Iata ce spun expertii despre mamicile care isi pupa copiii pe gura!

Share

Mai devreme sau mai târziu, toți părinții sunt asaltați cu întrebări de baraj din partea copiilor în ceea ce privește sexualitatea. Mulți dintre aceștia ajung și ei să aibă nelămuriri asupra propriei atitudini pe care ar trebui să o aibă față de copii, în încercarea de a înțelege mai bine care este comportamentul corect pe care ar trebui să îl abordeze față de ei.

Două dintre subiectele care îi pun în încurcătură pe părinți sunt dacă ar trebui să se schimbe în fața copiilor și dacă este bine ca mămicile să își sărute bebelușii pe gură. În cele ce urmează, vă prezentăm sfaturile specialiștilor referitoare la acește dileme firești.

Experții recomandă ca părinții să evite nuditatea în prezența copiilor. Cu alte cuvinte, nu este bine să ne schimbăm hainele când sunt de față copiii, deoarece pe la doi-trei ani încep să devină conștienți de diferențele dintre sexe și vor adresa o mulțime de întrebări despre acestea. La vârsta respectivă, copiii devin curioși în legătură cu această temă și vor dori să afle cât mai multe detalii.

Părinții trebuie să evite să se expună dezbrăcați în fața copiilor, pentru că mintea micuților va începe să analizeze și să compare, nuditatea va fi ceva nou și atrăgător pentru ei. În urma expunerii la nuditatea părinților, copiii de trei ani pot suferi complexe de inferioritate, deoarece se vor compara cu felul în care arată; la acea vârstă nu realizează că este normal să fie mici, ei se consideră la fel cu părinții în ceea ce privește corpul și, dacă îi văd goi, vor începe să se gândească de ce nu arată la fel. Tot din cauza acestui lucru pot apărea și tulburări de personalitate.

În cazul în care expunerea la nuditatea părinților are totuși loc în mod accidental, tații trebuie să explice băiețeilor, iar mamele, fetițelor, pe înțelesul lor, de ce există aceste diferențe și să le menționeze că au fost și ei cândva mici și au arătat la fel.

Concluzia este că părinții trebuie să aibă un comportament în permanență decent acasă, cel puțin să nu renunțe la lenjeria intimă. Trebuie să se evite expunerea băiețeilor la nuditatea taților și cea a fetițelor la nuditatea mamelor, precum și când ne referim la un părinte de sex opus. În cazul în care copiii ajung să își vadă goi părinții de sex opus, micutii pot dezvolta complexul lui Oedip – acesta poate apărea și dacă părinții își pupă pe gură copiii. Din același motiv, psihologii și psihanaliștii recomandă ca părinții să nu își sărute pe gură copiii, în nicio circumstanță, nici acasă, nici în public. Mai exact, acel pupic pe gură pe care mulți părinți îl consideră inocent poate reprezenta, pentru un copil de doi-trei ani, ceva seducător. La acea vârstă, fetițele vor să fie ca mămicile lor, le copiază comportamentul (vor să poarte lucrurile pe care le poarte mamele, să se macheze ca ele, devin geloase în legătură cu tații), iar băiețeii imită atitudinea taților (vor să fie ca ei și se atașează foarte mult de mame, ținându-se după ele și manifestându-se ca și cum ar fi „îndrăgostiți” de acestea). La unii copii, aceste reacții pot fi mai atenuate, pe când alții se manifestă mai mult.

Sfatul specialiștilor pentru părinți în acest caz este să aibă o atitudine adecvată față de copii și, cu toate că mulți cred că nu fac ceva greșit dacă își pupă pe gură copilașii, să evite acest lucru. Aceste reguli nu se aplică numai părinților, ci și bunicilor sau altor persoane.

Este deosebit de important ca părinții să impună niște limite atât în comportamentul pe care îl au față de copii, cât și micuților față de ceea ce au sau nu au voie să facă. Menținându-se fermi în aceste decizii, copilașii se vor adapta și vor percepe corect că relația mamă-tată este diferită de cea dintre părinte și copil, vor crește cu o mentalitate corectă și își vor forma un comportament normal.

Este posibil ca, deși nu sunt pupați pe gură, unii copilași să manifeste totuși reacții de gelozie față de unul dintre părinți, să îl îmbrățișeze și să vrea să îl sărute pe gură. Părintele respectiv trebuie să dea dovadă de fermitate și să impună limite, dar totodată să răspundă cu afecțiune, încât copilul să nu se simtă respins. Acesta trebuie să îi explice micuțului în genul: „Nu mă poți săruta pe mine pe gură asa cum face mami (dupa caz, tati). Ea (el) are acest drept pentru că noi suntem căsătoriți, iar tu ești copilul nostru. Când te vei face mare, te vei căsatori și tu cu cineva și vei face la fel”.

Procedând în acest mod, copilul se va dezvolta corect din punct de vedere psihic și va înțelege de timpuriu care este orânduirea socială, raportul dintre oameni și diferența între sexe. Dacă bunicii locuiesc în aceeași casă, părinții îi pot da drept exemplu în fața micuților, făcând o analogie. De pildă, tatăl îi poate spune copilului: „Uite, eu sunt fiul bunicii, dar nu o sărut niciodată pe gură așa cum o sărut pe mama ta, pentru că ea este soția mea”.

Mulți părinți obișnuiesc, în mod greșit, să stârnească gelozia copiilor, pentru a se amuza, dar această practică nu este aprobată de către psihologi. Părinții trebuie să aibă răbdare și să ofere de fiecare dată explicații celor mici folosind cuvinte pe înțelesul lor, însă fără îi umilească în public. În plus, odată ce se va mări, copilul va fi capabil să înțeleagă și să recunoască imediat o tentativă de incest, dacă va fi vreodată cazul, și va ști să își anunțe părinții dacă se va confrunta cu o situație în care un străin va avea un comportament deviat față de el…

Există încă un motiv pentru care această practică nu este încurajată: sănătatea și igiena copilului sunt diferite față de ale unui adult, iar sărutatul pe gură îl poate expune pe micuț la diverse bacterii care pentru adulți sunt inofensive, dar care, prin transfer, le pot provoca celor mici anumite boli, cu atât mai mult dacă părinții care procedează astfel au obiceiul să fumeze, să bea cafea sau alcool, deoarece vaporii acestora le pot fi extrem de dăunători copiilor.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente