Originare din Franţa, clătitele reprezintă desertul preferat al copiilor mici şi mari. De altfel, sunt uşor de preparat şi ca timp de gătire se fac destul de repede. În ceea ce priveşte compoziţia, ingredientele ei se regăsesc în orice bucătărie. Vă propun să încercaţi un tort din clătite, dar nu este ca orice alt tort, ci va fi unul de ciocolată!
Timpi de preparare
Timp de preparare: 30 min
Timpi de gătire: 30 min
Gata în: 60 min
Ingrediente
Pentru clătite | Pentru crema de ciocolată | Pentru siropul de ciocolată |
2 ouă | 250 ml lapte | Ciocolată de menaj (poate fi şi albă) |
200 ml lapte | 50g cacao sau 100g ciocolată de menaj | 50 ml lapte |
160g făină | jumătate de pachet de unt | 200ml frişcă lichidă |
30g unt topit + unt pentru uns | 80g zahăr | |
1 praf de sare | esenţă de vanilie | |
un pliculeţ de vanilie | esenţă de rom | |
1 linguriţă rasă de coajă de lămâie | 1 ceaşcă de fructe de pădure | |
100g zahăr pudră |
Citește și: Clatite americane simple
Mod de preparare
-
Pregătirea clătitelor
Se foloseşte un castron mare pentru amestecarea pe rând a ouălor cu laptele şi cu untul topit, apoi se adăugă sarea, vanilia, zahărul pudră şi coaja de lămâie şi, la final, se încorporează făina. Se obţine un aluat moale din care se va începe prepararea şi coacerea clătitelor. Încingeţi tigaia şi vă puteţi folosi de un polonic pentru a proporţiona clătitele să iasă cât de cât la fel.
-
Prepararea cremei de ciocolată
Într-o oală se pun laptele cu zahărul la foc mic. Între timp, ciocolata şi untul sunt topite la Bain Marie. Odată terminate aceste două operaţii, se amestecă laptele cu ciocolata şi se adaugă esenţa de rom şi de vanilie după gust. Pentru un plus de savoare, puteţi adăuga în compoziţia rece câteva bucăţi mărunţite de fructe de pădure sau le puteţi pune peste cremă în timpul ansamblării tortului.
-
Prepararea siropului de ciocolată
Vă recomand siropul de ciocolată pentru decorarea tortului, iar dacă vreţi să faceţi o impresie plăcută, puteţi apela la ciocolata albă de menaj. Siropul se prepară foarte uşor: se adaugă într-un vas: ciocolata şi laptele şi se lasă o perioadă pentru ca ciocolata să se topească. Spre final, când se poate observa că ciocolată s-a topit, se adaugă frişca şi se amestecă până devine uşor omogenă.
Ansamblare
Ansamblarea tortului se poate face pe un suport special de tort sau pe o farfurie obişnuită, asta depinde şi de cât de mare este tigaia şi de contextul preparării lui.Pe farfurie se unge cu un strat de sirop şi apoi se aşază prima clătită peste care se va pune cremă, apoi următoarea clătită şi cremă şi tot aşa până când nu mai aveţi clătite. La final, decoraţi tortul cu siropul de ciocolată şi câteva fructe de pădure…
Poftă bună , pe baza celor menționate de bakingmad.com!
Niciun comentariu încă