Cum să fac un împrumut la bancă

Share

Te gândești cât de ușor se poate face un împrumut la bancă, însă îți e teama de rata dobânzilor? Folosit în mod corect, un împrumut bancar ne poate ajuta să ne împlinim dorințele, indiferent de ce fel sunt acestea: o casă, o mașină sau alte bunuri materiale.

 împrumut la bancă

Cel mai important lucru cand facem un împrumut la bancă este să gândim corect și să evaluăm capacitatea de rambursare, deoarece nu vrem ca împrumutul să devină o povară și să nu îl putem înapoia în totalitate. Înainte să ajungi la bancă, trebuie să calculezi totul de acasă și să vezi toate posibilitățile. Tu știi cel mai bine propria ta situație financiară și cât îți permite buzunarul să înapoiezi băncii.

Suma maximă pe care o persoană o poate împrumuta de la bancă este direct proporțională cu venitul lunar. Conform noilor reguli, băncile pot stabili propriile praguri de împrumut. De obicei, băncile pot oferi persoanelor cu venituri mari credite mai mari. Venitul calculat de bănci pentru acordarea unui credit este obținut prin scăderea cheltuielilor de subzistență din venitul total al clientului. Nivelul acestor costuri se determină în funcție de numărul membrilor unei familii.

Fiecare bancă stabilește un cost fix pe membru de familie. Spre exemplu, dacă acesta este aproximativ 350 de lei, la o familie de patru persoane, al cărei venit este de 2.000 de lei pe lună, banca va lua în calcul doar 600 de lei (2.000-350×4). Acesta este venitul pentru care se aplică procentul corespunzător gradului de îndatorare admis de o bancă pentru determinarea ratei lunare maxime. În cazul enunțat anterior, dacă banca acceptă un grad de îndatorare de 50%, familia respectivă va plăti o rată maximă de 300 de lei.

Cum se face un împrumut corect la bancă ?

Înainte de a-ți asuma noi responsabilități și obligații de plată, trebuie să știi exact ce sumă cheltuiești în fiecare lună. Calculul trebuie să țină evidența întregii familii. Notează suma cheltuită lună de lună și pentru următoarele scopuri:

  • locuință: chirie, întreținere, facturi
  • alimente
  • transport: abonamente, combustibil, cheltuieli de mentenanță
  • îmbrăcăminte
  • servicii diverse
  • cheltuieli medicale

Toate aceste sume adunate îți vor defini cheltuielile familiale lunare. Acum că știi suma tuturor cheltuielilor, e momentul să afli cu ce sumă rămâi la sfârșitul lunii.

Mai apoi, trebuie stabilit venitul familial lunar, adunând:

  • salariu net lunar: suma încasată lunar, împreună cu bonurile de masă
  • primele ocazionale: toate primele primite pe parcursul unui an și împărțite la 12

Venitul disponibil

Venitul disponibil pentru un împrumut la bancă reprezintă diferența între venitul familial lunar și cheltuielile lunare. Dacă veniturile nu acoperă toate cheltuielile, atunci solicitarea unui împrumut bancar este o procedură greșită, deoarece nu vei reuși să rambursezi banii, iar problemele financiare se vor înrăutăți…

Creditele bancare pot fi de mai multe feluri, precum: credit cu dobândă fixă, credit cu dobândă variabilă, credit în valută. Indiferent de împrumutul bancar solicitat, o măsură de siguranță este solicitarea unui credit pe o perioadă de rambursare care să nu fie maximă. Astfel, ulterior sunteți asigurați că există posibilitatea unei restructurări a creditului. În cazul unor probleme financiare, veți putea alege extinderea perioadei de rambursare, astfel încât ratele vor deveni mai mici.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente