Este normal ca parul sa cada (intre 50-100 fire zilnic), pentru ca in acest fel se regenereaza. Devine o problema in momentul in care incepe sa cada in exces, pentru ca poate fi un indiciu al unei proaste functionari a organismului. E posibil sa fie vorba de o problema genetica sau legata de inaintarea in varsta, ori sa indice o boala precum diabetul, lupusul sau cancerul. Totodata, poate fi vorba de un dezechilibru hormonal generat de menopauza, sarcina, probleme ale glandei tiroide, alimentatie nesanatoasa, hipertensiune sau chiar depresie.
Pe langa remediile medicale impotriva caderii parului, exista si cateva tratamente naturiste impotriva caderii parului.
E bine sa avem o dieta echilibrata care sa contina necesarul de vitamine, calciu si fier. Parul trebuie pieptanat si spalat intr-un mod corect. Pieptenele pe care il folosim trebuie sa aiba dintii rari, iar varfurile despicate trebuie tunse in mod regulat. De asemenea, uscatorul de par ar trebui evitat, deoarece caldura pe care o emana este daunatoare parului.
Ca un tratament simplu pentru caderea parului ar fi sa ne aplicam pe par o compozitie formata din votca, piper si apa calda.
Pe langa faptul de a corecta din interiorul organismului factorii care conduc la caderea parului, este bine sa adoptam si cateva tratamente din plante care ajuta la regenerarea parului.
- Ceapa si usturoiul
Ambele au un continut mare de sulf, care creste productia de colagen ce conduce la cresterea parului.
Se taie ceapa in bucati si se extrage sucul, care se aplica pe scalp si se lasa 15 minute, dupa care se clateste folosind un sampon bland.
Se piseaza cativa catei de usturoi, se adauga putin ulei de cocos si se fierbe cateva minute. Cand acest amestec se mai raceste si se simte caldut la atingere, se aplica pe scalp masand in acelasi timp.
Acest tratament se repeta de doua sau trei ori pe saptamana pentru rezultate mai bune.
- Cocosul
Cand vorbim de ingrijirea parului, cocosul este un furnizor de ingrediente sanatoase pentru par, care contribuie la oprirea caderii acestuia. Laptele de cocos contine proteine, grasimi esentiale si minerale precum potasiul si fierul, de aceea, folosindu-l in mod regulat, reduce caderea si ruperea parului.
De asemenea, si uleiul de cocos este bogat in aceleasi ingrediente care ajuta la intarirea parului de la radacina pana la varfuri. Folosirea cu regularitate a acestui ulei pentru masarea scalpului are un afect protector asupra parului, impiedicandu-i caderea.
- Henna
Cunoscuta in tarile din Asia din vremurile de demult drept colorant natural si balsam pentru par, henna joaca un rol major in intarirea parului. Cand este combinata cu ulei de mustar, efectele sale sunt si mai benefice.
Se iau 250 ml de ulei de mustar intr-o cana si se adauga 60 g de frunze de henna spalate si uscate. Acest amestec se fierbe pana cand frunzele sunt complet arse si se strecoara acest ulei printr-o panza de tifon precizează byrdie.com. Dupa ce se raceste, se depoziteaza intr-o sticla in care sa nu patrunda aerul si se foloseste regulat pentru a masa parul.
Unele persoane folosesc un balsam de par obtinut dintr-o ceasca de pudra din frunze uscate de henna amestecata cu o ceasca de lapte batut. Acest amestec se aplica pe par si se lasa pana cand se usuca, apoi se spala cu apa rece si un sampon bland.
- Hibiscus
Uleiul de cocos si hibiscus sunt secretele parului bogat pe care il vedem la oamenii care traiesc in India. Hibiscusul are proprietati de regenerare, hraneste parul, previne albirea parului si ajuta in lupta cu matreata.
Se maruntesc flori de hibiscus si se amesteca cu ulei de susan sau cocos pana se obtine o pasta fina, care se aplica pe scalp si par, se lasa cateva ore si se clateste cu apa rece si sampon…
Folosirea florilor de hibiscus cu regularitate ajuta la prevenirea caderii parului.
Citește și: Coafuri 2017 par lung