Fiecare adult a trecut prin perioade în care, din diferite motive, nu a fost foarte activ din punct de vedere sexual. Deși abstinența are și beneficii, există unele consecințe negative pe care prea puține persoane le cunosc.
Conform specialiștilor, lipsa sexului influențează, într-o oarecare măsură, sănătatea fizică și starea psihică, dar, pe o perioadă îndelungată, abstinența afectează starea generală a organismului.
Cercetările recente au scos la iveală anumite aspecte legate de acest subiect, după cum urmează:
- Starea de spirit nu este prea bună.
Abstinența pe o perioadă mai îndelungată influențează în mod negativ starea de spirit a persoanelor, acestea ajungând să fie indispuse. Cercetările relevă că, în acest caz, femeile sunt mai predispuse la a avea o stare de spirit mai proastă decât bărbații.
- Imunitatea organismului scade și persoanele devin vulnerabile în fața răcelilor.
Studiile făcute de americani au dovedit faptul că cei care fac sex cel puțin o dată pe săptămână au sistemul imunitar al organismului mai puternic decât abstinenții, întregistrând o rezistență cu 30% mai mare în fața virusurilor gripale.
- Se pot înrăutăți simtomele sindromului premenstrual.
Foarte multe femei care au sindromul premenstrual au observat că atunci când nu fac sex o perioadă îndelungată, simtomele acestuia se înrăutățesc (stările de irascibilitate sunt zilnice și accentuate, crampele devin foarte dureroase).
- Bărbații sunt predispuși la afecțiuni.
Contactul sexual rar îi predispune pe bărbați la o mulțime de afecțiuni – de exemplu, crește riscul apariției disfuncțiilor erectile și posiblitatea de a dezvolta cancer de prostată. Conform unor studii realizate de cercetătorii finlandezi, riscul de a apărea disfucții erectile este de două ori mai mare în cazul bărbaților care fac sex foarte rar…