HomeStiri Mondene Topul ţărilor în care femeile au cele mai mari privilegii

Topul ţărilor în care femeile au cele mai mari privilegii

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,5K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2017/03/Topul-ţărilor-în-care-femeile-au-cele-mai-mari-privilegii.jpg

Inegalitea femeilor şi a bărbaţilor a fost şi, din păcate, încă continuă să fie un subiect destul de controversat chiar şi în secolul XXI. Din această cauză, un studiu realizat recent arată următoarele aspecte: încă mai sunt necesare 14 runde de alegeri electorale pentru ca numărul femeilor din cadrul Parlamentului Britanic să fie egal cu cel al bărbaţilor, în Quatar, o femeie are de şase ori mai multe şanse să ajungă la universitate decât partenerul ei şi, ultimul aspect deosebit de important, 85% dintre ţările lumii au îmbunătăţit condiţia femeii pe teritoriul lor.

În următoarea listă, vei găsi un top 15 al celor mai bune ţări în care este bine să fii femeie.

 1. ŢARA CU CEA MAI MARE EGALITATE A SEXELOR: ISLANDA

În Islanda, femeia este considerată a fi egală bărbatului, motiv pentru care aceasta are acces la viaţa politică, educaţie, job şi chiar şi în sănătate. La polul opus se află Yemen, iar ţara în care femeile sunt într-un continuu pericol este Afganistan.

 1. ŢARA ÎN CARE ESTE CEL MAI BINE SĂ FII POLITICIANĂ: RWANDA

Cu un grad de ocupare a femeilor de 45 de locuri dintre cele 85 în cadrul Parlamentului, Rwanda se dovedeşte a fi alegerea cea mai bună în ceea ce priveşte viaţa politică. Singurele ţări din lume în care nu există femei pe scena politică sunt: Arabia Saudită, Yemen, Quatar, Oman şi Belize.

 1. ŢARA ÎN CARE MAMELE AU CELE MAI MARI AVANTAJE: NORVEGIA

Norvegia ocupă locul 3 în ceea ce priveşte ţările cele mai bune pentru a fi femeie, cu o rată a mortalităţii de doar 1 la 7.600 şi cu asistenţă permanentă pentru fiecare femeie însărcinată. Afganistanul se află, din păcate, în extrema cealaltă, dat fiind faptul că, aici, mortalitatea este de 200 de ori mai mare chiar decât şansa de a muri din pricina unui glonţ sau a unei bombe.

 1. ŢARA CU CEL MAI MARE NIVEL AL EDUCAŢIEI FEMEII: LESOTHO

Aici, statisticile arată că 95% dintre femei au capacitatea de a scrie şi a citi, iar bărbații, doar 83%. Etiopia, în schimb, prezintă un procent de doar 18% al femeilor care pot scrie, iar bărbaţii deţin un procent mai mare, 42%.

 1. ŢARA ÎN CARE POŢI AJUNGE PREŞEDINTE: SRI LANKA

De 23 de ani, femeile deţin controlul puterii in Sri Lanka sub forma postului de preşedinte. Totuşi, în 12 state, inclusiv Spania şi Suedia, la conducerea Guvernului nu s-a aflat vreo femeie.

 1. ŢARA ÎN CARE ESTE CEL MAI BINE SĂ FII ARTISTĂ: SUEDIA

Chiar dacă femeile nu au acces la puterea statului, Consiliul Artelor din Suedia a lansat mai multe proiecte prin care egalitatea femeilor şi a bărbaţilor să fie dobândită în cadrul artelor.

 1. ŢARA CARE ARE CELE MAI MULTE FEMEI MANAGERI DE SUCCES: THAILANDA

Potrivit statisticilor din această ţară, procentul de femei care ajung să fie senior manager este de 45%, comparativ cu Japonia, în care rata este cea mai mică din lume, doar 8%.

 1. ŢARA CU CEL MAI MIC PROCENT AL MORTALITĂŢII FEMEILOR LA NAŞTERE: GRECIA

In momentul naşterii, pot apărea complicaţii care pot duce la moartea mamei. La acest capitol, Grecia deţine cea mai mică şansă a mamei de a muri, de doar 1 la 31.800. Sudanul, pe de altă parte, are cea mai mare rată a mortalităţii mamelor, asta în condiţiile în care sunt mai puţin de 20 de moaşe în întreaga ţară.

 1. CEA MAI BUNĂ ŢARĂ PENTRU A FI JURNALISTĂ DE SUCCES: CARAIBE

În Caraibe, procentul femeilor care prezintă reportaje şi ştiri (audio, video sau printate) este de 45%. Africa deţine un procent de 30%, iar Europa, unul puţin mai bun, 35%.

 • ŢARA CARE PERMITE FEMEILOR SĂ FACĂ CEI MAI MULŢI BANI: LUXEMBURG

Luxemburg împarte locul pe podium cu Norvegia, unde veniturile estimate ale femeilor ajung la 40.000 de dolari. Arabia Saudită are o marjă pentru femei de 7.000 de dolari, în timp ce bărbații ajung şi la 36.000 de dolari.

 • ŢARA CU CELE MAI MULTE FEMEI STUDENTE: QUATAR

În cadrul unei facultăți din Quatar, statisticile arată că, pentru fiecare bărbat înscris, există echivalentul a șase femei. Pe de altă parte, în Chad, acest echivalent este dominat de bărbaţi, care sunt de trei ori mai mulţi decât femei în cadrul facultăţii.

 • ŢARA CU CELE MAI LONGEVIVE FEMEI: JAPONIA

În Japonia, femeile au o speranţă de viaţă aproximată la 87 de ani, în timp ce bărbaţii, doar de 80.

 • ŢARA CU CEA MAI MICĂ RATĂ A DIVORŢULUI: GUATEMALA

Sursele interne menţionează că în Guatemala ai cele mai mari şanse de a-ţi menţine căsnicia, în vreme ce Guam deţine cel mai mare procent de divorţuri din lume.

 • ŢARA CU CELE MAI MULTE ŞOFERIŢE DIN LUME: INDIA

În cazul în care te gândeşti să devii şoferiță de taxi, New Delhi îţi oferă cele mai multe oportunităţi. La polul opus se află Arabia Saudită, care a interzis femeilor să şofeze.

 • ŢARA ÎN CARE FEMEILE AU CELE MAI MULTE JOBURI SPECIALIZATE: JAMAICA

În cazul în care te întrebi ce ţară a lumii are cea mai mare deschidere pe piaţă în ceea ce priveşte domeniile specializate în care activează femeile, află că Jamaica are o rată a ocupării posturilor de acest fel de 60%, în timp ce Yemen deţine un procent de doar 2%…

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed