Un nou tratament pentru cancerul ovarian

Share

Cancerul ovarian este principala cauza a decesului, a afectiunilor maligne ginecologice, cu o rata de incidenta de aproximativ 240.000 si 150.000 de decese pe an, in ciuda tuturor progreselor realizate in cancerul de ansamblu.

Un nou tratament pentru cancerul ovarian

Terapia directionata este un tip mai nou de tratament pentru cancer, care utilizeaza medicamente sau alte substanțe pentru a identifica si a ataca celulele canceroase in timp ce celulele normale sunt putin deteriorate. Aceste terapii ataca activitatea interna a celulelor canceroase. Fiecare tip de terapie vizata functioneaza in mod diferit, dar toate modifica modul în care o celula de cancer creste, se divide, se repara sau interactioneaza cu alte celule.

Aceste medicament numit Lynparza, care contine substanta numită olaparib, a fost autorizat de a se pune pe piata in decembrie 2014.

Ce este olaparib?

Olaparib se pronunta oh-lab-o-rib. Este, de asemenea, numit dupa numele brandului sau, Lynparza. Este un tip de medicament de terapie biologica ce poarta denumirea de inhibitor de PARP-1.

Acesta este un tratament pentru cancerul ovarian; este destinat persoanelor care au o schimbare de gena numita BRCA.

De asemenea, face parte dintr-un studiu pentru alte tipuri de cancer.

Olaparib este un tip de medicament cunoscut ca inhibitor PARP. Enzimele PARP sunt în mod normal implicate intr-o singura cale pentru a ajuta la repararea ADN-ului în interiorul celulelor deteriorate. Genele BRCA (BRCA1 și BRCA2) sunt implicate in mod normal intr-o cale diferita de repararea ADN-ului, iar mutatiile din aceste gene pot bloca aceasta cale.

Acest medicament este utilizat pentru tratamentul cancerului ovarian avansat. Deoarece se bazeaza pe o cale BRCA blocata, in acest moment este utilizat numai la pacientii care prezinta mutatii ale genelor BRCA. Numai o mica parte dintre femeile cu cancer ovarian au suferit mutatii de gene BRCA. Daca nu sunt cunoscute de a avea o mutatie BRCA, medicul va testa sangele pentru a fi sigur ca aveti o mutatie potrivita inainte de a incepe tratamentul cu acest medicament.

In cadrul studiilor, acest medicament a ajutat la unele tipuri de cancer ovarian avansat la femeile care au avut mutații BRCA. Insa, pana in prezent nu s-a demonstrat ca ajuta femeile sa traiasca mai mult.

Olaparib vine sub forma de capsule. Trebuie luate pana la opt capsule, pe care le luati de doua ori pe zi, la 12 ore.

Daca luati capsulele dupa masa, trebuie sa asteptati cel putin o ora inainte sa-l luați. Si, dupa ce ati luat olaparib, ar trebui sa asteptati cel putin doua ore inainte de a manca din nou.

Este foarte important sa luati capsulele conform instructiunilor medicului sau farmacistului dumneavoastra. De exemplu, daca aveti stomacul plin sau gol, poate afecta mai mult decat un medicament care ajunge in sange. Asadar, sa verificati prospectul si sa urmati instructiunile. Trebuie sa luati doza corecta, nu mai mult sau mai putin, si niciodata sa nu incetati sa luati un medicament pentru cancer fara a discuta in prealabil cu medicul dumneavoastra.

Testele pe parcursul tratamentului

Trebuie facute analize de sange inainte de inceperea tratamentului si in mod regulat in timpul tratamentului. Testele verifica nivelul celulelor sanguine si al altor substante in sange. Ei verifica, de asemenea, cat de bine functioneaza ficatul si rinichii dumneavoastra.

Efectele secundare pe care le puteti avea din cauza tratamentului

Mai mult de zece din fiecare 100 de persoane au una sau mai multe dintre aceste reactii adverse:

  • Un risc crescut de a avea o infectie de la o scadere in celulele albe din sange – este mai greu de a lupta impotriva infectiilor si puteti deveni foarte bolnav. Este posibil sa aveti dureri de cap, dureri musculare, tuse, dureri in gat, dureri urinare. Daca aveti o infectie severa, acest lucru va poate pune viata in pericol. Contactati centrul de tratament imediat daca aveti oricare dintre aceste efecte sau in cazul in care temperatura trece de 38°C.
  • Oboseala. Este posibil sa aveti nevoie de o transfuzie de sange.
  • Pierderea poftei de mancare este intalnita la circa 20 din 100 de persoane (20%)
  • Dureri de cap resimt circa 20 din 100 de persoane (20%)
  • Modificari ale gustului au loc la circa 20 din 100 de persoane (20%)
  • Ameteala este simtita de circa 15 din 100 de persoane (15%)…

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news