De ce uneori femeile nu au voie să intre în biserică?

Share

Femeile nu au voie să intre în biserică în perioada menstruației, iar explicația este foarte logică și simplă.

Deși, din punct de vedere religios, prezența femeii în biserică are și a avut mereu un rol foarte important, există și interdicții cu privire la accesul femeilor în lăcașurile de cult. În continuare, vom afla dacă toate acestea sunt adevărate sau sunt doar niște simple superstiții. Femeile merg întotdeauna cu regularitate la biserică, respectă cu strictețe toate rânduielile bisericești și, în general, transmit din generație în generație puterea credinței și tot ce ține de aceasta.

De ce uneori femeile nu au voie să intre în biserică

Se spune că noi, femeile, suntem urmașele Sfintei Născătoare, cea care a dăruit viață. Chiar dacă în scrierile religioase este menționat faptul că, în urma botezului, toți suntem fiii lui Hristos, și bărbații și femeile totuși nouă ni s-au impus, de-a lungul vremii, niște reguli și interdicții cu privire la accesul în biserici, chiar dacă noi suntem cele mai înverșunate păstrătoare ale tradițiilor creștine.

Sunt acestea adevărate reguli sau doar niște superstiții?

La un moment dat s-a hotărât ca noi, femeile, să nu mai avem voie să intrăm în nicio biserică în așa-zisele zile „murdare” ale lunii. În aceste zile nu ne este permis nici să ne împărtășim, să luăm anafură sau apă sfințită. Și intrarea în Altar ne este interzisă cu desăvârșire, încă din primele clipe ale vieții, pentru că și la botez doar băieții sunt închinați și acolo.

Dintre femei, doar călugărițele au acces la Altar, acest lucru fiind datorat faptului că ele trebuie să aprindă lumânările de acolo și să facă curățenie. Noi, femeile obișnuite, avem voie să intrăm în Altarul unei biserici doar la sfințirea acesteia. Totuși, în zilele noastre preoții sunt mult mai permisivi.

Interdicția accesului în biserică în perioada menstruației. La acea vreme, când a fost interzis acest lucru, femeile nu aveau absorbante și nici măcar lenjerie intimă. Din aceste motive, exista posibilitatea murdăririi lăcașului de închinăciune. În ziua de astăzi, totul este mult mai deschis, însă în Altarul în care există icoana care reprezintă atât bărbatul, cât și femeia, unde Sfânta Fecioară Maria a fost dusă la vârsta de trei ani, de arhiereul Zaharia, restricția rămâne valabilă…

Să ne ferim de avaton 

Avatonul, lucrul interzis din cauza credinței, reprezintă o lege care interzice accesul femeilor în anumite mănăstiri ortodoxe. Acest lucru s-a întâmplat, prima dată, în Grecia, la Sfântul Munte Athos, acolo unde slujesc doar călugări. Din cauza acestei tradiții monahale, avatonul a fost preluat de mai multe mănăstiri din lume, precum Mănăstirea Frăsinei din județul Vâlcea, în localitatea Muereasca. În această mănăstire nu are voie să între nicio femeie, nu se consumă carne, iar slujbele se țin de la miezul nopții până în zori.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news