Home RETETE Sarmale cu orez în foi de varză murată

Sarmale cu orez în foi de varză murată

autor Elena Yvette
47 vizualizari

Sarmalele cu orez în foi de varză murată reprezintă o mâncare cu specific românesc, foarte apreciată în special în perioada postului.

-Sarmale cu orez în foi de varză murată

Sarmalele cu orez în foi de varză murată sunt delicioase, ideale pentru o masă sățioasă.

Ingrediente pentru sarmale cu orez în foi de varză murată:

  • 1 varză murată de dimensiuni mari, potrivit de sărată şi spălată bine
  • 1 cană de orez spălat
  • 1 cutie de roşii în bulion
  • 1 ceapă albă, tocată mărunt
  • 1 morcov potrivit de mare, dat pe răzătoare
  • 1 ardei gras tocat mărunt (roşu, portocaliu sau galben)
  • 1 ardei iute (poate fi proaspăt sau murat, în funcţie de preferinţă)
  • 2-3 frunze de dafin
  • ulei de floarea-soarelui
  • piper negru măcinat
  • piper negru boabe
  • sare de masă
  • 2 legături de mărar verde, plus încă puțin pentru decor

Mod de preparare pentru sarmale cu orez în foi de varză murată:

Preparați umplutura:

  • Într-o cratiţă, căliţi uşor ceapa; adăugaţi morcovul ras, ardeiul gras, ardeiul iute şi îi căliţi timp de două-trei minute, amestecând ocazional.
  • Adăugați orezul, o cana de apă și amestecați constant, apoi presărați sare și piper măcinat, după gust. Tocați o legătură de mărar și o adăugați în cratiță.
  • Lăsați cratița pe foc până când orezul absoarbe toată apa, după care opriți focul și lăsați umplutura să se răcească în totalitate, timp de circa 15-20 de minute.

Preparați sarmalele:

  • Desfaceți varza în foi pe care le tăiați în funcție de dimensiunile dorite. De exemplu, le puteți tăia în două pentru sarmale mai mari, ori în patru, pentru sarmale mici.
  • Tăiați fideluță restul de varză rămas și îl puneți deoparte într-un bol.
  • Luați câte o lingură de umplutură, o așezați pe o foaie de varză, apoi o rulați. Repetați procedeul pentru a forma și restul sarmalelor.
  • Încingeți cuptorul la 200º C.
  • Într-o oală mare, așezați un strat de varză tocată, adăugați trei-patru linguri de roșii în bulion, una-două frunze de dafin și câteva boabe de piper. Peste acest strat, adăugați un rând de sarmale. Procedați la fel în continuare, până terminați sarmalele.
  • După ce ați adăugat ultimul strat de sarmale, deasupra puneți un strat de varză tocată și restul de roșii în bulion. Tocați cea de-a doua legătură de mărar și o presărați deasupra, apoi turnați apă cât să acopere sarmalele.
  • Puneți oala pe foc, iar când începe să clocotească, o mai lăsați două-trei minute, după care o introduceți în cuptor.
  • După primele 30 de minute, reduceți temperatura la 170º C. Dacă mai este necesar, mai completați oala cu apă încă o dată și o lăsați la cuptor încă 40 – 45 de minute, ca varza să se fiarbă bine.
  • Opțional, puteți adăuga puțin mărar tocat și în farfuria de servit, peste sarmale…

Poftă bună!

loading...

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies

error: Alert: Content is protected !!