Cum se calculează pensia

Share

Există mai multe tipuri de pensie, cum ar fi:

  • Pensia la limită de vârstă;
  • Pensia anticipată;
  • Pensia de invaliditate.

Pensia la limită de vârstă

Pensia la limită de vârstă se acordă celor care îndeplinesc la data pensionării condițiile necesare acesteia, privind vârsta de pensionare și stagiul de cotizare minim al persoanei în cauză, la care se vor adăuga actele necesare pentru ieșirea la pensie.

Pensia la limită de vârstă se calculează prin înmulțirea punctajului anual mediu asigurat de valoarea unui punct de pensie. Minimul de cotizare este de 15 ani, iar un stagiu complet cu o vârstă de pensionare de 65 de ani pentru bărbați este de 35 de ani. Pentru femei stagiul complet de cotizare este de 28 de ani, se propune însă ca până în 2030 stagiul de cotizare al femeilor să fie egal cu cel al bărbaților.

Punctajul anual de pensie este punctajul anual mediu înmulțit cu indicele de corecție. Punctajul mediu anual reprezintă adunarea punctelor de pensie acumulate pe parcursul stagiului de lucru și împărțite la numărul de ani cotizați de către individ (35 de ani).

Pensionarea anticipată

La pensia anticipată se prevede o penalizare de 0,75% în fiecare lună de anticipare, adică se va penaliza cu 0,75% în fiecare lună care nu mai este cotizată activ la locul de muncă de către individ datorită faptului că acesta a solicitat ieșirea la pensie mult mai devreme, până în data împlinirii vârstei de pensionare (63 de ani pentru femei, respectiv 65 de ani pentru bărbați).

Pensia de invaliditate

Pentru acordarea pensie de invaliditate individul trebuie să fi cotizat minimul de 15 ani și se acordă pensia de invaliditate individului care și-a pierdut total sau parțial forța de muncă prin accidente la și în afara locului de muncă, a bolilor cronice, severe.

Pentru acordarea pensiei de invaliditate se determină un stagiu potențial care este reprezentat de stagiul complet de cotizare și stagiul de cotizare realizat până în momentul invalidității. Punctajul stagiului potențial variază în funcție de gradul de invaliditate astfel: pentru gradul I de invaliditate se va acorda un punctaj de 0,70 puncte pe lună, pentru gradul II de invaliditate se va acorda un punctaj de 0,55 de puncte pe lună, iar pentru gradul III de invaliditate se atribuie un punctaj de 0,35 de puncte pe lună.

Pensionarii care se încadrează în gradul I de invaliditate pe lângă pensia de invaliditate pot avea și o indemnizație pentru însoțitor.

Se poate reduce vârsta standard (63-65 de ani) pentru a ieși la pensie în funcție de grupa de muncă doar dacă au stagiul complet de muncă și doar dacă au lucrat un anumit număr de ani în grupele respective; astfel, pentru cei care au grupa de muncă I se va reduce vârsta de pensionare cu un an pentru fiecare doi ani lucrați în grupa de muncă I, iar pentru grupa de muncă II trebuie ca individul să fi lucrat minimum șase ani în această grupă de muncă pentru a beneficia de o reducere a vârstei de pensie cu un an.

Sporul de vechime se acordă pentru reducerea vârstei de pensionare astfel: este de șase luni pentru fiecare an lucrat la grupa de muncă I și de trei luni pentru fiecare an lucrat în grupa de muncă II…

În general pensia se calculează după formula următoare:

Pensie = punctaj anual mediu valoarea punctului de pensie

Punctul anual de pensie = punctaj anual mediu * indice de corecție


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news