Legătura neaşteptată dintre vinul alb şi cancerul de piele

Share

Veşti rele pentru iubitorii de vin alb

Cu toţii am auzit măcar o dată până acum faptul că vinul într-o cantitate moderată este, de fapt, „sănătate curată” pentru organismul nostru şi chiar unii medici încurajează pacienţii să bea un pahar de vin seara. O echipă de cercetători americani care se ocupă cu studierea diverselor forme de cancer a încadrat această băutură, pe care mulţi dintre noi o consideră “de leac”, pe lista neagră.  Asociaţia americană care se ocupă cu studiul cancerului consideră că băuturile alcoolice sunt responsabile pentru şapte forme diferite de cancer, dar în dezvoltarea cancerului de piele vinul alb are un rol devastator.

Cuprins:

Legătura-neaşteptată-dintre-vinul-alb-şi-cancerul-de-piele

Vinul alb conţine mai mult etanol decât alte băuturi alcoolice

Se pare că cercetătorii consideră vinul alb periculos pentru organism deoarece conţine o cantitate mai mare de etanol, substanţă care favorizează apariţia cancerului. De fapt, toate băuturile alcoolice conţin această substanţă periculoasă şi s-a dovedit faptul că persoanele care consumă zilnic orice formă de alcool au un risc de cancer mai crescut cu 14% faţă de cei care nu consumă deloc alcool sau o fac în cantităţi moderate.

Cercetătorii americani au comparat vinul alb cu alte băuturi alcoolice precum berea, lichiorul şi vinul roşu, pe care o populaţie foarte mare le consumă zilnic. S-a ajuns la concluzia că dacă bei mai mult de un pahar şi jumătate de vin alb pe zi, riscul de cancer de piele creşte cu 13% pe porţiunile de piele care sunt expuse de obicei la soare.

De ce este etanolul o substanţă cancerigenă?

Etanolul schimbă ADN-ul din celulele pielii, împiedicându-o să se regenereze, ceea ce favorizează apariţia melanomului. Această legătură între melanom şi alcool a fost mai evidentă atunci când s-au observat zone ale corpului care nu sunt expuse la soare prea des, precum trunchiul. Comparativ cu persoanele implicate în studiu care nu beau, cei care au consumat 20 de grame de alcool pe zi au prezentat un risc cu 2% mai mare de a fi diagnosticaţi cu melanom la nivelul gâtului, capului sau extremităţilor. În schimb, aceiaşi indivizi au prezentat un risc cu 73% mai mare de a fi diagnosticaţi cu melanom la nivelul trunchiului.

Totuşi, de ce vinul alb şi nu cel roşu?

S-a demonstrat faptul că antioxidanţii pe care îi conţine vinul roşu atenuează efectele etanolului, reducând riscul de a face cancer. Mai pe larg spus, dacă aveţi de ales dintre a bea un pahar de vin alb sau unul de vin roşu, ar fi mai indicat să îl alegeţi pe cel roşu datorită faptului că este mai puţin nociv, nu că el este sănătos. Cercetătorii au ţinut să precizeze că mai toate vinurile au un conţinut sporit de acetaldehidă (etanol), comparativ cu alte băuturi alcoolice. Antioxidanţii din vinul roşu reduc impactul pe care substanţa chimică o are cu ADN-ul, însă nu o elimină în totalitate…

Specialiştii recomandă să nu vă creaţi un obicei din a bea alcool zilnic, deoarece în timp puteţi observa efecte negative asupra corpului dumneavoastră. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să consultaţi un medic cât mai repede cu putinţă.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news