De ce mă înțeapă țânțarii pe mine?

Ai observat vreodată că, în timp ce toți ceilalți din jurul tău par să se bucure de o seară liniștită, tu devii ținta preferată a țânțarilor? Dacă te întrebi „de ce mă înțeapă țânțarii pe mine?” în mod constant, nu ești singurul. Multe persoane sunt curioase de ce anume sunt preferate de aceste insecte enervante. În acest articol, vom explora motivele pentru care anumite persoane atrag mai mult țânțarii decât altele și vom discuta despre soluțiile pe care le poți aplica pentru a reduce riscul de a fi înțepat.

Ce factori atrag țânțarii?

Primul pas în a înțelege de ce mă înțeapă țânțarii pe mine este să analizăm factorii care îi atrag pe aceștia. Țânțarii sunt atrași de o combinație de mirosuri, căldură și umiditate. Iată câțiva dintre principalii factori:

 1. Dioxidul de carbon (CO2) Țânțarii sunt extrem de sensibili la dioxidul de carbon pe care îl expirăm. Persoanele care expiră mai mult CO2, cum ar fi cele cu o masă corporală mai mare sau cele care fac exerciții fizice intense, sunt mai predispuse să atragă țânțarii.
 2. Transpirația și mirosurile corporale Substanțele chimice din transpirație, precum acidul lactic, amoniacul și alți compuși organici, sunt extrem de atractive pentru țânțari. De asemenea, bacteriile care trăiesc pe pielea noastră și interacționează cu transpirația produc mirosuri specifice care pot atrage țânțarii.
 3. Grupa sanguină Cercetările arată că persoanele cu grupa sanguină 0 sunt mai atrase de țânțari decât cele cu grupele A, B sau AB. Țânțarii sunt de două ori mai atrași de persoanele cu grupa sanguină 0 decât de cele cu grupa A, de exemplu.
 4. Căldura corporală Țânțarii sunt atrași de căldură, iar persoanele cu o temperatură corporală mai ridicată sau care produc mai multă căldură corporală prin activitate fizică sau îmbrăcăminte groasă sunt mai susceptibile de a fi înțepate.

Stilul de viață și obiceiurile personale

Pentru a răspunde mai detaliat la întrebarea „de ce mă înțeapă țânțarii pe mine?”, este util să ne uităm și la anumite obiceiuri de viață care pot influența acest aspect:

 1. Consumul de alcool Consumul de alcool, în special berea, poate crește atractivitatea pentru țânțari. Acest lucru se datorează unei combinații de mirosuri produse de organism și creșterii temperaturii corpului.
 2. Utilizarea produselor cosmetice și a parfumurilor Anumite produse cosmetice și parfumuri conțin compuși care sunt extrem de atractivi pentru țânțari. Dacă utilizezi produse cu miros puternic, acest lucru poate fi un factor determinant.
 3. Activitatea în aer liber Persoanele care petrec mult timp în aer liber, în special în zone cu vegetație densă sau lângă surse de apă, sunt mai expuse țânțarilor. Aceste insecte preferă locurile umede și umbroase unde își pot găsi hrana mai ușor.

Cum să reduci riscul de a fi înțepat

Acum că am răspuns parțial la întrebarea „de ce mă înțeapă țânțarii pe mine?”, să vedem ce măsuri putem lua pentru a reduce acest risc:

 1. Utilizarea repelentelor de insecte Repelentele de insecte care conțin DEET, picaridin sau ulei de eucalipt sunt foarte eficiente în a ține țânțarii la distanță.
 2. Îmbrăcămintea adecvată Purtarea hainelor deschise la culoare și care acoperă cât mai mult din suprafața pielii poate reduce riscul de a fi înțepat. Țânțarii sunt atrași de culorile închise, deci evită-le pe cât posibil.
 3. Instalarea plaselor de țânțari Plasele de țânțari pentru ferestre și uși sunt esențiale pentru a preveni intrarea acestora în casă. Pentru cei care petrec nopțile în corturi sau în zone infestate, plasele de țânțari sunt esențiale pentru protecție.
 4. Eliminarea apei stătătoare Țânțarii se reproduc în apă stătătoare, așa că asigură-te că elimini orice sursă de apă din curtea sau grădina ta. Acest lucru include golirea recipientelor de apă, curățarea jgheaburilor și acoperirea piscinelor atunci când nu sunt folosite.
 5. Utilizarea ventilatoarelor Țânțarii sunt slab zburători și pot fi ținuți la distanță prin simpla utilizare a ventilatoarelor. Acestea nu doar că reduc temperatura din jurul tău, dar și împiedică țânțarii să zboare în apropierea ta….
Abonează-te pe:Yve.ro news