HomeRETETE Ciulama de ciuperci de post

Ciulama de ciuperci de post

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 2,3K views
Ciulama de ciuperci de post

Ciulama de ciuperci de post în trei variante de rețete cu usturoi și ulei de măsline.

Ciulama de ciuperci de post

Ciulama de ciuperci de post… cum vi se pare acest tip de mâncare? Vă plac ciupercile sau nici măcar nu vreți să auziți de ele? Dacă vă plac, înseamnă că abia așteptați să preparați această ciulama de ciuperci de post. Dacă nu, poate vom reuși să vă convingem să le încercați.

Ingredientele necesare pentru rețeta de ciulama de ciuperci de post:  

 1. O jumătate de kg de ciuperci
 2. 1 ceapă mare
 3. 4 linguri de ulei
 4. 2 linguri de făină
 5. O jumătate de linguriță de vegeta
 6. Piper
 7. Sare
 8. Pătrunjel (câte fire doriți)

Mod de preparare pentru rețeta de ciulama de ciuperci de post:

Începeți prin a curăța, spăla și tăia ciupercile. Puneți-le la fiert într-o oală mai încăpătoare și adăugați ceapa întreagă, după ce ați curățat-o, și fierbeți tot aproximativ 20 de minute.

Într-o cratiță, puneți uleiul să se încingă. Când este gata, adăugați făina și amestecați până în momentul în care toată compoziția de până acum pentru rețeta de ciulama de ciuperci de post se omogenizează și se colorează.

Luați circa 300 de ml din apa în care ați fiert ciupercile, o jumătate de linguriță de vegeta și amestecați continuu. Faceți acest lucru până în momentul în care sosul capătă o consistență mai groasă. Apoi, adăugați ciupercile, sarea și piperul.

După circa cinci-șase minute în care ciulamaua de ciuperci de post fierbe, aceasta este gata pentru a fi consumată.

Ciulama de ciuperci de post simplă:

Ingredientele necesare pentru rețeta de ciulama de ciuperci de post simplă:

 1. 1 ceapă de mărime mare
 2. O jumătate de kilogram de ciuperci
 3. 2 – 3 linguri de făină
 4. Apă
 5. Ulei
 6. Mărar
 7. Pătrunjel

Cum se prepară rețeta de ciulama de ciuperci de post simplă?

Curățați ceapa, spălați-o și tăiați-o julien. Puneți ulei într-o tigaie și, după ce s-a încins, căliți-o puțin, până în momentul în care aceasta va prinde o culoare ușor aurie.

După ce se pătrunde puțin, adăugați ciupercile (pe care înainte le tăiați felii) și le căliți cu totul. Acoperiți crăticioara cu un capac și lăsați toată compoziția pentru respectiva ciulama de ciuperci de post să fiarbă.

După ce procesul de fierbere s-a încheiat, condimentați ciulamaua de ciuperci de post așa cum doriți și, la final, tocați mărunt verdeața și adăugați-o în mâncare.

Dacă ciulamaua de ciuperci de post este mult prea groasă, mai adăugați puțină apă și amestecați, pentru ca toată compoziția să se omogenizeze.

Ciulama de ciuperci de post cu usturoi

Ingredientele care ne trebuie pentru rețeta de ciulama de ciuperci de post:

 1. 1 kilogram de ciuperci proaspete
 2. 2 cepe de mărime medie
 3. 4 căței de usturoi
 4. 4 linguri de ulei (este de preferat să fie ulei de floarea-soarelui)
 5. Pătrunjel verde, pătrunjel pe care îl veți toca
 6. Sare, în funcție de propriile voastre gusturi
 7. Piper negru măcinat
 8. Boia dulce

Mod de preparare pentru rețeta de ciulama de ciuperci de post:

Curățați și spălați ceapa foarte bine. După aceasta, tocați-o mărunt și încingeți două linguri de ulei într-o crăticioară. După ce uleiul s-a încins, puneți ceapa să se călească și lăsați-o pentru câteva minute, amestecând din când în când, pentru a nu se prinde.

Curățați ciupercile de pieliță, spălați-le foarte bine și lăsați-le să se scurgă într-o sită încăpătoare. După ce s-au uscat, tăiați-le julien sau le puteți tăia cubulețe, depinde cum preferați. Tăiați inclusiv codițele, deoarece și ele conțin fibre și vitamine, la fel ca restul legumei.

Peste ceapă puneți ciupercile tăiate, amestecați bine și lăsați-le să se călească pentru câteva minute. Acoperiți-le cu un capac, pentru a se găti la aburi și a avea un gust și mai bun. Dacă este nevoie, puteți adăuga o jumătate de cană mică de apă.

Puneți făina într-o cană mai încăpătoare și începeți să turnați, puțin câte puțin. Amestecați până în momentul în care această compoziție pentru rețeta de ciulama de ciuperci de post se schimă și capătă consistența unei smântâni. Dacă vă este greu să amestecați folosind o lingură, vă puteți ajuta de un mixer.

Turnați această compoziție peste ciupercile călite și lăsați totul să fiarbă timp de maximum cinci minute. Dacă această compoziție pentru ciulamaua de ciuperci de post este mult prea groasă, o puteți dilua cu apă. După ce totul a fiert, stingeți focul și adăugați sarea, piperul și boia dulce de ardei. Adăugați și usturoiul pisat, pătrunjelul și amestecați. Acum puteți servi ciulamaua de ciuperci de post.

Ciulama de ciuperci de post cu ulei de măsline

Ingredientele necesare pentru rețeta de ciulama de ciuperci de post:

 1. 1 kg de ciuperci albe proaspete
 2. 6 căței de usturoi
 3. 1 legătura de pătrunjel
 4. Lapte de soia (îl puteți consuma cu încredere în timpul postului, deoarece este obținut doar din procesarea semințelor)
 5. 6 linguri de făină albă
 6. 2 linguri de ulei de măsline
 7. Sare

Cum se prepară rețeta de ciulama de ciuperci de post?

Spălați ciupercile și curățați-le. Puneți-le la fiert și lăsați-le pe foc 20-25 de minute. După ce s-au fiert, scoateți-le din apă cu ajutorul unui spumar și punți-le să se usuce într-o strecurătoare. După aceasta, tăiați ciupercile, inclusiv codițele, în formă de cubulețe sau julien.

Acum pregătiți sosul pentru rețeta de ciulama de ciuperci de post.

Puneți să se fiarbă laptele de soia. În acest timp, amestecați făina cu o jumătate de pahar de apă, alături de ulei și sare. Folosiți un tel, pentru a vă asigura că nu se vor forma cocoloașe.

În timpul în care laptele este pus la fiert, turnați peste făina și lăsați încă două minute. Adăugați, pentru gust, puțin cimbru, nucșoară și piper, iar, la final, stingeți focul.

După ce acest sos este gata, adăugați și ciupercile în compoziția respectivă. Adăugați și usturoiul pe care înainte îl pisați foarte bine, dar și verdeața. Amestecați întreaga compoziție foarte bine, pentru a ajuta întreaga compoziție să se omogenizeze, iar apoi stingeți focul…

Puteți alege să consumați ciulamaua de ciuperci de post alături de mămăligă.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed