Ciorba ardeleneasca cu carne de vita, porc cu tarhon si legume

Share

Ciorba ardeleneasca, dupa cum ne dam seama inca din denumire, este un tip de ciorba ce isi are originea in Ardealul romanesc si pentru care avem la dispozitie o gama variata de retete.

Ciorba ardeleneasca

Ciorba ardeleneasca este destul de hranitoare, potrivita pentru masa de pranz, datorita faptului ca, in general, se face cu afumatura, se drege cu smantana, motiv pentru care este mai bogata in calorii fata de alte tipuri de ciorba. In randurile urmatoare va propunem o serie de retete si va provocam sa realizati masa de pranz pe baza de ciorba ardeleneasca.

Suntem convinsi ca toti cei de la masa va vor aprecia efortul, iar ciorba ardeleneasca va fi un fel de mancare pe care veti fi nevoita sa-l mai repetati.

Ciorba ardeleneasca cu carne de vita

Ciorba ardeleneasca cu carne de vita este un pranz pentru care cei mici va vor adora datorita gustului savuros pe care il are. Pentru a realiza acest tip de ciorba ardeleneasca aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 300 grame carne de vita
  • o jumatate de pastarnac
  • un sfert de telina
  • 1 morcov
  • o jumatate cana cu mazare
  • 1 ceapa
  • o jumatate de ardei gras
  • o jumatate de radacina de patrunjel
  • 2-3 cartofi de dimensiuni medii
  • o jumatate de cana de bors
  • 1 galbenus
  • 70 grame de smantana
  • piper negru
  • ulei
  • sare
  • patrunjel sau leustean verde

Mod de preparare:

  • Primul pas care trebuie facut pentru a prepara ciorba ardeleneasca cu carne de vita il constituie spalarea bucatilor de carne, precum si taierea acestora in cubulete de mici dimensiuni.
  • Intr-o oala, se pun trei litri de apa in care se adauga carnea pe care o lasam la fiert. In acest timp, trebuie sa avem grija sa o spumam cu regularitate.
  • Dupa ce carnea este aproape fiarta, apa trebuie sa fie schimbata si lasata din nou la fiert.
  • In acest timp, radacinoasele se curata bine, se spala si se toaca in cubulete marunte.
  • Intr-o tigaie in care s-au adaugat cateva picaturi de ulei se pun ceapa, morcovul, pastarnacul, ardeiul, radacina de patrunjel si telina, calindu-le usor.
  • Toata compozitia se adauga peste carnea care fierbe si se lasa pe foc pentru inca 15 minute.
  • In acest timp se curata si se spala cartofii, urmand a fi si ei adaugati, in acelasi timp cu mazarea.
  • Toata compozitia trebuie lasata la fiert pentru inca jumatate de ora, timp suficient pentru ca legumele sa fiarba.
  • Pentru acrit, se adauga borsul.
  • Intr-un bol, se amesteca galbenusul si smantana, adaugandu-se putina zeama din ciorba, pentru a se putea realiza o compozitie omogena. Se incorporeaza si acestea in oala.
  • Spre final, se condimenteaza cu sare si piper, dupa gust.
  • Dupa ce ciorba da in clocot, se ia de pe foc, se adauga patrunjelul sau leusteanul, in functie de preferinta, tocat marunt.

Ciorba ardeleneasca cu carne de vita este gata pentru a fi servita. Pofta buna!

Ciorba ardeleneasca de porc cu tarhon

Ciorba ardeleneasca cu tarhon reprezinta un alt tip de ciorba potrivita pentru felul principal la masa de pranz. Pentru a prepara sase portii, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 400 – 500 grame de pulpa de porc
  • un pastarnac
  • o jumatate de telina
  • 5 morcovi de dimensiuni reduse
  • 2 cepe
  • 2 oua
  • 2 linguri de tarhon in otet
  • 200 grame de smantana
  • sare
  • piper

Mod de preparare:

  • Carnea se spala si se taie in cuburi de dimensiuni medii, urmand a fi pusa la fiert, in apa in care am pus un praf de sare. In acest timp, cu ajutorul unei spumiere, se spumeaza constant.
  • In timpul in care carnea este lasata la fiert, legumele se curata si se spala. Ulterior, se dau prin razatoare, urmand a fi trase la tigaie pret de zece minute.
  • Compozitia formata se adauga peste carnea care fierbe deja, lasand totul la foc mic si cu capac deasupra.
  • Dupa ce carnea a fiert bine, se condimenteaza cu sare, piper si otet, dupa preferinta, timp in care se si opreste focul.
  • Intre timp se realizeaza o compozitie pe baza de smantana cu un continut foarte ridicat de grasime si ouale puse intregi. Dupa ce se omogenizeaza, se adauga tarhonul tocat marunt. Toata compozitia formata se pune peste ciorba si se amesteca pentru a se difuza bine aroma.
  • Ciorba ardeleneasca de porc cu tarhon va incanta papilele gustative ale fiecarui membru al familiei.

Ciorba ardeleneasca de legume

Pentru a fi absolut delicioasa, ciorba ardeleneasca nu are nevoie neaparat de carne in compozitia ei. Savoarea este de necontestat, indiferent daca ciorba ardeleneasca este una pe baza de legume. Va propunem astfel o reteta in care vedete sunt legumele.

Pentru prepararea ciorbei ardelenesti de legume avem nevoie de:

  • 2 morcovi
  • 2 cepe
  • o telina
  • 2 ardei grasi
  • un praz
  • 3 cartofi de dimensiuni mai mari
  • un dovlecel
  • 100 grame rosii proaspete (poate fi folosit si bulionul)
  • 200 grame varza alba
  • 400 ml zeama de varza
  • 50 ml ulei
  • 2-3 linguri de smantana
  • cateva frunze de leustean
  • sare

Mod de preparare:

  • Primul pas in prepararea ciorbei ardelenesti de acest tip consta in curatarea si spalarea legumelor, dupa care se toaca ceapa ceva mai marunt decat morcovii si telina.
  • Intr-o oala se pun trei litri de apa in care se adauga legumele mentionate mai sus. Se lasa la fiert circa zece minute la foc mic, dupa care se adauga ardeii, dovleceii taiati cubulete, prazul taiat rondele, varza tocata marunt si cartofi taiati tot cubulete, dar putin mai mari.
  • Dupa ce se adauga toate acestea in oala, se lasa la fiert cu un capac deasupra si cu focul dat la temperatura minima.
  • In acest timp, rosiile se decojesc si se taie cubulete, pentru a ajunge ulterior tot in oala fierband, impreuna cu zeama de varza. Se adauga in acelasi timp si uleiul, lasand toata compozitia sa mai dea intr-un clocot. Se condimenteaza cu sare, dupa gust, si se adauga, dupa ce se ia de pe foc, leusteanul maruntit.
  • Smantana este optionala, motiv pentru care va fi pusa intr-un bol pentru a fi adaugata in ciorba de fiecare membru in parte, dupa cum va dori…

Ciorba ardeleneasca de legume va face senzatie si este o masa principala din care membrii familiei dumneavoastra isi vor lua toti nutrientii si vitaminele de care au nevoie.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente