Tehnica de respirație eficientă pentru eliminarea stresului

Share

Corpul și mintea au nevoie de momente de relaxare profundă atunci când sunt supuse stresului constant. Dispunem de metode la îndemână prin intermediul tehnicilor de relaxare.

Tehnica de respiratie
Relaxarea se poate realiza într-o varietate de feluri, prin cititul unei cărți sau prin somn, însă tehnicile speciale fac mai mult prin faptul că obțin răspunsul de relaxare.

Ce reprezintă răspunsul de relaxare?

Fiind profesor la Harvard, cardiologul Herbert Benson a inventat termenul „răspuns de relaxare” pentru a explica felul în care reacționează corpul și mintea atunci când cineva meditează. Acest răspuns activează sistemul nervos parasimpatic, care controlează ritmul cardiac, digestia și respirația în timpul somnului și a perioadelor de meditație.
Sistemul nervos parasimpatic se ocupă de adaptarea funcțiilor corpului când trebuie să transmită răspunsul de relaxare. Astfel, inima bate într-un ritm mai redus, dar mai eficient, tensiunea arterială și respirația sunt reduse. Scade și producția de transpirație, în schimb crește cantitatea de secreții digestive pentru a favoriza digestia. Nivelul zahărului din sânge se păstrează în limite normale.
Pe de altă parte, sistemul nervos simpatic intervine când organismul sesizează un pericol iminent. Sistemul parasimpatic acționează în scopul vindecării în perioadele de repaos.

Cum poți respira eficient pentru a obține răspunsul la relaxare?

Studiile au arătat că practica tehnicilor de relaxare este strâns legată de o respirație corectă. În general, adulții nu respiră corespunzător, deoarece umplu cu aer doar pieptul. Cea mai corectă metodă este respirația diafragmatică. Aceasta se poate observa cel mai bine la copii, aceștia respiră adânc și umplu inclusiv abdomenul cu aer. Acest mod de a respira ajută la relaxarea profundă și produce mai multă energie. De fapt, se activează zonele de relaxare aflate în creier.

Urmează pașii de mai jos pentru a învăța respirația diafragmatică:
1. Stai confortabil, de preferat în poziție orizontală, dacă ai posibilitatea.
2. Ține picioarele puțin depărtate și pune o mână pe piept și una în zona buricului.
3. Înspiră pe nas și expiră pe gură.
4. Fii atent la respirație și la mișcarea mâinilor.
5. Dă afară ușor cel mai mult aer din plămâni.
6. Trage aer în piept și numără până la patru. În timpul acesta, abdomenul se mărește și se ridică aproximativ un centimetru. Nu trebuie să miști pieptul sau umerii.
7. Imaginează-ți că inspiri aer cald care intră în corpul și se disipă peste tot.
8. Fă o pauză timp de o secundă, apoi expiră încet și numără până la patru. În timpul acesta, abdomenul se retrage spre interior.
9. Gândește-te că odată cu aerul cald, stresul și energia negativă pleacă din corpul tău.
10. Poți repeta procesul până când te vei simți complet relaxat…

Depindem de respirație pentru a putea trăi, însă poate fi și un instrument puternic în lupta cu stresul zilnic și este la îndemână să folosim tehnica respirației diafragmale pentru a ne bucura de beneficii imediate.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news