Prajitura cu mere de post si reteta cu scortisoara

Share

Prajitura cu mere este o reteta de desert care se prepara usor si repede, rezulatul fiind unul satios si foarte gustos.

Prajitura cu mere

Prajitura cu mere este unul dintre cele mai populare deseturi, atat la noi, cat si in alte mari bucatarii ale lumii. In zilele in care aveti pofta de ceva dulce si vreti sa pregatiti un desert rapid, simplu si foarte delicios, puteti incerca una dintre multele retete de prajitura cu mere. Pentru aceasta nu veti avea nevoie de multe ingrediente, ci doar de unele simple si accesibile. De asemenea, prajitura cu mere se poate pregati in mai multe feluri, in functie de preferintele fiecaruia.

Prajitura cu mere de post

Prajitura cu mere este un desert ideal oricarei ocazii, indiferent ca este vorba despre o petrecere cu prietenii sau o sarbatoare petrecuta cu familia.

Ingrediente pentru aluat:

  • 2 oua
  • 12 linguri de faina alba
  • 9 linguri de lapte
  • 9 linguri de ulei
  • 9 linguri de zahar
  • 1 lingura de praf de copt

Ingrediente pentru stratul de mere:

  • 1 kilogram de mere
  • zahar
  • scortisoara

Mod de preparare pentru prajitura cu mere:

  • Pentru aluat: se vor mixa ouale cu zaharul si uleiul, dupa care, intr-un bol, se vor amesteca faina cu praful de copt si laptele. Se intind doua foi de aluat.
  • Pentru stratul de mere: se vor curata merele, se vor taia felii si se vor cali cu zahar pana va scadea sucul pe care il lasa, iar cand sunt calite, se presara o jumatate de lingurita de scortisoara si se lasa sa se racoreasca.
  • Se unge tava cu putin ulei, se pudreaza cu faina, dupa care se asaza prima foaie din aluat, apoi se adauga stratul cu mere. Se va asaza a doua foaie din aluat si se va intepa din loc in loc cu furculita, pentru a nu se umfla si a se coace uniform. Se va da la cuptor pret de 40 de minute.
  • Dupa ce se scoate din cuptor, se lasa sa se racoreasca. Se va presara apoi zahar pudra deasupra.

Pofta buna!

Prajitura cu mere si scortisoara

De ce ingrediente aveti nevoie pentru prajitura cu mere?

Pentru a pregati o prajitura cu mere perfecta, foarte delicioasa, va trebui sa faceti un blat si o crema. Blatul trebuie sa fie foarte pufos, iar crema va trebui sa fie densa, astfel incat prajitura sa fie destul de rigida pentru a fi servita taiata in felii. Iata care sunt ingredientele de care veti avea nevoie pentru a pregati o prajitura cu mere:

Pentru blat veti avea nevoie de:

• Oua – pentru o prajitura cu mere de dimensiuni medii, asemanatoare tavii patrate pentru cuptor, veti avea nevoie de patru oua. De la acestea se vor folosi doar galbenusurile, care se vor incorpora in aluatul pentru blat. Albusurile ramase pot fi folosite in aceeasi reteta, pentru a o adapta, dar si in alte retete de prajituri.
• Faina – de regula, 300 de grame de faina ar trebui sa fie suficiente pentru un blat dens, dar pufos. Cantitatea poate varia in functie de oua si de celelalte ingrediente. Este ideal sa folositi faina alba din grau integral. Aceasta va lega foarte bine compozitia.
• Unt – se va folosi un pachet de unt pentru a obtine un aluat pufos, usor cremos. Untul poate fi inlocuit cu ulei sau cu grasimi vegetale tartinabile. Totusi, este important sa alegeti un produs cu un continut ridicat de grasime, aceasta conditie fiind obligatorie pentru coacere, astfel incat sa obtineti o prajitura cu mere perfecta, deloc arsa.
• Lapte – este ideal sa folositi un lapte gras atunci cand vreti sa pregatiti o prajitura cu mere. Acesta va omogeniza foarte bine compozitia pentru blat si va da un gust foarte bun desertului. Nu folositi mai mult de 300 de mililitri de lapte, in caz contrar, aluatul va fi mult prea lipicios.
• Zahar – pentru indulcirea prajiturii se va adauga zahar atat in aluatul pentru blat, cat si in compozitia din mere. Este indicat ca zaharul tos sa fie folosit cand se bat galbenusurile, iar in umplutura pentru prajitura cu mere sa se foloseasca un zahar vanilinat.
• Praf de copt sau bicarbonat de sodiu – se va folosi o jumatate de lingurita pentru a ajuta aluatul sa creasca frumos, sa fie pufos si sa se coaca uniform.
• Sare – se va adauga un praf de sare pentru gust.

