Ești vegetarian? Atunci, șansele tale de a avea cancer sunt foarte mici!

Share

Un studiu realizat de către oamenii de știință de la Cancer Epidemiologie Unitatea de la Universitatea Oxford indică faptul că vegetarienii dezvolta unele tipuri de cancer, inclusiv al vezicii urinare, cancerul de stomac și leucemie, de până la 45% mai puțin decât persoanele care consumă carne roșie, ceea ce înseamnă că riscul este cu aproape jumătate mai mic! Studiul a fost publicat în British Journal of Cancer.

Rezultatele provin din rezultatele puse în comun de două studii mari, care au urmărit ratele de cancer și obiceiurile alimentare ale 61,566 de oameni. Participanții au furnizat informații cu privire la dieta lor la începutul studiului, iar cercetătorii i-au investigat o perioadă de până la 26 de ani, să observe dezvoltarea lor față de cancer. Dintre 20 de tipuri de cancer examinate, riscul de cancer de stomac, de vezică și cancer de sânge a fost redus la vegetarieni, în timp ce consumul de pește, dar fără carne, a scăzut riscul de cancer ovarian.

Cu toate acestea, incidența acestor patru tipuri de cancer la nivelul întregului eșantion a fost scăzut (în special pentru cancerul la stomac și cancerul de vezică urinară).

Studiul are câteva alte limitări, ceea ce înseamnă că o concluzie de genul „a fi vegetarian scade riscul de cancer” trebuie făcută cu mare precauție, dacă se bazează exclusiv pe concluziile acestui studiu.

De unde a venit această poveste?

T J Kay de la Universitatea din Oxford și colegii din alte instituții din Marea Britanie și Noua Zeelandă au efectuat aceasta cercetare. Studiul a fost finanțat de Cancer Research UK. Autorul principal a declarat că el este un membru al Societății Vegetariene. Studiul a fost publicat în evaluarea colegială British Journal of Cancer.

Ce fel de studiu științific a fost acesta?

Acest studiu a analizat incidența cancerului în rândul vegetarienilor, o zonă care nu a mai fost examinată în profunzime. Pentru a face acest lucru, autorii au reunit rezultatele a doua studii de cohortă din Marea Britanie: Studiul Vegetarianismului Oxford și EPIC-Oxford de cohortă.

Studiul vegetarian Oxford a recrutat 11.140 de participanți din Marea Britanie, între 1980 și 1984. Vegetarienii au fost recrutați prin reclame media. La înscriere, participanții au completat un chestionar de frecvență alimentară și au furnizat informații cu privire la starea de fumat, consumul de alcool, obiceiuri, clasa socială, greutatea, înălțimea și starea de reproducere.

EPIC-Oxford de cohortă a recrutat participanți din Marea Britanie, prin practici GP și o invitație trimisă prin poștă, prin care au fost vizați în mod specific vegetarienii și veganii. Un chestionar a fost trimis direct către toți membrii Societății Vegetariane, Societatea vegană și toți participanții care au supraviețuit în Studiul Vegetarianismului Oxford. De asemenea, respondenții au putut recruta prieteni și rude.

Un total de 7,423 de participanți au fost recrutați prin practici GP si 58.042 prin metoda poștală. Chestionarul a inclus un chestionar de frecvență alimentară și colectate aceleași informații suplimentare stilului de viață și de sănătate ca Studiul Vegetarianismului Oxford.

Participanții au fost excluși în cazul în care nu aveau vârsta cuprinsă între 20 și 89 de ani în momentul recrutării, în cazul în care au avut o boală malignă (cancer) înainte de studiu sau în cazul în care nu au avut nicio informație pentru unul sau mai mulți dintre factori, cum ar fi vârsta, sexul, fumatul și grupa dietetică. Acest lucru a lăsat un total de 61,566 de participanți în ambele studii (15,571 bărbați și 45,995 femei). Dintre acestea, 2842 au contribuit la datele ambelor studii.

Cercetătorii au calculat riscul de 20 de tipuri de cancer și un risc general de cancer în funcție de categoriile dietetice. De asemenea, ele au fost ajustate pentru alți posibili factori de risc. Categoriile dietetice au fost: „mâncătorii de carne”, „mâncătorii de pește” (care nu au mâncat carne), „vegetarienii” (care nu au mâncat nici carne, nici pește) sau „necunoscute”, în cazul în care acest lucru nu a fost clar.

Care a fost rezultatul studiului?

Autorii au ajuns la concluzia că incidențele unor forme de cancer pot fi mai mici la vegetarieni și mâncătorii de pește decât la mâncătorii de carne roșie…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente