltaseră metastaze, blocarea proteinei CD36 a dus la stoparea completă a răspândirii celulelor tumorale în 20% dintre cazuri şi la o reducere considerabilă a metastazelor în 80-90% dintre situaţii…

Cercetătorii au subliniat că aceste rezultate au fost atinse fără efecte secundare. „Susţinem munca profesorului Benitah de câţiva ani şi este fantastic să aflăm aceste rezultate cu adevărat importante. Dacă echipa va reuşi să transforme acest anticorp într-un tratament pentru oameni, ar putea salva mii de vieţi în fiecare an”, a declarat doctor Lara Bennett din cadrul Worldwide Cancer Research. Oamenii de ştiinţă lucrează acum la dezvoltarea unei terapii pentru blocarea proteinei CD36 astfel încât bolnavii de cancer să poate fi trataţi.

Abonează-te pe:Yve.ro news

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies