Gemul din prune și vanilie este o rețetă minunată, care se numără printre deliciile care se prepară în această perioadă; este o versiune chiar mai aromată decât rețeta clasică.
Gemul din prune și vanilie combină savoarea prunelor cu aroma încântătoare a vaniliei. Vă puteți bucura de acest gem atât simplu, întins pe pâine prăjită sau biscuiți, cât și asociat cu diverse preparate, precum clătitele sau prăjiturile. Vă prezentăm cum puteți prepara o cantitate pentru trei borcane mici.
Ingrediente pentru gem din prune și vanilie:
- 1 kg de prune mari, proaspete și sănătoase
- 1 păstaie de vanilie sau 1 lingură de esență de vanilie
- 450 g zahăr granulat
- 120 ml apă
Mod de preparare pentru gem din prune și vanilie:
- Spălați bine prunele, apoi le tăiați pe jumătate și eliminați sâmburii; tăiați bucățile rămase încă o dată pe jumătate și asigurați-vă că sunt sănătoase.
- Într-o cratiță, puneți bucățile de prune, vanilia și apa.
- Lăsați-le să fiarbă până dă în clocot, timp de 15-20 de minute sau până când observați că s-au frăgezit prunele.
- Între timp, spălați și uscați trei borcane mici, pe care le introduceți la cuptor pentru sterilizare, la 120º C.
- Reduceți temperatura de la aragaz și adăugați zahărul peste prune, continuând să amestecați până când se dizolvă zahărul și capătă un aspect ușor translucid.
- Măriți din nou flacăra și dați în clocot prunele, amestecând din când în când, ca să nu se lipească de fundul cratiței.
- În momentul în care amestecul începe să se închege și ajunge la consistența pe care o preferați, luați gemul de pe foc (dacă folosiți păstaie de vanilie, acum este momentul să o eliminați din amestec).
- Scoateți borcanele din cuptor și turnați gemul fierbinte în ele, după care le fixați foarte bine capacele…
- Acest gem rezistă în stare foarte bună în cămară timp de până la aproximativ un an.
Poftă bună!