Tradiţii creştin ortodoxe de Paşti

Share

În întreaga lume putem găsi o multitudine de tradiţii creştin ortodoxe de Paşti, dar de multe ori diferă, mai ales datorită obiceiurilor variate întâlnite pe planul local sau chiar naţional.

Asupra tradiţiilor creştin ortodoxe de Paşti şi-au pus amprenta atât credinţa în cele Sfinte, cât şi diverse obiceiuri împrumutate de la alte popoare sau chiar inventate, pentru a fi pe placul celor care sărbătoresc Paştile.

Mai este puţin timp până sărbătorim Învierea Domnului, pe care o sărbătorim în fiecare an, de aceea vă propunem o listă cu tradiţiile creştin ortodoxe de Paşti în cazul în care sunteți dornici să urmați una dintre aceste tradiţii, pentru a simţi într-adevăr aceste Sfinte Sărbători.

În zilele noastre, oamenii au început să uite adevăratul motiv pentru care sărbătorim Paştile, pregătind fel şi fel de bucate, dar uitând de mersul la Biserică sau de adevăratele tradiţii creştin ortodoxe ţinute de Paşti, de aceea, pentru a vă reaminti, v-am pregătit următoarele datini.

oua de Pasti

Cele mai întâlnite tradiţii creştin ortodoxe românești de Paşti:

1.Vopsirea sau încondeierea ouălor

Este o veche tradiţie respectată din moşi străbuni. Ouăle sunt vopsite în Joia Mare, fiind evitată realizarea acestui obicei în Vinerea Mare, deoarece în acea zi se cântă Prohodul. Pentru a le vopsi sau încondeia, ouăle sunt scufundate în apă pentru a observa cât de proaspete sunt. Dacă ele cad la fund, atunci sunt proaspete, iar dacă plutesc, înseamnă că sunt învechite.

Printre cele mai vechi condeie se află lumânarea (cu ajutorul capătului încins se desenează pe ouă anumite semne), pana de gâscă, ceara de albine (se adaugă în aceasta puţin cărbune pisat). În aceste zile, puţini sunt cei care mai folosesc aceste metode tradiţionale, preferând să le încondeieze cu frunze de plante, să le împodobească cu mărgele, să le lipească abțibilduri cu diverse desene.

  1. Ciocnitul ouălor

Se realizează după anumite reguli ce diferă de la o zonă la alta, dar de obicei mai întâi ciocnesc soţii între ei, după care copiii cu părinţii, părinţii cu celelalte rude, cu prietenii sau invitații pe care îi au la masă.

Preparatele pentru aceste trei zile nu lipsesc de pe masa creştinilor: drobul de miel, cozonacul, pasca, ouăle roşii, la care se adaugă şi alte preparate, dar care nu sunt atât de specifice sărbătorii ţinute.

  1. Înnoirea hainelor, în semn de prosperitate.
  2. Oferirea de cadouri aduse de Iepuraş.

Acest obicei este unul apărut destul de recent, împrumutat de la alte naţii, care a început să fie pe placul mai ales al copiilor.

  1. Stropitul fetelor cu parfum, pentru a rămâne frumoase tot anul.
  2. Împodobirea porţilor caselor în care întâlnim fete necăsătorite.
  3. Prima masă în familie.

După finalizarea slujbei de Înviere, toţi cei care au fost la Biserică iau prima masă de Paşti în familie.

Tradiţii creştin ortodoxe de Paşti în alte ţări:

1) Australia

Obişnuitele ouă sunt înlocuite cu cele de ciocolată, iar iepurii au fost înlocuiţi cu o specie pe cale de dispariţie, pe nume bilby (un rozător de mici dimensiuni, ce are un nas lung, dar şi urechi mari precum iepurii), căci australienii nu suportă iepurii, deoarece le distrug recoltele.

2) Bulgaria

La fel ca în România, în Bulgaria mesenii se întrec într-ale ciocnitului, cel mai rezistent ou fiind denumit „borak” adică luptător (în bulgară).

3) Franţa

Copiii construiesc cuiburi pe care le aşază în grădină, în care vor găsi ouă în prima zi de Paşti, puse special pentru ei.

4) Grecia

În Sâmbăta Mare, noaptea, grecii îşi aprind lumânările din Focul Sfânt adus de la Ierusalim.

În Macedonia şi Tracia, fetele tinere se îmbracă în costume tradiţionale şi colindă satele cântând piese cu temă religioasă…

Indiferent de locul în care ne aflăm, dacă suntem sau nu la noi în ţară, este bine să respectăm măcar câteva dintre aceste tradiţii creştin ortodoxe de Paşti şi să nu uităm de ceea ce este mai important, să fim mai buni în această perioadă şi mai iertători.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente