Codul bunelor maniere la restaurant – ce reguli trebuie să respecți

Share

Codul bunelor maniere la restaurant reprezintă un set de reguli extrem de importante pentru fiecare persoană care dorește să nu se facă de râs în societate, ci, din contră, dorește să denote stil și educație aleasă.

Codul bunelor maniere la restaurant

Codul bunelor maniere la restaurant implică anumite formalități pe care orice persoană ar trebui să le cunoască și să le aplice. În zilele noastre, foarte multe persoane consideră că bunele maniere reprezintă ceva demodat și deloc necesar.

Lucrurile nu stau în acest mod, deoarece, pe lângă unele formalități specifice anumitor situații, există și o mulțime de reguli de bun-simț prin care ne arătăm buna creștere și respectul față de alte persoane, indiferent cine sunt acestea. În afară de unele reguli care țin de cei șapte ani de acasă, precum faptul că nu ai voie să vorbești cu gura plină, să nu spui glume grosolane și să nu tușești fără să îți acoperi gura, există și condiții pe care multă lume nu le cunoaște.

În cele ce urmează îți prezentăm care sunt cele mai importante reguli din codul bunelor maniere la restaurant.

Codul bunelor maniere la restaurant la evenimente

Atunci când participi la evenimente, de exemplu recepții și banchete, este necesar să aplici următoarele reguli din codul bunelor maniere la restaurant:

  • Locurile invitaților: dacă nu există un plan al așezării invitaților, gazda evenimentului se așază în capul mesei, iar alături sunt așezați cei mai importanți oaspeți, iar la celălalt capăt al mesei sunt așezați tinerii și copiii.
  • După cum reiese din codul bunelor maniere la restaurant, femeile iau primele loc, iar bărbații stau în picioare și le mișcă scaunele sub ele când se așază, pentru a le ajuta.
  • Cine întârzie nu trebuie să se lase așteptat mai mult de 20 de minute, în caz contrar, trebuie să se scuze și să se alăture conversației fără să menționeze detalii cu privire la motivul întârzierii, după cum se arată în codul bunelor maniere la restaurant.
  • Dacă nu poți consuma anumite băuturi sau mâncăruri deoarece ești la regim sau suferi de o afecțiune, nu le spune tuturor, pentru a nu jigni gazda evenimentului. Pur și simplu nu te atinge de ele, așa cum este prezentat în codul bunelor maniere la restaurant.
  • Scobitorile, picăturile de ochi, produsele de machiaj și styling se folosesc doar în baie.
  • Împăturește șervetul poziționând cuta înspre tine înainte să îl așezi în poală, potrivit regulilor din codul bunelor maniere la restaurant.
  • Nu ridica meniul de pe masă; acesta trebuie să atingă masa cel puțin într-un loc.
  • Când ai băut dintr-un pahar, trebuie să bei fix din același loc de fiecare dată, pentru restul serii, după cum este specificat în codul bunelor maniere la restaurant.
  • Paharele nu trebuie ciocnite. Cu cât se face mai puțin zgomot, cu atât mai bine, după cum reiese din codul bunelor maniere la restaurant.
  • Menține cât mai curată marginea farfuriei, din respect pentru personalul care se ocupă de spălatul vaselor, așa cum explică regulile din codul bunelor maniere la restaurant.
  • Pune resturile sus, în partea stângă a farfuriei. Partea de jos, în dreapta, este pentru sosuri și unt.
  • Nu spune „Poftă bună!”. Atunci când cineva urează acest lucru la restaurant, nu este doar o urare pentru a avea digestie bună, ci se consideră și o sugestie că invitații sunt foarte înfometați și s-ar grăbi să mănânce orice tip de mâncare s-ar nimeri. Poți spune, în schimb „Vă rog să vă serviți.”.
  • După cum se arată în codul bunelor maniere la restaurant, nu trebuie să spui niciodată când mergi la toaletă, ci doar să te scuzi, fără a menționa motivul.
  • Potrivit regulilor din codul bunelor maniere la restaurant, trebuie să lași o îmbucătură pe farfurie, altfel ar însemna că nu te-ai săturat sau că nu a fost îndeajuns de multă mâncare.
  • Ține pâinea și alte produse de panificație tot timpul pe farfurie, exceptând momentele în care muști din ele, după cum reiese din codul bunelor maniere la restaurant.
  • La o masă de două, până la patru persoane, așteaptă până a fost servită toată lumea, înainte să începi să mănânci. La o masă formală sau de afaceri fie aștepți să fie servită toată lumea, fie să spună gazda.
  • După cum se arată în codul bunelor maniere la restaurant, nu trebuie să îți așezi coatele pe masă.
  • Potrivit normelor din codul bunelor maniere la restaurant, trebuie să te îmbraci adecvat.
  • Când pasezi ceva de pe masă și nu o faci către o anumită persoană, direcția este în dreapta. Sarea și piperul sunt pasate împreună persoanelor.
  • Având în vedere codul bunelor maniere la restaurant, nu trebuie să îți pui telefonul pe masă lângă chei sau geantă, deoarece distrage atenția tuturor.

