Ceasul chinezesc reglează ceasul organismului. Află cum anume poți să-l potrivești!

Share

Organismul nostru deține un sistem energetic, pe lângă toate celelalte, care este unul dispus pe meridiane. Aceste meridiane sunt niște canale care nu diferă foarte mult de unele vase de sânge, însă în acestea nu circulă sânge, ci energie. Toate aceste canale influențează modul de funcționare a organismului și schimbul organic ce este realizat la nivel de substanțe.

Ceasul biologic chinezesc, care va fi prezentat în cele ce urmează, indică perioada exactă în care în corpul tău circulă energie, dar și momentele de apogeu energetic din anumite zone corporale, asta din două în două ore. Dacă aceste zone sunt afectate, apar anumite simptome care pot fi percepute.

Fiecărui organ din corp, care este unul major, are 12 meridiane. Acestea sunt meridianele corespunzătoare plămânilor, stomacului, intestinului gros și celui subțire, splinei, inimii și regiunii acesteia, vezicii urinare și celei biliare, rinichilor, duodenului și ficatului.

Învățăturile yin-yang susțin ideea potrivit căreia toate cele 12 meridiane sunt divizate în două, astfel, șase meridiane sunt de natura yin și șase, yang.

Meridianele yin sunt cele specifice organelor care au atribuțiile de a colecta, stoca și procesa diferitele substanțe și energia, aceste organe fiind ficatul, splina, plămânii, rinichii, inima și regiunea acesteia.

Meridianele yang sunt specifice organelor precum colonul, stomacul, intestinul subțire, vezica urinară și biliară, duodenul, organe care au rol de excreție și fac schimburile de substanțe și energie.

Aceste meridiane acoperă toate cele 24 de ore din zi, fiind divizate în 12 intervale orare, fiecare fiind întins pe o durată de două ore. Punctul de apogeu al fiecărui meridian este reprezentat de atingerile punctelor de perigeu a meridianelor opuse.

Medicii chinezi îi întreabă mereu pe pacienții lor la ce oră anume au simțit diverse simptome. Pe baza răspunsului oferit de către pacienți, aceștia pot determina mult mai ușor care anume este cauza problemelor cu care se confruntă și dacă aceștia au un flux energetic obstrucționat sau dacă au surplus energetic în organism.

Ceasul biologic ce urmează a fi prezentat mai jos îți poate fi de folos pentru a putea urmări și nota orele exacte ale apariției diverselor simptome. Atunci când simptomele sunt mai intense, notează ora respectivă pe o foaie de hârtie, iar dacă este cazul, o poți face și la orele când te trezești noaptea din somn. Aceste pauze de somn sunt și ele un indiciu care te ajută să descoperi anumite probleme cu care se confruntă organismul tău.

Orele aferente funcționării maximale

1:00 – 3:00 – ficatul (detoxifiere, mușchi și ochi)

3:00 – 5:00 – plămânii (pielea)

5:00 – 7:00 – colonul (procesul de asimilare a nutrienților, de eliminare a reziduurilor, piele)

7:00 – 9:00 – stomacul (limfa, procesul de digerare a hranei)

9:00 – 11:00 – splina și pancreasul (limfa, procesul de digerare a hranei)

11:00 – 13:00 – inima (circulația arterială)

13:00 – 15:00 – intestinul subțire (digestie, asimilare, artere)

15:00 – 17:00 – vezica urinară (oasele, dinții, procesul de eliminare a reziduurilor, curățarea internă)

17:00 – 19:00 – rinichii (oasele, dinții, urechile,  funcția de filtrare și eliminarea reziduurilor)

19:00 – 21:00 – țesutul cardiac (construcția vaselor sanguine)

21:00 – 23:00 – duodenul (funcția de termoreglare)

23:00 – 1:00 – vezica biliară (digestia, mușchii, ochii)

Orele aferente funcționării minimale/ de repaus

1:00 – 3:00 – intestinul subțire (digestie, asimilarea nutrienților)

3:00 – 5:00 – vezica urinară (oase, dinți, curățarea internă, eliminarea reziduurilor)

5:00 – 7:00 – rinichii (oase, dinți, urechi, funcția de filtrare, eliminarea reziduurilor)

7:00 – 9:00 – țesutul cardiac (construcția vaselor sangvine)

9:00 – 11:00 – duodenul (funcția de termoreglare)

11:00 – 13:00 – vezica biliară (digestie, mușchi, ochi)

13:00 – 15:00 – ficatul (detoxifiere, mușchi, ochi)

15:00 – 17:00 – plămânii (piele)

17:00 – 19:00 – colonul (asimilare, eliminare, piele)

19:00 – 21:00 – stomacul (limfa, digestia hranei)

21:00 – 23:00 – splina, pancreasul (limfa, digestia hranei)

23:00 – 1:00 – inima (circulația arterială).

Pragul de energie maximă a unui meridian/organ corespunde cu pragul de energie minimă a organului care-i este opus.

Spre exemplu, în cazul ficatului, pragul de apogeu al acestuia este între orele 1-3:00, lucru care semnifică faptul că, în același interval orar, intestinul subțire se situează la pragul de perigeu.

Dacă iei masa seara târziu, iar ulterior te pui să dormi, hrana nu va fi absorbită corespunzător în intestinul subțire. În concluzie, vei fi nevoită să eviți anumite activități atunci când energia corporală implicată în acestea este situată la un prag minim.

În cazul perioadelor de activitate maximă, toate funcțiile organismului aferente sunt accelerate. Dacă te confrunți cu boli care sunt cauzate de exces energetic care afectează un anumit sistem, te vei lovi de simptome care pot fi percepute și îți vei putea da seama când este momentul cel mai potrivit pentru a reduce respectivul exces energetic…

Dacă unul dintre organe prezintă anumite slăbiciuni în cursul perioadei de activitate maximă, va trebui să acționezi în această direcție pentru a-l readuce la puterile sale. Medicina naturistă este de un real ajutor în acest sens, în special atunci când vine vorba de acupunctură, homeopatie și multe altele, ceasul biologic prezentat oferindu-ți indicii în privința celui mai bun moment de acțiune.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente