În general, suntem obișnuiți să îi ajutăm pe cei din jurul nostru atunci când aceștia au nevoie de noi, iar majoritatea oamenilor (sau, cel puțin, așa ar trebui) fac acest lucru în mod dezinteresat, din solidaritate, așa cum am fost educați. Părinții noștri sunt cei care ne-au insuflat acest tip de comportament care provine chiar din îndemnul lui Dumnezeu: “Iubește-ți aproapele ca pe tine însuți!”. Și este una dintre cele mai mari bucurii ale noastre, aceea de a ști că am putut ajuta, că am putut contribui la binele celui de lângă noi.
Cu toții de confruntăm, zi de zi, cu probleme, și știm cât de frumos și cumva eliberator este sentimentul acela de a simți pe cineva alături, care să ne sprijine (într-o măsură cât de mică și nu neapărat în plan material). Ușor-ușor, simțim că totul se va rezolva, că lucrurile vor reveni la normal, că vom fi bine.
Însă ceea ce este cu adevărat important este că nu trebuie să ne creăm un obicei din a cere ajutor, profitând de fiecare dată de generozitatea și disponibilitatea celor care ne oferă acest sprijin. Ba chiar mai mult, mai devreme sau mai târziu, orice faptă bună, orice ajutor primit trebuie “returnat” și nu neapărat celui care ni l-a oferit nouă. Altora aflați la nevoie sau poate chiar vieții însăși.
Îi suntem cu toții datori lui Dumnezeu, naturii până la urmă, semenilor noștri, cu gânduri, vorbe și gesturi frumoase. Doar așa se poate echilibra balanța, oferind la rândul nostru ceea ce am primit și noi. Și formând astfel acest cerc minunat: de a dărui și a primi în schimb binele…
Universul nu lasă nimic la voia întâmplării. Ne oferă, ne ia, ne dă din nou, mai mult chiar. Aceasta este legea echității, iar dacă o respectăm întru totul și nu uităm să fim onești, corecți și recunoscători pentru ceea ce avem (oferind și noi altora mai departe), nu vom face decât să ne trăim viața frumos și să ne bucurăm de fiecare clipă!