Home 6 dintre cele mai comune mituri despre casatorie

6 dintre cele mai comune mituri despre casatorie

autor Elena Rădulescu
Data publicării: Data actualizării: 1,3K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2015/03/6-dintre-cele-mai-comune-mituri-despre-casatorie.jpg

„Singurul lucru perfect in legatura cu mariajul este fotografia retusata de la nunta”. Anonim

3

In loc sa permiti miturilor despre casatorie sa diminueze calitatea relatiei, ar trebui sa descoperi adevarul din spatele lor pentru a intari legatura dintre tine si sotul tau. Nu inseamna sa te multumesti cu mai putin. Obiectivul este de a va ghida prin aceasta „calatorie” pentru a face mariajul sa functioneze pe cat de mult posibil. O casnicie buna necesita un proces indelungat, nu este o minune ce are loc peste noapte, dar ai putea fi surprinsa intr-un mod placut de cum poate examinarea acestor mituri sa te ajute sa privesti mult mai clar mariajul.

  1. Gasirea Domnului Ales

Sotiile care intampina probleme in casnicii se plang deseori ca sotul lor nu s-a dovedit a fi alesul. Desigur, exista cupluri care nu sunt menite sa fie impreuna. Cu toate acestea, majoritatea se plang pe baza unor asteptari nerealiste.

  1. Partenerii dintr-un mariaj reusit devin apropiati odata cu trecerea timpului

Un mariaj reusit este produsul atentiei si grijii constante. Daca te gandesti bine, acest mit este contra a ceea ce stim despre obtinerea lucrurilor folositoare in viata. De exemplu, cum isi mentin greutatea oamenii? In mod cert nu doar visand. Un corp sanatos are nevoie tot timpul de atentie si efort, iar aceste lucruri se aplica si in cazul unei relatii sanatoase. Casnicia este foarte asemanatoare unui organism viu: se schimba incontinuu, iar pe masura ce trec anii, partenerii nu vor fi intotdeauna afectuosi unul cu celalalt.

Sunt perioade in care te vei simti furioasa pe sotul tau, momente in care ai putea sa pui la indoiala chiar motivele pentru care te-ai casatorit. Este deosebit de important sa treceti peste clipele grele, daca doriti sa deveniti apropiati, dar nu este nimic automatic la acest proces.

  1. Certurile distrug relatia

Cuplurile cred deseori ca certurile dauneaza si se asteapta ca lucrurile sa decurga bine, poate doar cu mici exceptii. Apoi trec prin alte nelinisti legate de bani, sex, copii sau impartirea responsabilitatilor. Daca nu recunosti si in cazul casniciei tale aceste lucruri cu care se confrunta cuplurile, dar simti ca totusi este ceva in neregula, este posibil ca problema sa fie in legatura cu faptul ca ai asteptari nerealiste si din aceasta cauza sa te simti oarecum dezamagita. Unele cupluri aleg sa isi impuna singure distanta in loc sa se certe spre a isi exprima nemultumirile si a gasi solutii. In final, multe dintre acestea ajung sa isi lase mariajul sa se destrame, deoarece prapastia dintre ei devine prea mare incat nu mai regasesc calea unul spre celalalt.

  1. Daca iti urmaresti obiectivele individuale, acestea sunt incompatibile cu efortul depus pentru functionarea casniciei

Acest mit a aparut din cauza asteptarilor conform carora cuplurile casatorite fericite trebuie sa faca absolut totul impreuna. Nu este adevarat. O casnicie fericita necesita mai mult decat ca cei doi parteneri sa fie impreuna: ei trebuie sa petreaca si ceva timp separati, deoarece fiecare persoana simte uneori nevoia sa aiba timp si pentru sine. Orice sotie are si o viata separata de barbatul ei, are preocupari si hobby-uri care ii fac placere si pe care nu ar trebui sa le ignore. Este valabil si pentru sot.

