Gutuia este un fruct aromatic, aproape floral am putea spune, ce ne aminteste de o linie destul de subtire dintre mar si para. Este destul de “dura” pentru a o manca cruda, insa in momentul in care este gatita se transforma intr-o incantare rozalie, numai buna de savurat.
Gutuia trebuie de multe ori, daca nu intotdeauna, sa fie gatita inainte de consum, deci, prepararea unei placinte iti va lua mai mult timp decat la orice alt tip de placinta. Poti experimenta si jumatate-jumatate, adica gutui si mere. Aceasta se poate servi cu diferite creme sau chiar inghetata, dupa preferinte.
Ingrediente:
- 1,5 kg de gutui;
- ½ cana cu miere;
- 1 ½ cana cu apa;
- sare;
- ¾ zahar alb;
- ½ scortisoara;
- faina;
- unt;
- foi de placinta.
Citește și: Briose insiropate cu mac si lamaie
Mod de preparare:
- Combinati pentru inceput gutuile taiate feliute, cu mierea, apa si sarea. Acoperiti totul si puneti la fiert, dar la o flacara scazuta, timp de opt-zece minute. Puteti amesteca insa cu grija, pentru a nu rupe fructele.
- Separati gutuile de siropul care s-a lasat pe parcursul fierberii si lasati-le sa se raceasca.
- Ocupati-va de foile de placinta: dezghetati-le si intindeti-le pe o forma sau o tava speciala.
- Intr-un alt bol combinati zaharul, scortisoara, sarea, faina, iar apoi folositi mixerul pentru omogenizare. Peste acestea adaugati siropul pe care l-ati lasat deoparte si dati totul putin in foc, pentru unul-doua minute.
- Adaugati peste foile de placinta aceasta compozitie, apoi gutuile pe care le-ati lasat la racit. Spre final mai adaugati un strat de compozitie pentru a obtine o crusta usor crocanta.
- Incalziti cuptorul in prealabil, inainte de a baga placinta, insa nu depasiti 260°C pentru inceput, iar in ultimele 25 de minute lasati sa se rumeneasca la 190°C…
- Nu se serveste imediat, ci trebuie sa asteptati circa doua-trei ore sa se raceasca si pentru ca aromele si gusturile sa lucreze unele cu altele.
Pofta buna!