Trucuri pentru a avansa în carieră

Share

Dacă simți că ar trebui să fii promovată, ajută-ți șeful să observe acest lucru punând în aplicare niște trucuri simple și eficiente de „marketing personal”.

Pentru a avansa în carieră, nu este suficient doar să fii bună în ceea ce faci, ci e nevoie și de puțină reclamă. Așa cum marketingul ajută produsele bună să fie vândute, așa ai și tu nevoie de o promovare adecvată. În urma studiilor, s-a demonstrat că doar 7% din mesajul tău influențează partenerul de discuție cu adevărat, 38% influențează tonul vocii, iar 55% limbajul trupului. Din acest motiv, ar trebui să te preocupe toate aspectele care te reprezintă.

Parfumul

Înainte de a folosi un parfum, gândește-te dacă acesta se potrivește cu adevărat cu ceea ce vrei tu să transmiți. Nu este de ajuns ca ție să îți placă, ci trebuie să transmită un mesaj corespunzător. Acest aspect a fost studiat de Sabina Sczesny, aceasta ajungând la concluzia că un parfum ierbos lasă o impresie mai bună la serviciu, decât unul floral. Atunci când îți dorești o funcție de conducere, ar fi indicat să porți un parfum ușor masculinizat.

Tot ceea ce se vede

O întrebare frecventă și mai importantă decât v-ați imagina este „cu ce să mă îmbrac la birou?”. Pentru a lăsa o impresie bună, trebuie să alegi haine în stil office, de calitate.  Acestea nu trebuie să fie prea strâmte, scurte sau transparente. Cel mai indicat ar fi ca pantofii șă fie eleganți și cu tocul de mărime medie. Pănă nu ți-ai consolidat poziția în firmă, ar fi indicat să eviți pantofii decupați și sandalele. De obicei, șefii nu au încredere în angajații cărora li se văd degetele de la picioare. Ar trebui să investești într-o geantă și în bijuterii prețioase și discrete. Nu sunt recomandate, în niciun caz, gablonțurile din plastic, nici dacă sunt la modă. Când vine vorba despre coafură și machiaj, trebuie să fii cât mai îngrijită. Nu trebuie să faci abuz de culori care ies în evidență, rujuri prea roz, cocuri prea mari sau exces de fixativ. Multe despre tine va spune și modul în care îți organizezi biroul. Ar fi indicat să nu-l aglomerezi, ci să-l păstrezi cât mai gol și aerist, la fel ca birourile șefilor. În acest mod, cariera ta poate avansa cu mai mare ușurință.

Conversația

Pentru a câștiga din prima o jumătate de luptă, trebuie să știi să comunici eficient. Următoarele trucuri recomandate de specialiști te-ar putea ajuta în toate situațiile. Trebuie să te prezinți clar și rar. Majoritatea oamenilor își spun numele exagerat de repede, iar nimeni nu poate să îl rețină. Tu nu ar trebui să te numeri printre aceștia. Este indicat să folosești pronumele personal „eu” și să continui cu persoana a II-a. De exemplu, „Eu nu am mai fost pe aici. Dumneavoastră?”

Trebuie să cauți mereu subiecte de discuții interesante. Deși acest lucru este dificil, un subiect ales bine ar putea să îți evidențieze inteligența și bunul-gust, chiar dacă e vorba doar despre o simplă conversație.

Trebuie să fii informată, să citești cărți, să urmărești seriale, filme, emisiuni și să citești presa. Acestea te țin la curent cu ultimele noutăți chiar dacă nu sunt doar din domeniul tău. Atunci când descoperi ceva interesant, impărtășește cu colegii. Ar putea fi cu adevărat interesați de subiect. Fă complimente cât mai des. Nu ai cum să dai greș cu așa ceva. Găsește ceva ce îți place cu adevărat și laudă. Totuși, încearcă să nu faci abuz de cuvinte, dar nici să prelungești tăcerea. Cel mai bine este să vorbești puțin, dar bine. Ar fi frumos din partea ta să trimiți e-mailuri cu feedback după participarea la seminarii, evenimente sau conferințe. Astfel, poți rămâne mult mai ușor în memoria celor pe care îi întâlnești.

Limbajul trupului

Părintele „Inteligenței emoționale”, Daniel Goleman, te sfătuiește să imiți atitudinea, gesturile și poziția corpului partenerului de discuție. Dacă el stă picior peste picior, poți să te așezi și tu la fel. Dacă doi oameni își sincronizează inconștient toate mișcările, părerea unuia față de celălalt va fi una mult mai bună. Astfel, poți atrage simpatia interlocutorului.

Karma pozitivă

Dacă există doi angajați care aspiră la avansarea pe același post, iar ambii au aceleași calități și experiență, cel care va avea mai multe șanse va fi cel cu atitudinea mai pozitivă și mai prietenoasă. Nu trebuie să fii arogant nici în momentele în care este evident că tu ești superior. Este posibil ca cel pe care nu îl respecți astăzi, mâine să îți fie șef. Nu costă nimic să fii politicos și să te comporți frumos cu cei din jurul tău. Toate promovările tale sunt bazate pe relațiile cu cei din interiorul firmei.

Deconspirarea limbajului trupului

Prin următoarele gesturi ne putem da seama ce gândește cel din fața noastră. Trebuie să înveți să le decodifici într-un mod corect. Te va ajuta foarte mult.

Aplecat în față, ușor, cu capul spre tine = Interes

Aplecat pe spate = Respingere

Zâmbet și mâna la bărbie = Atenție

Privire atentă și mâna la ureche = Neîncredere

Aplecat pe spate, cu mâinile încrucișate = Respingere

Aplecat pe spate, picior peste picior, privire distantă = Respingere

Mângâierea obrazului și atingerea gurii cu mâna = Tensiune

Fluturarea palmelor și ridicarea din umeri în timpul vorbirii = Neputință

Gesturi ferme și scurte cu palmele deschise = Încredere

O mână în șold = Agresivitate

Ascunderea palmelor = Dezinteres, nesiguranță…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente