HomeStiri Mondene Reteta de ciorbă de ştevie cu borş de casă

Reteta de ciorbă de ştevie cu borş de casă

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,1K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2015/05/Ciorbă-de-ştevie-cu-borş-de-casă.jpg

Ciorba este un simbol al gastronomiei românești, iar printre cele mai apreciate rețete se numără și cea de ciorbă de ștevie cu borș de casă. Această ciorbă nu este doar un deliciu pentru papilele gustative, ci și o sursă de vitamine și minerale esențiale. În acest articol, vom explora pas cu pas cum să pregătiți o ciorbă de ștevie cu borș de casă autentică, exact așa cum o făceau bunicile noastre.

Ingrediente necesare pentru ciorbă de ştevie cu borş de casă

Pentru a pregăti ciorba de ștevie cu borș de casă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

 • 1 kg de ștevie proaspătă
 • 2 cepe medii
 • 2 morcovi
 • 1 rădăcină de pătrunjel
 • 1 țelină mică
 • 1 ardei gras
 • 2 roșii
 • 200 ml borș de casă
 • 3 linguri de ulei
 • 1 legătură de leuștean
 • 1 legătură de pătrunjel
 • 2 litri de apă
 • Sare și piper după gust

Notă

Calitatea ingredientelor este esențială pentru a obține o ciorbă de ștevie cu borș de casă deosebit de gustoasă. Alegeți legume proaspete și, dacă este posibil, optați pentru borș de casă făcut de dumneavoastră sau achiziționat de la o sursă de încredere.

Pregătirea legumelor

Ștevie

Începeți prin a curăța și spăla bine șteviea. Îndepărtați nervurile mai groase și tăiați frunzele în fâșii subțiri. Șteviea va adăuga o notă acrișoară specifică și un gust deosebit ciorbei.

Celelalte legume

Curățați și tocați mărunt ceapa, morcovii, rădăcina de pătrunjel și țelina. Ardeiul gras și roșiile se taie cubulețe. Aceste legume vor forma baza aromată a ciorbei de ștevie cu borș de casă.

Gătirea ciorbei

 1. Călitul legumelor:Într-o oală mare, încălziți uleiul și adăugați ceapa tocată. Căliți ceapa până devine sticloasă, apoi adăugați morcovii, pătrunjelul și țelina. Continuați să căliți legumele pentru încă 5 minute, amestecând ocazional.
 2. Adăugarea ardeiului și roșiilor:Adăugați ardeiul gras și roșiile cubulețe în oală. Lăsați legumele să se gătească împreună pentru alte 5-7 minute, până când roșiile se înmoaie și își eliberează sucul.
 3. Adăugarea apei și fierberea:Turnați cei 2 litri de apă peste legume și aduceți la fierbere. Reduceți focul și lăsați ciorba să fiarbă la foc mic pentru aproximativ 20 de minute, până când legumele sunt aproape gătite.
 4. Adăugarea șteviei:Adăugați șteviea tăiată în oală și continuați să fierbeți ciorba pentru încă 10 minute. Ștevia se gătește rapid și va adăuga o aromă unică preparatului.
 5. Adăugarea borșului de casă:Turnați borșul de casă în oală și amestecați bine. Lăsați ciorba să mai fiarbă pentru încă 5 minute. Borșul de casă va adăuga acea aciditate specifică și va completa perfect gustul ciorbei de ștevie.

Finalizarea ciorbei

 1. Condimentarea:Gustați ciorba și adăugați sare și piper după gust. Dacă preferați o ciorbă mai acră, puteți adăuga mai mult borș.
 2. Adăugarea verdețurilor:Tocați mărunt leușteanul și pătrunjelul și adăugați-le în ciorbă chiar înainte de a opri focul. Verdețurile vor adăuga un plus de prospețime și o aromă inconfundabilă.

Servirea ciorbei de ștevie cu borș de casă

Ciorba de ștevie cu borș de casă se servește fierbinte, de preferat cu o felie de pâine proaspătă sau cu mămăligă. Aceasta poate fi acompaniată de ardei iute, pentru cei care preferă un plus de picant. Este o ciorbă perfectă pentru prânz sau cină, oferind o masă ușoară dar nutritivă.

Beneficiile ciorbei de ștevie cu borș de casă

Pe lângă faptul că este delicioasă, ciorba de ștevie cu borș de casă este și foarte sănătoasă. Ștevia este bogată în vitaminele A și C, precum și în fier și magneziu. Borșul de casă, fiind un produs fermentat, este benefic pentru sistemul digestiv, contribuind la o flora intestinală sănătoasă.

Concluzie

Prepararea unei ciorbe de ștevie cu borș de casă nu este doar un act culinar, ci și un mod de a păstra și perpetua tradițiile gastronomice românești. Această ciorbă este nu doar un deliciu culinar, ci și o sursă de sănătate și bunăstare….

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed