Multi oameni sunt de parere ca secretul nr. 1 in mentinerea unei relatii sanatoase este abilitatea de a avea o buna comunicare. Daca te afli intr-o relatie intima si simti ca ai putea face imbunatatiri in aceasta zona, iata niste trucuri in acest articol pentru a mentine comunicarea si relatia cursive.
1. Intelegerea stilurilor de comunicare
Este important sa intelegem ca provocarile comunicarii in relatiile dintre barbati si femei se orienteaza in diferite moduri in functie de cum sunt „cladite” creierele lor. Barbatii isi impart sentimentele in compartimente, dar femeile isi amintesc totul, spun specialistii, asa ca tind sa aduca mereu in discutie tot ce are legatura cu subiectul respectiv, ceea ce nu este altceva decat o mare greseala, de aceea majoritatea barbatilor gasesc aceasta abordare ca fiind coplesitoare, tocand totul precum un atac inamic. Cel mai important aspect al comunicarii, pentru femei, este sa invete ca nu se pot astepta ca partenerul lor sa fie si prietenul lor cel mai bun, si sa pastreze reprizele in care se plang pentru intalnirile cu prietenele lor. Specialistii le sfatuiesc pe femei sa isi aleaga un partener cu care au ceva in comun, pentru a avea pe ce sa se bazeze comunicarea inca de la inceput. Atunci cand tipurile de comunicare sunt extrem de diferite, cuplurile petrec mai mult timp invatand cum sa comunice in loc sa comunice efectiv, ca si cum ar fi din doua tari diferite care nu vorbesc aceeasi limba.
2. Descarca-te
Cunosti vechea zicala: „Trebuie sa imi dau jos piatra asta de pe inima”. Ei bine, exista o conexiune unitara intre relatie si sanatate. Studiile arata ca persoanele care iubesc si au relatii stabile se simt in general fericite si au putine probleme de sanatate. Daca simti ca tu ii comunici ceva clar partenerului tau insa el nu vrea sa te asculte, expertii sunt de parere sa reevaluezi situatia, deoarece este posibil sa iti compromiti sanatatea. Problemele de comunicare apar de obicei la varsta mijlocie, adica atunci cand femeile incep sa observe schimbari la sanatatea lor, in mod particular in legatura cu energia glandei tiroide. Felul in care aceasta functioneaza este influentat de abilitatea noastra de a spune ce vrem, ceea ce societatea a negat femeilor inca din cele mai vechi timpuri pana relativ de curand.
3. Comunica fara a te simti vinovata
Comunicarea fara vina este cea mai de pret metoda de comunicare, conform acelorasi specialisti. Trebuie sa inveti cum sa fii constienta si sensibila la unicitatea partenerului tau, sa creezi armonie si intimitate, dar spunand adevarul. Iata un top cu cinci metode foarte bune de comunicare:
- Asculta cu generozitate: reflecta cu acuratete la ceea ce iti spune partenerul, asculta-i sentimentele. Fii pe aceeasi frecventa cu dorintele lui si simte ceea ce simte el pe interior. Asculta, cum se spune, „cu o a treia ureche”.
- Discuta fara sa te certi: adica vorbeste in niste afirmatii care nu pot fi contrazise. De exemplu, ii poti spune iubitului tau: „Ma simt prost cand pleci la serviciu fara sa spui „La revedere”. Ii spui ca te simti prost (ceea ce este adevarat), si ca pleaca la munca fara sa isi ia ramas bun (un alt lucru real, ce nu poate fi contestat). Acest mod de a purta o discutie te face sa nu te simti vinovata si permite o conversatie lina, fara sa se ajunga la cearta.
- Transforma criticile in cereri: de exemplu, intreaba-ti iubitul „Daca pregatesc eu cina, speli tu vasele?” Fii clara in cererile tale.
- Treci de la a te simti vinovata la a adresa intrebari: intreaba-te cum ai fi putut contribui la problemele de comunicare. Daca treci peste invinovatire, la preocupare asupra greselilor, mintea critica devine creativa, ceea ce te face sa ai o relatie mai sanatoasa. Ce preferi mai degraba: sa iti identifici vina si sa o lasi asa, sau sa cauti o rezolvare care te-ar face fericita?
- Concentreaza-te pe apreciere: se recomanda ca raportul dintre aprecieri si critici sa fie de 5 la 1. Concentreaza-te pe aspectele pozitive din relatia ta si in legatura cu partenerul tau.
4. Foloseste uneltele de comunicare
Specialistii spun ca fiecare partener trebuie sa obtina ceva ce isi doreste de la relatie, pentru ca aceasta sa fie una de succes. Pentru a ajuta cuplurile sa comunice mai bine, exista niste „unelte” simple, dar eficiente:
- Invata sa negociezi: relatia presupune sa daruiesti si sa primesti. De exemplu: „Eu gatesc cina, iar tu speli vasele dupa aceea.”
- Spune ce iti doresti: majoritatea oamenilor nu cer ce isi doresc, deoarece se gandesc ca oricum nu vor obtine. Insa opusul acelei afirmatii este complet real; multi sunt surprinsi sa descopere sau sa afle ca pot obtine ceea ce isi doresc doar prin simplul fapt de a cere.
- Arata-i partenerului tau ceea ce vrei sa primesti: cu alte cuvinte, daruieste-i ce ti-ar placea sa primesti.
- Invata sa adaptezi ceea ce iti doresti: intreaba-te daca ceea ce iti doresti iti este cu adevarat necesar…
In timp ce parerea expertilor este ca toate cuplurile pot depasi barierele stilurilor de comunicare, uneori este nevoie de mai multa munca decat s-ar crede.