Chiftelele sunt un aperitiv foarte delicios, iar în perioada postului se pot consuma și acestea sub diverse forme, așadar se pot consuma chiftele de post cu cartofi, chiftele de post cu năut, chiftele de post cu soia, chiftele de post cu orez, chiftele de post cu varză, chiftele de post cu soia și cu ciuperci.
Iată fiecare rețetă de chiftele de post în parte:
Chiftele de post cu cartofi
Ingrediente necesare pentru rețeta de chiftele de post cu cartofi:
- 5 sau 6 căței de usturoi
- 6 sau 7 cartofi (în funcție de mărimea fiecăruia)
- Un pahar de orez
- O lingură de făină
- O ceapă sau două (dacă sunt mai mici)
- 200 g de pesmet
- Sare, pipe, mărar
- Ulei, pentru prăjit
Mod de preparare a rețetei de chiftele de post cu cartofi:
- Se spală cartofi pentru a nu avea pământ, apoi se pun într-o oală la fiert, în coajă, după ce sunt fierți (se face testul cu furculița) se lasă la răcit. Apoi se curăță de coajă și se dau pe răzătoare prin sita mare.
- Orezul se spală în mai multe ape, apoi se va pune la fiert. După ce orezul se fierbe bine se scurge de apă și se amestecă cu cartofii dați pe răzătoare.
- Cățeii de usturoi și ceapa se curăță și se taie mărunt, apoi se vor amesteca cu cartofii dați pe răzătoare și cu orezul.
- Se adaugă sare și piper după gust, mărarul tocat mărunt și lingura de făină. Se amestecă bine până se obține o compoziție omogenă (în cazul în care compoziția este prea moale, se mai poate adăuga făină).
- Se ia cu ajutorul unei linguri din compoziție și se formează chiftele, apoi se dau prin pesmet și se pun în tigaia încinsă. Se lasă la prăjit până când capătă o crustă aurie pe ambele părți.
- Chiftelele se scot pe șervețele de bucătărie, pentru a nu fi prea uleioase.
Citește și: Clătite de post
Chiftele de post cu năut
Ingrediente necesare pentru prepararea de chiftele de post cu năut:
- O legătură de ceapă verde sau o ceapă mare
- 250 g de năut
- Susan, sare, piper
- O căpățână de usturoi sau 8 căței de usturoi
- Ulei, pentru prăjit
Mod de preparare a rețetei de chiftele de post cu cartofi:
- Cele 250 g de năut se vor lăsa peste noapte într-un vas cu apă rece, apoi a doua zi se vor pune la fiert pentru un timp de circa o oră. După ce s-au fiert se scurg de apă și se pun la răcit.
- Ceapa și usturoiul se curăță și se toacă mărunt, usturoiul se poate pasa împreună cu năutul fiert.
- După ce s-a pasat usturoiul împreună cu năutul, se va adăuga ceapa și aproximativ 30 ml de ulei și se amestecă bine, până când uleiul este incorporat total.
- Se adaugă sare și piper după gust, iar apoi se formează chiftelele. Se dau prin susan, iar mai apoi se pun în uleiul încins în prealabil.
- După ce se prăjesc se scot pe șervețele de bucătărie, iar după ce s-au prăjit toate chiftelele se vor pune într-o tavă, se vor stropi cu ulei și se vor băga la cuptor pentru aproximativ 30 de minute (cuptorul trebuie să fie încălzit în prealabil).
Chiftele de post cu soia
Ingrediente necesare pentru rețeta de chiftele de post cu soia:
- 4 căței de usturoi (se pot adăuga și mai mulți, în funcție de preferințe)
- 50 ml de apă minerală
- 300 g de soia
- Sare, piper, cimbru
- 50 ml de ulei și încă puțin ulei, pentru prăjit
- 120 g de făină (aproximativ două sau trei linguri de făină)
Mod de preparare a rețetei de chiftele de post cu soia:
- Se pun granulele de soia la fiert în apă cu sare pentru un timp de aproximativ 30 de minute (cele 300 g de grame de soia). După ce se fierb granulele de soia, se clătesc în mai multe ape reci, apoi se scurg bine până când nu mai rămâne apă în granule.
- Usturoiul se curăță și se toacă mărunt. Într-un vas separat se pun granulele de soia peste care se pun făina și usturoiul tocat. Se adaugă sare, piper și cimbru.
- Se amestecă totul bine și se adaugă treptat apa minerală și uleiul (cele 50 ml), se amestecă până se obține o compoziție omogenă.
- Se umezesc mâinile și se formează chiftelele. Se pune uleiul într-o tigaie și se lasă la încins.
- Se pun chiftelele la prăjit și se lasă până când se rumenesc pe ambele părți. Se scot și se așază pe șervețele de bucătărie.
Chiftele de post cu soia și cu ciuperci
Ingrediente pentru rețeta de chiftele de soia cu ciuperci:
- 100 g de ciuperci
- 200 g de soia
- Sare, piper, mărar
- Unul sau doi căței de usturoi
- O ceapă
- Două sau trei linguri de făină
Mod de preparare pentru rețeta de chiftele de soia cu ciuperci:
- Se fierb granulele de soia cu sare și se lasă la fiert aproximativ 30 de minute.
- Se curăță ceapa, usturoiul și se toacă mărunt, împreună cu mărarul.
- După ce se fierbe soia, se scurge de apă și se adaugă ingredientele pregătite anterior.
- Ciupercile se curăță și se toacă sub formă de cubulețe, apoi se pun la călit în puțin ulei, apoi se amestecă cu granulele de soia.
- Uleiul se pune într-o tigaie și se lasă la încins; între timp se formează chiftelele, iar mai apoi se adaugă în uleiul încins. După ce se prăjesc chiftelele, se lasă pe șervețele de bucătărie, pentru a nu fi uleioase.
Chiftele de post cu varză
Ingrediente necesare pentru chiftelele de post cu varză:
- 500 g de varză crudă
- Un morcov (sau doi, în funcție de mărime)
- 3 cartofi
- 2 linguri de pesmet
- Sare, piper, mărar
- Două sau trei linguri de făină
- O ceapă
Mod de preparare a chiftelelor cu varză:
- Varza se toacă și se freacă cu puțină sare.
- Cartofii se curăță sau se pot pune și în coajă la fiert. Se fierb aproximativ 15 minute, apoi se scurg de apă și se pasează.
- Morcovul se curăță și se dă prin răzătoare. Ceapa se curăță și se toacă mărunt, se adaugă puțin ulei și se călește.
- După ce se răcesc cartofii pasați, se adaugă varza tocată, ceapa, pesmetul, mărarul și morcovul…
- Se adaugă sare și piper după gust, se pune ulei într-o tigaie și se lasă la încins; între timp se formează chiftele, apoi se pun la prăjit. După ce se prăjesc, se scot pe șervețele de bucătărie.