Pasca cu ciocolata neagra: reteta cu si fara aluat


615

Pasca cu ciocolata este o reinterpretare a traditionalei retete de pasca cu branza si stafide.

Pasca cu ciocolata

Pasca cu ciocolata se poate realiza cu aluat sau fara, cu aluat de pandispan, insa se poate face si pasca cu ciocolata si smantana ori pasca cu ciocolata si branza.

In pasca cu ciocolata pastram in acelasi timp traditia de a avea pasca pe masa, dar aducem inovatie prin introducerea ciocolatei.

Este bine stiut faptul ca pasca este nelipsita de pe masa de Paste din casele fiecarui roman. Aici ne referim la pasca preparata dupa reteta traditionala pe baza de branza cu stafide, cu aluat sau fara. Ei bine, de cativa ani buni se apeleaza tot mai des la pasca cu ciocolata, ca fiind o reteta reinterpretata si inedita.

Variatiile retetei pentru pasca cu ciocolata sunt multiple, alegerea constand in gusturile fiecaruia dintre noi.

Va propunem pentru urmatoarea masa de Paste sa realizati o pasca cu ciocolata, cu certitudinea ca succesul acesteia va fi garantat.

Reteta de pasca cu ciocolata, cu aluat

Reteta de pasca cu ciocolata pe care v-o propunem este una fara branza, dar cu aluat si cu un gust pe care nu-l veti putea asocia niciunui alt desert.

Ingrediente  pentru pasca cu ciocolata

Pentru a pregati aluatul pentru acest tip de pasca vom avea nevoie de ingredientele urmatoare:

  • 100 g de zahar pudra
  • 150 g de unt
  • 300 g de faina
  • 1 ou
  • o esenta de rom
  • un praf de sare

Mod de preparare

Pentru a prepararea aluatul pentru pasca cu ciocolata trebuie sa tinem cont de urmatorii pasi:

  • Intr-un bol incapator vom pune cele 300 grame de faina, peste care vom adauga celelalte ingrediente: untul, scos cu cateva ore inainte la temperatura camerei pentru a fi inmuiat si usor de lucrat cu el, cantitatea de zahar pudra, oul intreg, praful de sare, respectiv esenta de rom.
  • Toate ingredientele se vor framanta bine pana ce aluatul capata o consistenta omogena si nelipicioasa.
  • Tot aluatul rezultat se va intinde pe o hartie de copt.
  • Intr-o tava de tort cu un diametru de aproximativ 26 de cm, pe care am uns-o in prealabil cu unt si pe care am tapetat-o cu faina, vom aseza aluatul cu hartia de copt, incercand distribuirea uniforma in interiorul tavii, acoperindu-i intreaga suprafata.
  • Tava imbracata in aluat va fi data deoparte pe perioada in care vom face si umplutura.

Umplutura de ciocolata (ingrediente si mod de preparare)

Pentru umplutura de care vom avea nevoie la pasca cu ciocolata ne sunt necesare urmatoarele ingrediente:

  • 500 g de ciocolata menaj
  • 200 g de zahar
  • 120 g de faina
  • 20 g de cacao
  • 10 oua

Modul de preparare a umpluturii de ciocolata este urmatorul:

  • Intr-o oala incapatoare vom pune la topit ciocolata, in baie de aburi, amestecand, din cand in cand, pana ce se topeste integral. Ciocolata se lasa la racorit putin.
  • Intre timp, vom bate ouale impreuna cu toata cantitatea de zahar, pana ce volumul acestora este triplu, iar zaharul, topit in totalitate.
  • In amestecul rezultat vom pune ciocolata topita, dar nu dintr-odata, ci in fir subtire, amestecand constant pentru incorporarea perfecta a acesteia.
  • Intr-un alt bol, vom amesteca cacaua cu faina, dupa care vom adauga treptat in compozitia cu ou, mixand constant pana la incorporarea perfecta a ingredientelor.
  • Dupa ce compozitia este una omogena, aceasta se va adauga peste aluatul din tava.
  • Tava se va baga in cuptorul incalzit in prealabil, la o temperatura de 170℃, pentru 40 de minute, dupa care temperatura se va reduce la 160℃, lasand pasca cu ciocolata in cuptor pentru inca zece minute.
  • Pasca cu ciocolata trebuie sa aiba o crusta la scoaterea acesteia din cuptor. Se lasa ulterior, la racit la temperatura camerei pentru circa opt ore, dupa care se scoate din tava.
    Pasca cu ciocolata se va portiona doar cand racirea acesteia este completa.

Reteta de pasca cu ciocolata fara aluat

Dupa cum v-am anticipat, pasca cu ciocolata se poate pregati si fara aluat, dar in compozitia acesteia va intra branza de vaci, ca la reteta traditionala.