Codul bunelor maniere la restaurant la întâlnirile romantice

  • Conform regulilor din codul bunelor maniere la restaurant, femeia este cea care alege prima ce dorește să consume. O greșeală comună este ca bărbatul să aleagă pentru ea. Cel mult, femeia îl poate ruga să îi recomande ceva. La final, bărbatul îi spune chelnerului ce comandă amândoi.
  • Femeia nu ar trebui să opteze pentru cele mai ieftine mâncăruri, precum nici pentru cele mai scumpe.
  • Atunci când chelnerul aduce vinul, nu trebuie să îl deschidă și să îl toarne bărbatul, ci chelnerul, conform regulilor codul bunelor maniere la restaurant. Cu toate acestea, după aceea bărbatul poate reumple paharele (întâi pe al femeii, apoi pe al lui însuși). Paharul trebuie umplut doar puțin mai mult de jumătate.
  • În concordanță cu regulile din codul bunelor maniere la restaurant, bărbatul este cel care achită nota de plată la prima întâlnire. Femeia nu trebuie să intervină și nici să întrebe cât a fost suma. Dacă vrea cu adevărat să fie independentă și să achite nota, îi poate spune discret chelnerului în prealabil că dorește ca nota de plată să fie împărțită la jumătate. În cazul în care bărbatul și femeia sunt doar amici și nu este vorba despre o întâlnire romantică, pot împărți nota de plată.

Folosirea tacâmurilor

Este necesar să folosești corect tacâmurile, dacă dorești să respecți întocmai codul bunelor maniere la restaurant:

  • Dacă scapi din greșeală o lingură sau o furculiță, nu te apleci sub masă pentru a o ridica, după cum reiese din codul bunelor maniere la restaurant, ci îl rogi pe chelner sau pe organizator să îți aducă una nouă.
  • Nu mărunți toată mâncarea, deoarece se consideră că în acest mod se răcește mult mai repede și i se pierde gustul. Taie doar câte o bucățică pe care o mănânci pe loc, așa cum este specificat în codul bunelor maniere la restaurant.
  • Tacâmul pe care ai început să îl folosești nu trebuie să atingă masa; îl poți așeza doar pe marginea farfuriei, însă nu pe fața de masă.
  • Ține corect tacâmul, conform regulilor din codul bunelor maniere la restaurant: furculița trebuie ținută cu vârfurile în jos, pentru a lua bucățile de mâncare. Degetele arătătoare se așază pe mânerul furculiței și al cuțitului, iar celelalte degete se țin în jurul mânerelor. Modul european din codul bunelor maniere la restaurant implică faptul că furculița și cuțitul ar trebui ținute în mâini pe toată durata mesei.
  • Utilizează mai întâi tacâmurile poziționate la margini, apoi pe cele din interior. De exemplu, dacă ți se servește mai întâi salată, folosește furculița aflată în extrema stângă a farfuriei. Paharul de apă este cel găsit deasupra cuțitului, iar farfuria pentru pâine se află, în conformitate cu regulile din codul bunelor maniere la restaurant, în partea stângă.
  • Când faci o pauză pentru a bea ceva sau a vorbi cu cineva, așază astfel tacâmurile pe farfurie: pune cuțitul și furculița aproape de mijlocul farfuriei, ușor înclinate sub formă de V inversat și cu vârful cuțitului cu fața spre cele ale furculiței.
  • Când ai terminat de mâncat așază cuțitul și furculița în paralel cu mânerele în poziția orei patru, pe marginea dreaptă a farfuriei…

Acestea fiind spuse, acum, că ai aflat care este codul bunelor maniere la restaurant, poți învăța și aplica regulile, ba chiar mai mult, îi poți învăța și pe copii, rude sau prieteni, astfel încât să faceți o impresie plăcută ori de câte ori participați la evenimente sau pur și simplu luați masa în oraș.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente