HomeStiri Mondene Roxana Ciuhulescu, prima femeie civil care a zburat cu IAR-99 ŞOIM!

Roxana Ciuhulescu, prima femeie civil care a zburat cu IAR-99 ŞOIM!

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 723 views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2015/11/627x0_640x426.jpg

Roxana Ciuhulescu a avut parte de una din cele mai spectaculoase experienţe din viaţa sa. La Baza 95 Aeriană Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu, vedeta a zburat cu IAR-99 ŞOIM.

poza 1

„Acest avion de luptă este folosit pentru antrenamente şi şcoală, un avion militar de producţie românească, subsonic, din dotarea Forţelor Aeriene Române. Era o zi superbă de toamnă, fără vânt şi precipitaţii şi se anunţa o zi perfectă de zbor. De peste doi ani am visat la ziua asta şi iată că dorinţa mea s-a realizat“, a declarat Roxana Ciuhulescu.

Urma să mă aflu la manşă alături de comandor Valentin Tănase şi în formaţie cu echipajul compus din comandor Virgil Iftode şi locotenent Romina Marza, profesionişti ai Forţelor Aeriene Române. Nu ştiu când au trecut cele 60 de minute. De la bordul IAR-ului 99 ŞOIM, România se vede şi mai spectaculoasă. Am văzut locuri încărcate de istorie şi peisaje pastelate de toamnă“, a mai povestit vedeta.

Pentru a putea efectua acest zbor, Roxana a trecut prin mai multe teste. Dar, în final, a devenit prima femeie civil care a zburat cu IAR-99 ŞOIM.

“La Bacău, în primele ore ale dimineţii, am asistat la briefing (prezentarea situaţiei meteo, a situaţiei aeriene, misiunile ce urmează în ziua respectiva), apoi am fost la un ultim control medical, înainte de zbor. Am zburat în formaţie de două avioane, timp de aproximativ o oră. Am decolat cu peste 200 km/h, pe un traiect Târgu Neamţ, Bicaz, Ardeluţa, Oneşti. Viteza de croaziera a fost de aproximativ 500 km/h, elementele de acrobaţie nefiind lipsite. Viraje strânse, tonouri, picaje şi cabraje, schimbări de poziţii în cadrul formaţiei, toate mi-au adus emoţii mari şi adrenalină. Pentru câteva fracţiuni de secundă, peisajul din faţa ochilor se estompa, iar orizontul părea nedefinit“, a spus Roxana.

“După aterizare, piloţii mi-au dat “botezul” pentru primul meu zbor cu această aeronavă. Sunt foarte ataşată de aviaţia militară şi simt nevoia să fiu aproape de ei, să simt mirosul de kerosen şi să urc în văzduh alături de ei“, a conchis Roxana.

poza 2Sursa foto: a1.ro

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed