HomeStiri Mondene Tudor Chirilă despre sistemul sanitar din România: „E un tablou sumbru și cred că foarte adevărat!”

Tudor Chirilă despre sistemul sanitar din România: „E un tablou sumbru și cred că foarte adevărat!”

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,4K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2016/09/864660s.jpg

Tudor Chirilă a scris pe contul său de Facebook un mesaj dur cu privire la sistemul sanitar românesc. Artistul a făcut comparație între modul în care se desfășoară actul medical în România și Franța.

„Am stat de vorba în Franța cu un rezident român aflat în stagiu la spitalul din Cannes. În discuția noastră a apărut o frază care a sintetizat diferența fundamentală între două sisteme de sănătate: francezii merg la spital, românii merg la doctor. Asta este expresia limpede a neîncrederii pe care noi o avem în sistem. Noi mergem la doctor, la dom’ profesor, noi ne întrebăm prietenii „Auzi, nu știi un doctor bun?”, asta pentru că sistemul ne trădează în fiecare zi”, a scris Tudor Chirilă pe pagina sa de Facebook.

„Cu amărăciune, prietenul meu mi-a spus că în cele mai multe cazuri, în România, rezidenții nu sunt priviți de către profesorii „somități” decât ca niște unelte administrative bune de plimbat hărții, un soi de asistenți care asigură libertatea de mișcare profesorilor care pot astfel să-și vadă de profesie în liniște (să opereze, să consulte). E un tablou sumbru și cred că foarte adevărat. În schimb, în Occident, preluarea informației și experienței de către medicii tineri este vitală. Pentru că Occidentul (oricât de blamabil) crede în sistem.

Am stat de vorbă cu un tânăr care muncea în jur de 17 ore pe zi – locuia la internatul spitalului – pe salariul minim din Franța. Departe de iubita lui, fără viață socială, în speranța că investiția pe care o face în el spitalul la care lucrează va da cândva roade. Nu spun că ar trebui să-i plângem de milă, omul învață și își face profesia. Dar cred ca toți ar trebui sa fim mai vocali și să pretindem un drept fundamental: reformarea ACUM a sistemului de sănătate”, a adăugat el…

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed