Totul despre matreata

Share

Senzaţia de mâncărime a scalpului şi fulgii albi de matreata pe care îi vedeţi pe pulovere sau bluze nu sunt, de obicei, o problemă medicală, dar reprezinta ceva jenant. Matreata, o afecţiune comună a pielii numită dermatită seboreică, apare atunci când celulele pielii cresc şi mor prea repede.

Totul despre matreata

Contrar credinţelor dumneavoastră, matreata nu e cauzată de o igienă neglijentă. În unele cazuri, mătreaţa apare atunci când o ciupercă ce trăieşte în mod normal pe scalp creşte incontrolabil. Dacă fulgii de matreata sunt gălbui şi uleioşi, iar pielea scalpului este roşie, cauza poate fi o altă formă a dermatitei seboreice, numită crusta de lapte, când apare la bebeluşi. Modificările hormonale şi vremea rece înrăutăţesc simptomele dermatitei.

Ce e de făcut împotriva mătreţii uşoare? Nu puteţi preveni apariţia mătreţii, dar puteţi controla problema cu tratamente făcute acasă. Încercaţi următoarele strategii:

  • Spălaţi părul zilnic cu şampon medical sau antimatreata. Căutaţi produse care conţin gudron de carbune, piritionă de zinc, acid salicilic, seleniu sau ketoconazol.
  • Masaţi şamponul bine pe scalp, apoi lăsaţi-l câteva minute să lucreze. Clătiţi bine pentru a scăpa de celulele dislocate şi a împiedica şamponul să vă irite scalpul.
  • Incercaţi mai multe feluri de şampon, până îl găsiţi pe cel potrivit. Şampoanele îşi pierd eficienţa şi va fi nevoie să le înlocuiţi.
  • Evitaţi căldura excesivă asupra scalpului. Folosirea frecventă a uscătorului contribuie la decojirea pielii.
  • Încercaţi să nu vă scărpinaţi. Scărpinarea poate provoca tăieturi care pot duce la infecţii.

Tratarea cazurilor mai severe. Dacă prezentaţi simptomele unei dermatite seboreice severe, le puteţi controla urmând aceşti paşi:

  • Împărţiţi părul în secţiuni mici şi aplicaţi şampon medical sau antimatreata pe fiecare porţiune. Masaţi bine pe scalp, apoi clătiţi riguros.
  • Încercaţi o tehnică de relaxare. Stresul este unul din motivele apariţiei problemelor scalpului şi de piele. Adoptaţi orice tehnică care vă ajută să vă relaxaţi, cum ar fi meditările, yoga, respiraţii controlate sau altele.
  • Dormiţi sufficient. Oboseala este unul din factorii care accentuează matreata, aşa că rezervaţi suficient timp pentru un somn liniştitor.

Când să faceţi o vizită medicului.  Consultati medicul dacă aţi încercat mai multe şampoane fără succes. Există şampoane pe bază de prescripţie medicală care conţin ketanozol, seleniu sau corticosteroizi pentru cazurile mai dificile. De asemenea, este o idee bună să căutaţi ajutor medical dacă pielea capului devine foarte roşie sau dureroasă, ori dacă observaţi lichid sau puroi la scalp. Acestea pot fi semnele unei infecţii şi necesită tratament medical.

În cele mai multe cazuri însă, tot ce e nevoie pentru a ţine sub control dermatita seboreică sunt şampoanele din magazine şi un flux constant de apă caldă…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news