Cum sa realizezi ca exista intotdeauna comunicare intre voi

Share

Cand cuplurile se plang ca nu comunica, nu realizeaza ca, de fapt, sotii si sotiile nu pot comunica. Dar inca mai comunicati, desi niciunul dintre voi nu vorbeste? Cu siguranta! Comunicarea nu necesita neaparat sa fie rostite cuvintele. Puteti comunica mai puternic in tacere decat ati putea sa o faceti verbal. Acest articol va prezinta pe larg acest subiect.

Cum sa realizezi ca exista intotdeauna comunicare intre voi

Imagineaza-ti urmatorul scenariu: Mergi pe strada, cand un strain te pune la pamant si iti fura geanta. Esti teribil de suparata cand ajungi acasa si doresti cu ardoare atentie din partea sotului tau. Cu toate acestea, tocmai ce ai terminat de povestit cu sufletul la gura intamplarea nefericita prin care ai trecut, el nu spune nimic; apoi isi vede de treaba lui, concentrandu-se pe citit ziarul. Iti comunica ceva prin raspunsul lui tacit? Bineinteles ca da si poarte ca nu este nimic pozitiv in mesajul pe care ti-l transmite, si anume ca nu ii pasa deloc de ceea ce ti s-a intamplat. Poate ca este prea preocupat de treburile lui sau nu stie cum sa reactioneze fata de situatia prin care ai trecut.

Este posibil sa fie prea suparat ca sa discute, deoarece se simte neputincios in a te ajuta. In orice caz, tacerea transmite un mesaj care este la fel de „tare” precum un tipat, deoarece comunicarea presupune mai multe lucruri in afara de vorbe. Multe dintre mesajele esentiale se transmit prin atitudine, mimica si limbajul corpului – care exprima ceea ce putea fi spus prin cuvinte. Comunicarea este si de natura fizica. Sotul isi poate manifesta afectiunea atingandu-ti usor mana, de exemplu.

Cu toate acestea, daca te strange prea tare de mana, incat te doare, mesajul este cu totul altul. Pentru a comunica bine, trebuie sa acorzi atentie la ceea ce iti transmite partenerul tau prin starile sale de spirit, prin atitudine, gesturi, miscari si actiuni. Partea opusa a acestei capacitati este de a recunoaste mesajele non-verbale. Iti poti imbunatati perceptia asupra lor urmarind pasii de mai jos.

Pune accentul pe limbajul corpului

Se uita fix in ochii tai sau iti evita privirea? In general, o persoana care se uita direct se presupune ca este direct si sincer. Pe de alta parte, o persoana care iti evita privirea, poate ca nu iti doresti sa afli ce gandeste. Poti sa strangi informatii similare observand felul in care corpul partenerului reactioneza atunci cand ii adresezi o intrebare. Pozitia trupului este relaxata si deschisa, ori tensionata si retrasa? In general, o pozitie deschisa denota sinceritate. La polul opus, o persoana care devine brusc rigida ar putea ascunde ceva.

Verifica de doua ori intelesul gesturilor

Fiecare gest este un anumit tip de comunicare, dar cand confera diferite intelesuri aceluiasi gest, pot aparea frictiuni in relatie. De exemplu, cand il suni pe sotul tau de doua ori pe zi cand este la serviciu pentru ca iti doresti sa fiti conectati, el poate interpreta acest gest intr-un mod diferit: poate simti ca il controlezi sau ca incerci sa il sufoci. Un anumit semnal se poate interpreta gresit foarte usor. Evita asemenea greseli urmarind pasii de mai jos:

  • Daca esti nesigura, roaga-l pe partenerul tau sa iti explice comunicarea sa non-verbala.
  • Dupa ce identifici emotiile care au provocat gesturile, lucreaza la abordarea lor.

Fii atenta la schimbarile starii de spirit si la atitudine

Este de obicei o fire efervescenta si deodata se calmeaza? Este distrat si uituc cum nu ai mai observat inainte? Schimbarile pot fi semne ca exista lucruri care se petrec in viata (sau psihicul) partenerului tau si despre care nu doreste sa discute – cel putin pentru moment. Totusi, ai putea spune ceva de genul: „Dragul meu, am observat ca in ultima vreme nu ai fost la fel de binedispus ca de obicei”. Daca nu iti va spune de ce au aparut acele schimbari in comportament, noteaza-le sau retine-le in minte, incearca sa-l urmaresti cum se manifesta in fiecare zi pentru urmatoarele cateva saptamani.

Este dificil sa privesti situatia de fata cu aceeasi obiectivitate pe care o aplici altora. Insa, comunicarea are intotdeauna doua taisuri, mai ales in casatorie. De aceea, este important sa iti monitorizezi tonul vocii, atitudinea si celelalte non-verbale la fel cum le observi pe ale sotului.

Urmareste semnele de nervozitate

Daca ai observat ca sotul tau este nervos pe parcursul conversatiei, observa acest posibil indiciu ca exprima un anumit gand sau sentiment pe care nu il rosteste. Tacerea care nu ii caracterizeaza pe vorbareti, ar putea fi un alt semn de luat in considerare. Regulile pentru interpretarea limbajului corporal, si indiciile non-verbale sunt binecunoscute agentilor de vanzare si altora care sunt buni in arta persuasiunii. Un agent bun de vanzari, de exemplu, este capabil sa te priveasca fix in ochi si sa iti spuna o mare minciuna, poate sa fie invatat sa mimeze un ras care sa para sincer…

Pe de alta parte, comunicarea non-verbala poate da indicatii gresite din partea persoanelor care nu au intentia de a te pacali, de aceea este indicat sa tragi o concluzie ferma in urma fiecarui indiciu. Incorporeaza indiciile non-verbale in imaginea de ansamblu atunci cand partenerul iti comunica ceva.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente