Traditii si obiceiuri de Paste la romani si in strainatate

Share

Tradiții și obiceiuri de Paște au toate culturile și religiile lumii. Paștele se sărbătorește sub diferite forme, cert este că această sărbătoare este cunoscută peste tot.

Traditii si obiceiuri de Paste la romani si in strainatate

Mai demult, tradițiile și obiceiurile de Paște erau ținute cu sfințenie. Astăzi prea puțină lume le cunoaște și le aplică. Pentru majoritatea oamenilor, Paștele este un prilej de relaxare și de petrecere a timpului cu familia.

Tradiții și obiceiuri de Paște în România se găsesc mai mult la sate, unde oamenii bătrâni nu au uitat adevărata semnificație a acestei sărbători și le transmit și tinerilor aceste tradiții și obiceiuri. Astăzi femeile nu mai au timp de frământat aluat pentru cozonaci, pentru că e mult mai simplu să te duci la supermarket și să-l iei direct de pe raft. Partea proastă este se pierde un obicei frumos de Paște, pregătirea cozonacilor de casă.

Vopsitul ouălor

O tradiție de Paște, care din fericire nu s-a pierdut încă este vopsitul ouălor. Ouăle se vopsesc în roșu cel mai adesea, culoare ce simbolizează sângele Mântuitorului. Unii oameni talentați care au păstrat tradițiile și obiceiurile de Paște le încondeiază și desenează diferite ornamente. Ouăle încondeiate se decorează cu diferite simboluri geometrice sau religioase care pot semnifica viața, moartea sau eternitatea. În Moldova, oamenii pun într-un vas cu apă un ou roșu și îl lasă peste noapte. A doua zi se spală cu acea apă pentru a fi la fel de frumoși, sănătoși și îmbujorați ca și acel ou.

Vopsitul ouălor
sursa foto: uzinadeganduri.ro

 

Ciocnitul ouălor

Această tradiție de Paște are câteva reguli. Cea mai în vârstă persoană de sex masculin de la masă ciocnește capul oului cu ceilalți în timp ce spune “Hristos a Inviat”, iar ceilalți răspund “Adevărat a înviat”. Ca și tradiție și obicei de Paște, ciocnitul ouălor diferă în fiecare regiune a țării. În prima zi de Paște se ciocnesc doar vârful ouălor, în a doua zi vârful cu partea opusă, iar în zilele următoare doar părțile opuse. În tradiția creștină, oul simbolizează viața eternă, renașterea, norocul.

Ciocnitul ouălor
sursa foto: www.ovidiublag.ro

 

Cozonacul și pasca

Pregătirea cozonacului este un alt obicei și tradiție de Paște. Cozonacul se gătește și de Crăciun și reprezintă unitatea din familie. Creștinii asociază pasca cu grija lui Dumnezeu față de oameni. Pasca este adusă obligatoriu la sfințit în biserică și mulți consideră că astfel vor fi protejați de rău. Cozonacul și pasca sunt stropite cu vin la biserică și simbolizează viața și renașterea. În general, această tradiție și obicei de Paște este asociat cu jertfa Mântuitorului.

Cozonacul și pasca

Iepurașul de Paște

În trecut iepurele era considerat simbol păgân, dar prin creștinizare a devenit simbol și chiar tradiție de Paște. Pe masa de Paște se găsesc adesea iepurași de ciocolată, împreună cu ouă de ciocolată sau marțipan. Copiii sunt cei mai încântați de această tradiție și obicei de Paște.

Iepurașul de Paște

Mielul

Mielul este un simbol al Mântuitorului și reprezintă sacrificiul, dragostea sinceră. Friptura de miel a devenit o tradiție și un obicei de Paște, încărcată de simboluri. Totuși, unii creștini blamează pe cei care consumă carne de miel în această perioadă, considerând drept o lipsă de respect față de Dumnezeu.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news