2,3K
Baclavaua este un desert tradiţional turcesc, pe care multă lume îl îndrăgeşte. Preparat bazat pe nucă şi sirop dulce, este uşor de gătit de către orice gospodină.
Gata în: 1h 30 min
Ingrediente
– 500 g foi de plăcintă
– 500 g miez de nucă
– 400 g zahăr
– 150 g margarină
– 200 g miere
– 2 pahare de apă
– esenţă de migdale
– esenţă de fistic
– o linguriţă de scorţişoară
– esenţă de rom
– lămâie (zeamă şi coajă rasă)
Mod de preparare
- Într-o oală pe foc preparați un sirop pe care îl obţineţi din apă, miere şi zahăr.
- Radeţi coaja lămâii şi stoarceţi zeama acesteia.
- În sirop adăugaţi câte o lingură de zeamă de lămâie şi una rasă de coajă de lămâie.
- În sirop adăugaţi o esenţă de migdale, una de fistic şi doua linguri de esenţă de rom. Lăsaţi siropul să fiarbă timp de 15 minute şi apoi daţi la rece.
- Într-un vas topiţi margarina pe care o veţi folosi la unsul foilor.
- Începeţi să ansamblaţi baclavaua astfel: luaţi o tavă pe care o ungeţi cu puţină margarină. Peste margarină aşezaţi primul strat de foi de plăcintă.
- Încercaţi să împărţiţi foile de plăcinte în mod egal şi, mai ales, fiecare foaie de plăcintă să fie unsă cu margarină.
- Nuca măcinată o amestecaţi cu scorţişoara. Opţional puteţi adăuga zahăr vanilat.
- Puneţi un strat de foi de plăcintă apoi unul de nucă şi tot aşa până terminaţi foile de plăcintă.
- Înainte să puneţi baclavaua la cuptor, tăiaţi-o în pătrate potrivite.
- Lăsaţi baclavaua să se coacă timp de o oră.
- Când baclavaua este coaptă, scoateţi-o din cuptor şi turnaţi peste ea siropul preparat mai înainte. Aveţi grijă ca siropul să fie uniform distribuit printre toate pătratele…
- După ce aţi terminat de turnat siropul, daţi la rece.
Poftă bună!