Pasca cu aluat de cozonac și brânză dulce de vaci

Share

Pasca cu aluat de cozonac reprezintă rețeta tradițională a acestui desert nelipsit de pe masa de Paște.

Pasca cu aluat de cozonac are în compoziția acesteia brânză dulce de vaci, cu un conținut mai ridicat de grăsime, precum și stafide, pe lângă alte arome pe care vrem să le folosim, precum vanilia, romul, coaja de lămâie sau de portocale. Pasca cu aluat de cozonac este un desert specific de Paște, care se așază în formă rotundă și, deasupra căreia, se face, din aluat, o formă de cruce.

Pentru pasca cu aluat de cozonac, brânză dulce și stafide se recomandă prepararea în casă a cantității de brânză de care vom avea nevoie, astfel încât să fim siguri de faptul că aceasta va fi una cremoasă și fină.

Vă propunem o rețetă tradițională pentru brânză, după care putem trece la rețeta de pască cu aluat de cozonac pe care v-o propunem astăzi.

Rețeta de pască cu aluat de cozonac

  • Brânză de vaci pentru pasca cu aluat de cozonac – rețetă cu lapte prins

Pentru a prepara brânza de vaci de care vom avea nevoie pentru pasca cu aluat de cozonac, vom avea nevoie de patru litri lapte gras de vacă obținut din surse sigure, igienice și neapărat să fie pasteurizat, respectiv testat microbiologic. Trebuie să fiți foarte atenți, deoarece, folosind laptele UHT nu veți obține niciodată brânză.

Vă vom spune astăzi cum se obține brânza de vaci de care ne vom folosi în rețeta pentru pasca cu aluat de cozonac, din lapte prins.

Așadar, cei patru litri de lapte se pun într-o oală suficient de mare pe care o acoperim, ulterior, cu tifon. Laptele se lasă, astfel, pentru 36 de ore la temperatura camerei (aceasta nu ar trebui să fie mai mică de 21℃). Laptele este prins în momentul în care observăm deasupra grăsimea, iar dedesubt, laptele, având consistența unui iaurt.

Laptele prins se va pune la foc mic pentru a-l încălzi ușor (trebuie să aveți mare grijă să nu se depășească temperatura de 50℃, deoarece riscăm ca brânza rezultată să fie cauciucată). Ne dăm seama că laptele este încălzit atunci când la margine se observă apariția zerului, la mijloc, laptele prins, iar sus, grăsimea laptelui.

Folosind mișcări ușoare de jos în sus, vom amesteca cu o lingură mare, fapt ce va duce și la încorporarea grăsimii în brânză. Când bucățile de brânză s-au format, vom lăsa oala la răcit la temperatura camerei, pentru circa 50 de minute. În acest interval, putem amesteca de circa două ori, astfel încât să nu se formeze o crustă.

Compoziția, care acum este călduță, se va strecura printr-un tifon având dimensiuni aproximative de 50 cm x 50 cm.

Brânza se lasă la scurs în tifon până ce nu mai curge nici măcar o picătură de zer din aceasta.

Din cantitatea de patru litri de lapte, am obținut 730 grame de brânză de vaci.

Acum, că avem brânza de care avem nevoie pentru pasca cu aluat de cozonac, putem trece la rețeta care ne interesează, de fapt.

  • Pască cu aluat de cozonac, brânză de vaci și stafide – rețetă

Pasca cu aluat de cozonac, brânză de vaci și stafide este o rețetă pe care am moștenit-o de la bunici, motiv pentru care este o pască tradițională.

  • Pască cu aluat de cozonac – aluatul de cozonac (ingrediente și mod de preparare)

În ceea ce privește ingredientele de care avem nevoie pentru aluatul pentru pasca cu aluat de cozonac, acestea sunt:

  • 500 g de făină
  • 4 gălbenușuri
  • 100 g de zahăr
  • 200 ml de lapte
  • 25 g de drojdie
  • 50 ml de ulei
  • o jumătate linguriță sare
  • coaja rasă de la o portocală
  • coaja rasă de la o lămâie
  • o esență de rom

Modul de preparare a aluatului pentru pasca cu aluat de cozonac este următorul:

  • Drojdia se freacă împreună cu o linguriță de zahăr până începe să se lichefieze.
  • Se adaugă două linguri de făină și trei linguri de lapte călduț, se amestecă bine, după care se lăsă totul la dospit.
  • Într-un bol încăpător se va pune făina pe care am cernut-o în prealabil, după care se va face o gaură în mijlocul ei, pentru a adăuga compoziția cu drojdia, laptele și făina.
  • Separat, se vor freca gălbenușurile împreună cu sarea, după care se adaugă și acestea în gaura formată în cantitatea de făină.
  • Se adaugă și esența de rom, coaja rasă de la o portocală, respectiv coaja rasă de la o lămâie.
  • Separat, vom încălzi puțin laptele, după care vom adăuga zahărul în el, amestecând până ce acesta se dizolvă complet. Se adaugă și rezultatul în bolul cu făina.
  • Se începe frământarea aluatului, adăugând uleiul puțin câte puțin, până în momentul în care acesta s-a legat bine, după care se lasă la dospit până când volumul aluatului va fi dublu.
  • Se va tapeta o tavă cu dimensiuni de 26 cm cu hârtie de copt.
  • Aluatul dospit se va împărți, astfel încât dintr-o porțiune se va face o foaie rotundă de dimensiunea tăvii, care se întinde cu mâna și care, ulterior, se va așeza în tavă. Aluatul rămas se va împărți în două părți egale, modelându-se astfel două rulouri egale, care se vor împleti ulterior. Împletitura rezultată se va așeza pe margini, peste foaia de aluat, după care se mai lasă la dospit 30 de minute, timp suficient pentru a face umplutura.
  • Pască cu aluat de cozonac – umplutură cu brânză de vaci și stafide (ingrediente și mod de preparare)

Pentru umplutura de care vom avea nevoie pentru această pască cu aluat de cozonac ne vor trebui următoarele ingrediente:

  • 250 g de brânză de vaci
  • 50 g de stafide
  • 150 g de zahăr
  • 4 ouă
  • coaja rasă de la o jumătate de lămâie
  • coaja rasă de la o jumătate de portocală
  • o esență de vanilie

În plus, vom avea nevoie, pentru uns, de:

  • 2 linguri lapte
  • un gălbenuș

Modul de preparare a umpluturii pentru pasca cu aluat de cozonac:

  • Brânza se va fărâmița cu ajutorul unei furculițe, după care vom adăuga ouăle, zahărul, esența de vanilie, respectiv coaja de la o jumătate de lămâie și de la o jumătate de portocală. Totul se amestecă până ce compoziția devine una omogenă.
  • Umplutura se va adăuga peste aluatul de cozonac din interior, cu grijă, ca rulourile de pe margini să nu fie depășite.
  • Dacă se dorește urmarea tradiției până la capăt în ceea ce privește pasca cu aluat de cozonac, se pot pune deasupra două rulouri împletite, așezate sub formă de cruce.
  • Tava cu pasca cu aluat de cozonac se bagă în cuptorul pe care l-am încălzit în prealabil, la o temperatură de 180℃, pentru 60 de minute.
  • După coacerea completă, pasca cu aluat de cozonac se va scoate din cuptor și din tavă și se va putea consuma chiar și caldă…
  • Vă dorim să o savurați cu plăcere!

Rețetă video de pască cu aluat de cozonac


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente