Odorizantele de cameră, pericolul ascuns din locuinţa ta. Risc de cancer şi alergii

Share

Odorizantele de cameră sunt nocive mai ales pentru copii

Din dorinţa de a avea o casă frumos mirositoare, apelăm deseori la odorizante de cameră din comerţ. Dincolo de efectul plăcut de moment, acestea pot ajunge să fie periculoase pentru sănătatea noastră, după cum explică Liliana Grigoriu, medic primar pneumolog Metropolitan Hospital: „Odorizantele de cameră acţionează prin eliberarea unor substanţe chimice care maschează mirosurile neplăcute prin prezenţa parfumurilor sintetice. Ele pot fi periculoase atunci când sunt folosite în spaţii închise, neaerisite. Conţin substanţe chimice toxice, care pot afecta sănătatea în special a copiilor, femeilor însărcinate, adulţilor cu boli preexistente şi animalelor de companie”.

Ce fel de substanţe se ascund în spatele mirosului plăcut?

Conțin numeroase chimicale, una mai iritantă ca alta, așa că, la fiecare pulverizare, fără să știți, vă puneți sănătatea în pericol. Asemeni produselor pentru maşină, odorizanzele de cameră au în compoziţia lor foarte multe substanţe chimice toxice cum ar fi ftalaţi, paradiclorbenzen, acetonă, formaldehidă, fenol, propan, benzen şi parfumuri. Odată inhalate, aceste substanţe ajung în plămâni şi în sânge, şi pot produce o gamă largă de reacţii alergice precum: greaţă şi vărsături, dureri abdominale, dureri de cap, dermatite alergice, senzaţia de sufocare sau tuse.

Mai mult decât atât, medicul Liliana Grigoriu avertizează că se poate ajunge chiar la „crize de astm bronşic, pot agrava bronşitele obstructive şi pot produce pneumonii chimice. Pot afecta rinichii, ficatul, plămânii şi sistemul nervos”.

Substanţele componente sunt cancerigene

Odorizantele de cameră sunt extrem de periculoase, deoarece o mare parte dintre substanţele menţionate au potenţial cancerigen. De exemplu, formaldehida prezintă risc crescut pentru cancer de căi respiratorii, iar benzenul, pentru leucemie. Totuşi, doctorul Liliana Grigoriu subliniază faptul că acestea nu se află în cantităţi mari în produs, însă trebuie ferite din calea copiilor: „Trebuie însă mentionat că aceste substanţe toxice nu se află în concentraţii mari în odorizante şi că numai anumite persoane mai sensibile sunt afectate, ele însă nu trebuie folosite în camerele copiilor”.

Un alt aspect la care trebuie să fim atenţi este forma în care folosim aceste odorizante, deoarece odorizantele spray sau cele programate să elibereze un conţinut la un anumit interval de timp pot fi mai agresive decât cele gel. Aparent, primele declanşează reacţii alergice mai rapide, însă totul depinde şi de compoziţia chimică a fiecărui odorizant.

Despre lumânări sau beţişoare parfumate

Aceste două tipuri de produse ne atrag atenţia întotdeauna atunci când intrăm într-un magazin. Totuşi, specialistul expică faptul că „lumânările parfumate eliberează substanţe volatile cu miros plăcut care pot prezenta riscuri în dezvoltarea unor reacţii alergice, astm, tuse, sufocare, în funcţie de compoziţia chimică”.  În ceea ce priveşte beţişoarele parfumate, medicul recomandă ca acestea să nu fie folosite în spaţii închise, neaerisite sau în preajma copiilor, dar nici să se stea în încăpere atunci când acestea ard. „Beţişoarele parfumate eliberează fumuri şi substanţe toxice. Ele pot declanşa crize de astm bronşic şi, prin conţinutul în hidrocarburi aromatice, prezintă un potenţial risc cancerigen, atunci când sunt folosite timp mai îndelungat”, adaugă specialistul.

Înlocuitori pentru odorizantele toxice

Dacă totuşi nu vă puteţi obişnui să nu mai folosiţi niciun fel de odorizant de cameră, puteţi apela la cele nontoxice, care au o compoziţie pe bază de plante. Acestea nu conţin substante cancerigene sau parfumuri sintetice şi, prin urmare, le puteţi folosi chiar şi în preajma copiilor…

O altă soluţie ar fi să îţi prepari singură tot felul de produse care să asigure un miros frumos locuinţei tale. Chiar şi medicul specialist recomandă acest lucru, încurajând cititorii să folosească uleiuri esenţiale în locul odorizantelor din comerţ, deoarece acestea sunt sănătoase şi nu prezintă niciun pericol. „Ar fi o soluţie mai bună ca oamenii să-şi prepare acasă odorizantele şi există diferite reţete de preparare a acestora din lămâie, portocală, beţişoare de scorţişoară, plante frumos mirositoare sau flori”, spune dr. Liliana Grigoriu.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente