Giulia Anghelescu: „78% dintre copiii romani afirma ca folosesc internetul zilnic sau aproape zilnic”

Share

 Cu puţin timp în urmă, artista şi mămica Giulia Anghelescu a început să se implice în realizarea a diverse workshopuri pentru a-i învăţa pe părinţi cum să îşi protejeze copiii de eventualele pericole ale mediului online.

giulia

Artista şi-a exprimat în câteva fraze o mare parte dintre situaţiile care ar putea apărea:

‘’Stii ce face copilul tău? Știi în permanență ce urmărește copilul tău pe tabletă, mobil sau calculator? Te-ai gândit să îi faci chiar tu setările legate de confidențialitate de pe platformele de socializare? Care crezi că e vârstă ideală la care este în regulă să îi faci copilului tău un cont pe o rețea de socializare? Te-ai gândit vreodată care sunt riscurile la care sunt expuși copiii în mediul online?”
Recunosc că până când nu am devenit mamă multe dintre aceste întrebări nici măcar nu mi-au trecut prin minte. Îmi amintesc că atunci când aveam 12 ani am intrat în primul internet café de mână cu tata. Stăteam o oră odată la câteva seri pe MIRC că doar era la modă și toți colegii mei făceau asta.  Alte vremuri ar spune unii, eu pot doar să spun «Multumesc, tata, că ai avut grijă de mine!»”

Am o fetiță de 4 ani și un băiețel de 1 an și recunosc că mă sperie pericolele care ne pândesc copiii doar la un click distanță. Antonia, fetiță mea, a pus mâna prima oară pe o tabletă la 1 an și jumătate. Am avut grijă să facem eu și soțul meu setările de confidențialitate însă până în acest moment nu i-am permis decât accesul pe Youtube la cântece pentru copii, povești și cam atât. Nu a auzit de Facebook, Instagram sau Twitter deocamdată. Astăzi știe deja să umble pe smartphone, tabletă, laptop, în unele cazuri mai bine decât un adult.

Știați că 78% dintre copiii români afirmă că folosesc internetul zilnic sau aproape zilnic? Copilul meu are voie să se joace pe tabletă sau telefon maxim jumătate de oră la câteva zile. Poate sunt o mamă demodată, dar mi-aș dori să îmi învăț copiii cât de relaxant este să îți petreci timpul citind o carte, plimbându-te în parc sau distrându-te cu prietenii decât butonând un Kindle sau navigând ore în șir pe Facebook. Când am citit statisticile, mi-a venit foarte greu să cred că 90% dintre copiii românilor folosesc cel puțin o rețea de socializare. Însă e adevărat!

(…)

În America s-a demarat o campanie extrem de agresivă pentru conștientizarea de către părinți a pericolelor care îi pândesc pe copiii lor în mediul online. Am văzut extrem de multe filmulețe care au făcut înconjurul lumii cu scenarii puse la cale împreună cu părinții pentru a observă comportamentul copiilor vis-à-vis de persoanele necunoscute pe care aceștia le cunosc în mediul online pe rețelele de socializare. Nici nu aș vrea să mă pun în pielea unui părinte căruia îi dispare copilul doar pentru că acesta a acceptat să se întâlnească cu o persoană cunoscută pe internet.

Nu-mi doresc să le îngrădesc copiilor mei spațiul de cunoaștere, nu vreau să nu știe să folosească un laptop, o tabletă sau un smartphone…”

Sursa foto: okmagazine.ro


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente