Structura anului școlar 2019-2020 + calendar

Share

Structura anului școlar 2019-2020, conform Ministerului Educației Naționale din România, organizarea primului și celui de-al doilea semestru, perioadele de studiu și cele de vacanțe.

Structura anului şcolar 2019-2020 va suferi modificări importante, fiind diferit din mai multe puncte de vedere faţă de anii precedenți, şi îi va lua prin surprindere atât pe profesori, cât şi pe părinţi şi elevi. Este indicat să cunoaştem structura anului şcolar 2019-2020 pentru a şti ce ne aşteaptă, cum trebuie planificate perioadele de învățare, cum trebuie structurată materia pentru a putea fi la zi cu tot ceea ce se cere în programa şcolară, în funcţie de disciplina pe care o studiem.

Despre structura anului şcolar 2019-2020
Structura anului şcolar 2019-2020
Al doilea semestru
Vacanţele din structura anului şcolar 2019-2020
Şcoala altfel introdusă în structura anului şcolar 2019-2020

Structura anului şcolar 2019-2020 vine şi în sprijinul cadrelor didactice care se pot orienta şi îşi pot împărţi materia, examenele şi tot ce ţine de materia pe care o predă fiecare profesor, pentru ca la sfârşitul semestrului I şi, implicit, la sfârşitul anului şcolar, elevii să poată folosi cunoştinţele pe care le-au acumulat de-a lungul orelor petrecute în sala de clasă.

Despre structura anului şcolar 2019-2020

Pe data de 11 aprilie 2019 a avut loc modificarea structurii anului şcolar, în cadrul Comisiei de Dialog Social, care a avut o şedinţă vizând acest scop. Astfel, s-a decis că este necesară luarea anumitor decizii şi modificarea structurii anului şcolar 2019-2020.

Iulian Cristache, Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, a răspuns mai multor întrebări în cadrul unui interviu şi a declarat faptul că anul şcolar 2019-2020 va începe mai devreme, mai exact, pe data de 9 septembrie şi se va încheia în prima jumătate a lunii iunie, pe data de 12.

Astfel, făcând un calcul simplu, se poate observa faptul că structura anului şcolar 2019-2020 este diferită, cuprinzând două semestre care diferă ca durată: primul semestru se va încheia mai repede, cuprinzând doar 15 săptămâni, în timp ce al doilea semestru va dura mai mult, cu un număr de 20 de săptămâni de activitate didactică.

Structura anului şcolar 2019-2020

Anul şcolar 2019-2020 va cuprinde două semestre, astfel:

Semestrul I

Semestrul I va începe pe data de 9 septembrie şi se va termina pe data de 20 decembrie.

În perioada 26 octombrie – 3 noiembrie va fi o săptămână de vacanţă doar pentru elevii din clasele din învățământul primar şi preşcolar.

Vacanţa de iarnă va fi în perioada 21 decembrie 2019 şi 12 ianuarie 2020, urmând ca după două săptămâni petrecute acasă, elevii să se întoarcă în sălile de clasă.

Al doilea semestru

Acesta va începe pe data de 13 ianuarie şi se va termina pe 12 iunie 2020.

În perioada 4 aprilie 2020 şi 21 aprilie 2020 va avea loc vacanţa de primăvară, pe o perioadă de aproximativ două săptămâni.

Al doilea semestru va cuprinde 20 de săptămâni de activitate didactică.

Al doilea semestru pentru clasele a XII-a se va finaliza pe data de 29 mai, pentru ca viitorii studenţi să aibă timp să se pregătească pentru examenul de bacalaureat, denumit dintotdeauna şi examenul de maturitate, cel care ne deschide porţile spre un alt drum, cel al studenției şi al lucrurilor necunoscute încă liceenilor.

De asemenea, tot pe data de 29 mai se va încheia al doilea semestru pentru clasele a XIII-a de la seral şi pentru cei care urmează cursurile de liceu la fără frecvenţă.

Semestrul al doilea se va încheia diferit şi pentru elevii care termină gimnaziul, anume pe data de 5 iunie aceştia vor intra în vacanţă.

Vacanţele din structura anului şcolar 2019-2020

Mult așteptata vacanţă de iarnă: 21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020

Vacanţa de primăvară: de pe 4 aprilie până pe 21 aprilie 2020

Vacanţa de vară sau vacanţa mare începe pe data de 13 iunie, urmând ca finalul vacanței să fie stabilit într-o nouă şedinţă, cât de curând.

„Şcoala Altfel” introdusă în structura anului şcolar 2019-2020

„Şcoala Altfel” este un program introdus destul de recent în programa şcolară din România, prin care se doreşte îndrumarea elevilor şi pe alte meleaguri ale cunoașterii, pentru a descoperi cât mai multe lucruri şi a-şi îmbogăți cultura generală.

Deşi până acum ceva vreme era stabilită o dată fixă în care să se desfășoare acest program denumit „Şcoala Altfel”, Ministerul a hotărât că ar fi mai bine ca perioada activităţilor să fie aleasă de către fiecare şcoală în parte, în Consiliul profesoral, în funcţie de disponibilitățile pe care le au şi de susţinerea financiară pe care o primesc pentru a duce la bun sfârşit tot ceea ce îşi propun cadrele didactice.

Structura anului şcolar 2019-2020 impune pentru programul „Şcoala Altfel” o perioadă de cinci zile lucrătoare consecutive care nu trebuie să aibă loc în perioada tezelor, ci spre sfârşitul semestrului, cu cel puţin două săptămâni înainte de a-l finaliza.

Cele cinci zile consecutive pot fi regăsite în intervalul de timp 7 octombrie 2019 şi 29 mai 2020. Planificarea pentru aceste evenimente va rămâne la decizia şcolii. Astfel, se vor putea desfășura în perioada aleasă tot felul de activităţi care să determine copiii să fie mai curioși, care să îi îndemne spre cultură, spre artă şi să stârnească în inimile lor dorinţa de cunoaștere şi de a descoperi lucruri neştiute.

Este indicat ca pentru acest program cultural să se organizeze diferite activităţi literare precum cenacluri de poezie, dezbateri pe diferite subiecte, romane sau discuţii despre anumiți autori şi viaţa lor, excursii la casele memoriale, unde elevii pot vedea locurile în care au crescut cei mai mari scriitori pe care ţara noastră i-a oferit de-a lungul timpului şi locurile din care aceştia s-au inspirat pentru a crea operele de artă ce ne-au rămas moştenire de atâtea decenii.

De asemenea, activităţile sportive nu trebuie să lipsească din programul „Şcoala Altfel”, deoarece activitatea fizică este deosebit de importantă pentru a avea un corp sănătos şi o minte foarte ageră. Mai mult decât atât, se pot organiza, bineînțeles, cursuri de prim ajutor, pentru a învăţa elevii să reacționeze corect indiferent de situaţiile în care sunt puși…

Nu în ultimul rând, „Şcoala Altfel” trebuie să fie un eveniment plin de relaxare şi activităţi pentru toţi cei care participă.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news