Ce faci cu aceasta viata separata este aspectul care necesita preocupare, chiar si atunci cand te dedici construirii unei relatii puternice alaturi de sotul tau? Atunci cand doi oameni se casatoresc, devin parti integrale din vietile partenerilor lor, ceea ce inseamna, printre alte lucruri, sa te intereseze obiectivele personale ale sotului tau si sa faci tot ceea ce iti sta in putere ca sa te intelegi bine cu familia si prietenii lui. Cu toate acestea, nu trebuie sa te simti constransa sa faci absolut totul impreuna cu el. Este diferit. Sotiile care cred acest mit vor ajunge sa se simta prinse „sub papuc”.

  1. Mariajul poate poate umple golurile prin impacari

Unele mariaje necesita apropiere; altele, mai multa independenta. Fiecare cuplu are nevoie sa isi dea seama cum se suprapun aceste aspecte. Trucul este sa gasiti echilibrul intre cele doua, astfel incat sa va fie bine. Una dintre bucuriile casniciei este abilitatea de a profita de aptitudinile tale speciale; asadar, daca unul dintre voi este axat pe partea fizica, iar celalalt pe intelect, va puteti ajuta reciproc sa va extindeti orizonturile.

Cu toate acestea, daca esti genul timid care il lasa pe celalalt sa vorbeasca si sa hotarasca, atunci ai putea resimti un dezechilibru. Unul asemanator poate aparea si atunci cand ambii parteneri isi asuma un rol rigid pe baza sexului: de exemplu, sotul care refuza sa isi ajute sotia la treburile casei precum gatitul sau curatenia pe motiv ca sunt „treburi de femei”, ori sotia care nu pune mana pe ciocan sau surubelnita considerand ca „este treaba sotului”. Pentru un mariaj de succes al zilelor noastre, sotii trebuie sa fie flexibili in privinta rolurilor pe care le au, si sa fie dispusi sa contribuie impreuna la tot felul de treburi, sa se ajute reciproc atunci cand este necesar.

In casniciile rezistente, sotii colaboreaza in depunerea efortului spre imbunatatire (din punct de vedere individual, dar si in cuplu). Fiecare partener aduce in mariaj un „pachet” unic de forta si slabiciune pe care sa le dezvolte treptat. Insa, in cazul in care dezvoltarea ori contributia unuia nu este bine proportionata comparativ cu a celuilalt partener, se provoaca dezechilibrul ce dauneaza casniciei.

  1. Obiectivul mariajului este ca ambii parteneri sa obtina exact ceea ce isi doresc

Notiunea ca mariajul este modalitatea de a atinge implinirea este relativ noua. Pentru o perioada lunga de timp, oamenii s-au casatorit din necesitate economica sau pentru a avea copii. In zilele noastre, multi considera ca mariajul tine mai degraba de satisfactia personala. Cele mai multe femei se plang de casnicia lor, astfel: „Nu mai sunt fericita cu el. Nu ma mai simt implinita.” Asemenea nemultumiri sunt rezultatul unor asteptari orientate gresit.

Poti vedea semnele care arata cand mitul se interfereaza cu mariajul, ca de exemplu atunci cand unul din parteneri spune: „Daca ma iubesti…”, apoi mentioneaza ceea ce doreste, cum ar fi:

  • sa nu te mai critice atat de mult
  • sa te ajute la treburile casnice
  • sa petreaca mai mult timp cu familia voastra
  • sa plecati in vacanta dorita
  • sa faceti dragoste mai des

Mesajul este „Nu ma iubesti decat daca faci exact ce imi doresc.” Exista, de asemenea, si o parte inversa a acestui mit care se arata atunci cand partenerul ii cere sotiei sa-i accepte dragostea si fidelitatea – desi cuvintele si actiunile sale conduc la mesajul opus. Daca, de exemplu, te plangi ca a uitat de ziua ta de nastere, nu este indeajuns sa spuna: „Nu stii ca te iubesc?”. Nu exista justificare pentru care sa se astepte la iertare din partea ta, pentru ca nu a tinut cont si isi declara dragostea prin cuvinte…

Totul se reduce la o alta metoda de manipulare a situatiei, astfel incat tu sa crezi exact ce doresti potrivit relatărilor de la markmanson.net. Cu totii avem dreptul sa ne simtim satisfacute nevoile, insa este important sa fim realisti.

Citește și: Cand este timpul potrivit pentru a spune „Te iubesc?”

Abonează-te pe:Yve.ro news