Dana Rogoz, sfaturi pentru parinti

Share

Avand in vedere ca este perioada vacantelor, actrita Dana Rogoz a postat pe blogul său personal o serie de sfaturi pentru parinti, atunci cand vor sa plece in vacanta impreuna cu copiii lor. 

din-aceasta-toamna-dana-rogoz-joaca-in-serialul-state-de-romania-la-pro-tv_1

„1. Nu va fie teama de zborul cu avionul impreuna cu un copil! Sigur, acest sfat porneste de la premiza ca sunteti niste parinti care nu aveti fobie de zborul cu avionul, caci altfel, sincer, se complica rau lucrurile. (…) .(…) Iar avionul reprezinta in sine o lume noua, extrem de interesanta: o masa care se rabateaza intr-un mod spectaculos, un geam care are o jaluzea fantastica, vecini noi de fiecare data… Trebuie doar sa va pastrati voi calmul (caci altfel copilul va va simti imediat), rabdarea si cheful de joaca, pe parcursul orelor de zbor.

2. Imbarcarea e paradoxal mai rapida cu un copil mic! Copilul de pana in 2 ani, adica Infant, calatoreste aproape gratis (pentru cativa euro chiar si pe curse intercontinentale), caci nu ocupa un scaun, un loc al lui, stand in bratele mamei. Sau tatalui. Indiferent de varsta copilului, biletul de avion acopera si transportul caruciorului, ba chiar si al unui bagaj pentru el (asta s-ar putea sa depinda si in functie de companie, dar pana acum noi mereu am avut aceasta optiune). 

3. Bagajul de drum. Nu vorbesc acum de bagajul copilului din vacanta, ci de ceea ce avem mereu in bagajul de mana cand calatorim cu Vlad. (…) Am trusa completa cu scutece, servetele, dezinfectant si o crema, adica ce folosim in mod normal cand mergem la baita sa il schimbam. Un biberon/cana de drum cu apa, dar si una cu praful de la laptele praf pe care il consuma acum, inca nefacut. (…) Ideal e sa ii luati o jucarie noua, pe care sa i-o dati fix inainte de decolare, asta o sa il tina ocupat o lunga perioada. 

4. Carutul pentru zbor. In mod normal, caruciorul clasic ramane la parinti pana in momentul imbarcarii, chiar pana la baza scarii de urcare in avion. (…) Deci nu il ai in escale! Deci, repet, nu va faceti iluzii: nu o sa va aduca nimeni caruciorul in tranzit! Daca aveti escala mai lunga, puteti sa folositi fie un sistem de purtare, daca copilul e obisnuit, fie niste carucioare speciale pentru zborul cu avionul. 

5. Decolarea si aterizarea. In aceste doua momente e musai ca cel mic sa inghita, pentru a-si desfunda urechile. (…) Altfel, riscul nu e sa surzeasca (cum am mai auzit pe altii zicand), ci cel mult sa aiba dureri de urechi dupa zbor pentru maximum o zi sau doua. (…)

6. Varsta copilului. Eu am tras concluzia ca e muuult mai simplu cand e bebe. Vlad a dormit neintors Bucuresti – Praga, cu tot cu oprire (si ramas in avion) la Viena. Deci vreo 3 ore.(…)  Cred ca de pe la 8 luni incep schemele cu: «Vaaai. uite masa, vaaai uite becul, vaaai uite norii…» si disperarea parintilor de a-i tine atenti pe copii la alte lucruri care nu necesita deplasarea. Asa cum spuneam mai sus, pana la varsta de 2 ani copilul sta in bratele parintelui, iar la decolare si aterizare e legat de acesta printr-o centura speciala. 

7. Copilul va plange, obisnuieste-te cu ideea. In cele mai multe situatii, parintii se tem ca puiul lor va plange si ii va teroriza pe vecini. (…)Trebuie doar sa nu te panichezi. Daca nu sunt turbulente, il poti lua in brate si face o tura pana la baie, ori pana la bucatarie. E suuuuper interasanta bucataria, mai ales daca prinzi niste stewardese dragute.  

8. Alegerea companiei de zbor. Noi impreuna cu Vlad am calatorit mai mult cu Air France – KLM (beneficiem si de serviciul Flying Blue), pentru ca eu consider ca francezii sunt printre cei mai calatori parinti pe care i-am intalnit pana acum. (…)

9. Orarul de zbor. Sa va mai zic ca e ideal sa calatoriti pe noapte, cand copilul doarme in mod obisnuit? Luati in calcul ca «noapte» poate sa insemne si plina zi daca calatoriti in Asia ori alt continent, iar el nu s-a obisnuit inca cu schimbarea de fus orar.

10. Escalele sunt binevenite! Cand calatoresc fara Vlad (rareori se intampla asta) prefer zborurile directe. Dar cand sunt cu el, prefer sa aleg cat mai multe escale chiar daca ele lungesc durata calatoriei. De ce? Pentru ca in escale are voie saracul sa alerge, sa isi consume energia! Lasati-l sa exploreze cat mai mult lounge-ul, sa manance, sa bea, sa se joace, caci odata urcat in avion, aceste miscari vor fi mult limitate…”, a relatat Dana.

dana-rogoz

Surse foto: sport.ro; bebelu.ro


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente