Sarmalele cu orez în foi de varză murată reprezintă o mâncare cu specific românesc, foarte apreciată în special în perioada postului.
Sarmalele cu orez în foi de varză murată sunt delicioase, ideale pentru o masă sățioasă.
Ingrediente pentru sarmale cu orez în foi de varză murată:
- 1 varză murată de dimensiuni mari, potrivit de sărată şi spălată bine
- 1 cană de orez spălat
- 1 cutie de roşii în bulion
- 1 ceapă albă, tocată mărunt
- 1 morcov potrivit de mare, dat pe răzătoare
- 1 ardei gras tocat mărunt (roşu, portocaliu sau galben)
- 1 ardei iute (poate fi proaspăt sau murat, în funcţie de preferinţă)
- 2-3 frunze de dafin
- ulei de floarea-soarelui
- piper negru măcinat
- piper negru boabe
- sare de masă
- 2 legături de mărar verde, plus încă puțin pentru decor
Mod de preparare pentru sarmale cu orez în foi de varză murată:
Preparați umplutura:
- Într-o cratiţă, căliţi uşor ceapa; adăugaţi morcovul ras, ardeiul gras, ardeiul iute şi îi căliţi timp de două-trei minute, amestecând ocazional.
- Adăugați orezul, o cana de apă și amestecați constant, apoi presărați sare și piper măcinat, după gust. Tocați o legătură de mărar și o adăugați în cratiță.
- Lăsați cratița pe foc până când orezul absoarbe toată apa, după care opriți focul și lăsați umplutura să se răcească în totalitate, timp de circa 15-20 de minute.
Preparați sarmalele:
- Desfaceți varza în foi pe care le tăiați în funcție de dimensiunile dorite. De exemplu, le puteți tăia în două pentru sarmale mai mari, ori în patru, pentru sarmale mici.
- Tăiați fideluță restul de varză rămas și îl puneți deoparte într-un bol.
- Luați câte o lingură de umplutură, o așezați pe o foaie de varză, apoi o rulați. Repetați procedeul pentru a forma și restul sarmalelor.
- Încingeți cuptorul la 200º C.
- Într-o oală mare, așezați un strat de varză tocată, adăugați trei-patru linguri de roșii în bulion, una-două frunze de dafin și câteva boabe de piper. Peste acest strat, adăugați un rând de sarmale. Procedați la fel în continuare, până terminați sarmalele.
- După ce ați adăugat ultimul strat de sarmale, deasupra puneți un strat de varză tocată și restul de roșii în bulion. Tocați cea de-a doua legătură de mărar și o presărați deasupra, apoi turnați apă cât să acopere sarmalele.
- Puneți oala pe foc, iar când începe să clocotească, o mai lăsați două-trei minute, după care o introduceți în cuptor.
- După primele 30 de minute, reduceți temperatura la 170º C. Dacă mai este necesar, mai completați oala cu apă încă o dată și o lăsați la cuptor încă 40 – 45 de minute, ca varza să se fiarbă bine.
- Opțional, puteți adăuga puțin mărar tocat și în farfuria de servit, peste sarmale…
Poftă bună!