Pentru prepararea acestui tip de pasca cu ciocolata vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 240 g de ciocolata cu un continut de cacao de 65%
  • 800 g de branza de vaci
  • 200 g de zahar pudra
  • 3 linguri faina
  • 6 oua
  • un plic praf de copt

Modul de preparare a retetei de pasca cu ciocolata fara aluat:

  • Pentru inceput, vom freca branza impreuna cu zaharul pudra.
  • In ceea ce priveste ouale, trebuie sa separam albusurile de galbenusuri. Galbenusurile se vor adauga peste branza frecata cu zahar pudra, amestecand pana ce compozitia devine omogena.
  • 160 grame de ciocolata, din intreaga cantitate, vor fi topite in cuptorul cu microunde, urmand ca restul de 80 de grame sa fie maruntite. Acestea se vor adauga in compozitie, amestecand pentru a omogeniza totul.
  • Ulterior, vom adauga faina, respectiv praful de copt, amestecand bine.
  • Albusurile se vor bate pana ce vor deveni o spuma tare, dupa care le putem adauga in compozitie, amestecad cu ajutorul unei spatule, pana la incorporarea perfecta a acestora.
  • Vom tapeta cu hartie de copt o tava de tort cu diametrul de 26 cm, dupa care vom pune in aceasta intregul aluat obtinut, niveland cu ajutorul unei spatule.
  • Tava se va baga in cuptorul incalzit in prealabil, la o temperatura de 180℃, pentru 45 de minute.
  • Dupa coacere, vom scoate tava din cuptor si o vom lasa sa se raceasca la temperatura camerei, timp in care vom pregati glazura.

Pentru prepararea glazurii de ciocolata vom avea nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 80 g de ciocolata cu un continut de cacao de 65%
  • 80 ml de smantana pentru frisca

Glazura se va prepara astfel:

  • Intr-un vas vom pune smantana lichida, respectiv ciocolata maruntita, dand, apoi, totul la foc mic, pana ce ciocolata va fi topita integral. Amestecam bine pana la omogenizarea completa a compozitiei.
  • Pasca cu ciocolata se va glazura imediat cu glazura obtinuta, niveland bine prin miscari din interior catre margini.
  • Pentru decor putem folosi putina ciocolata rasa, din acelasi sortiment folosit pana acum.

Pasca cu ciocolata fara aluat este gata spre a fi servita doar in momentul in care racirea este completa.

Va dorim pofta buna!

Reteta de pasca cu ciocolata neagra

Pasca cu ciocolata neagra este o reteta delicioasa, frageda si foarte usor de pregatit pentru sarbatorile pascale.

Pasca cu ciocolata neagra imbina stilul traditional cu cel modern, deoarece pe langa aspectul de pasca, are o savoare inedita datorita ciocolatei cu gust dulce-amarui.

Ingrediente pentru pasca cu ciocolata neagra:
Pentru aluat:

  • un ou proaspat
  • 300 g de faina
  • 150 g de unt
  • 100 g de zahar pudra
  • o lingurita esenta de rom
  • putina sare

Pentru umplutura:

  • 10 oua proaspete
  • 120 g de faina
  • 500 g de ciocolata neagra
  • 15 g de pudra de cacao
  • 200 g de zahar granulat

Mod de preparare pentru pasca cu ciocolata neagra:

• Preparati aluatul:

  • Intr-un bol, adaugati faina, oul, untul, zaharul pudra, esenta de rom si un varf de sare, apoi le amestecati si framantati bine.
  • Asezati in tava rotunda o hartie pentru copt, o ungeti cu unt si presarati faina, iar dupa ce s-a omogenizat bine aluatul fraged, il intindeti pe toata suprafata sa. Incingeti cuptorul la 170˚C.

• Preparati umplutura:

  • Topiti ciocolata la topit pe baie de aburi si o lasati sa se raceasca putin.
  • Intre timp, bateti ouale cu zahar pana devin spuma si isi maresc volumul, dupa care turnati usor ciocolata.
  • Amestecati faina cu cacao, apoi o adaugati peste combinatia cu oua si folositi mixerul timp de cateva minute.

• Turnati umplutura peste aluat in tava si o introduceti la cuptor.

• Dupa primele 40 de minute, reduceti temperatura de la  170˚C la 160˚C si mai lasati inca zece minute, apoi o lasati la racit.

• Dupa ce s-a racit pasca cu ciocolata, o asezati pe platou si o ornati dupa preferinta. De exemplu, puteti folosi ciocolata rasa…

Pofta buna!

Reteta video de pasca cu ciocolata

loading...