Pentru umplutura veti avea nevoie de:

• Mere – pentru o prajitura cu mere de dimensiuni medii, un kilogram de fructe este suficient. Atat cantitatea de mere, cat si cea de compozitie pentru blat vor creste daca doriti o prajitura mai voluminoasa. Merele folosite trebuie sa fie foarte coapte si cat mai dulci. Merele romanesti sunt foarte bune pentru prajitura, dar le puteti incerca si pe cele Golden, de exemplu.
• Scortisoara – este o aroma care merge foarte bine cu merele. Nu trebuie sa folositi prea multa scortisoara, caci prajitura poate deveni inecacioasa.

Cum se prepara cea mai delicioasa prajitura cu mere?

Daca doriti sa pregatiti un desert delicios pentru cei dragi si nu vreti sa alocati prea mult timp etapelor de gatire, este momentul sa pregatiti o prajitura cu mere simpla si rapida. Va trebui, asadar, sa urmati cativa pasi simpli, atat pentru prepararea blatului, cat si pentru a obtine compozitia:

• Pentru ca blatul de prajitura cu mere sa aiba o culoare placuta si o aroma deosebita, pentru inceput, galbenusurile se vor freca cu cateva linguri de zahar tos. In acest fel, acestea isi vor intensifica culoarea.
• Se pune faina intr-un bol incapator, se adauga laptele caldut, galbenusurile, zaharul, praful de copt sau bicarbonatul, dar si praful de sare. Se amesteca bine pana se va obtine un aluat lipicios.
• Untul trebuie sa fie la temperatura camerei. Acesta se taie cubulete si se incorporeaza in aluat.
• Aluatul se framanta pentru cateva minute, apoi se lasa la dospit la rece pentru circa 30-40 de minute.
• Merele se curata bine, se decojesc, daca au coaja mult prea groasa, si se dau pe razatoarea mare.
• Intr-o craticioara se pun 25 de grame de unt sau doua lingurite de ulei de floarea-soarelui, apoi se adauga merele si zaharul. Acestea se vor lasa la calit pentru aproximativ 10-15 minute.
• Daca doriti, dupa calire, merele se pot lasa la scurs. Siropul rezultat se poate folosi la insiroparea blatului.
• Merele se iau de pe foc, se adauga scortisoara si se amesteca bine.

Odata obtinute aluatul pentru blat si compozitia din mere, se trece la asamblarea prajiturii si la coacerea acesteia. Intr-o tava cu dimensiunile potrivite se intinde o foaie de aluat, apoi se adauga o parte din merele calite. Se continua astfel pana veti termina cantitatile. O prajitura cu mere poate avea unul sau mai multe straturi de umplutura, dupa cum preferati. Prajitura asamblata se coace la 180 de grade Celsius, in cuptorul preincalzit, pentru aproximativ o jumatate de ora sau pana cand este rumenita frumos deasupra.

Cum se poate servi o prajitura cu mere?

Cea mai buna prajitura cu mere se poate servi simpla sau cu diverse adaosuri. Fie ca preferati sa pudrati prajitura cu zahar, fie ca o consumati asa, simpla, trebuie sa stiti ca aceasta se mai poate servi cu:

• Miere si scortisoara – daca nu ati adaugat scortisoara in umplutura de mere sau daca mai simtiti nevoia de inca putina, aceasta se poate adauga in momentul servirii. Faceti un topping din miere si scortisoara si ungeti prajitura.
• Bezea – albusurile ramase de la prajitura se bat pana se obtine o spuma tare. Bezeaua obtinuta se va adauga peste delicioasa prajitura cu mere cand aceasta este aproape coapta. Bezeaua se coace in aproximativ cinci minute…

Daca vi s-a facut pofta de un desert simplu si gustos, incercati retetele simple si rapide de prajitura cu mere!


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news